Ο Πρόεδρος της Κύπρου απάντησε στον κατοχικό ηγέτη για τα οδοφράγματα: «Αν επιθυμούσε να ανοίξει αυτό στη Μια Μηλιά, θα μπορούσε να γίνει τον προηγούμενο μήνα»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στα εγκαίνια της έκθεσης «Δρόμος προς το Παρίσι», ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι 2024. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, PIO, ΓΤΠ




Αν επιθυμούσε πραγματικά ο κατοχικός ηγέτης να ανοίξει το οδόφραγμα Μιας Μηλιάς, αυτό θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει, δήλωσε ο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης

Ππροσερχόμενος στη Λεβέντειο Πινακοθήκη για τα εγκαίνια της έκθεσης «Δρόμος προς το Παρίσι» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και η προσωπική απεσταλμένη του κ. Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεεγιάρ είναι δεσμευμένοι προς την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλίων και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε σύμμαχοί τους,

Σε σχόλιο δημοσιογράφου για την επιμονή του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ για το άνοιγμα του οδοφράγματος Μιας Μηλιάς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι:

Ο ίδιος, εδώ και καιρό έχει υποβάλει γραπτή πρόταση στα Ηνωμένα έθνη, μέσω της κ. Ολγκίν, σε σχέση με οδοφράγματα «και δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση θετική από πλευράς του κ. Τατάρ». «Αν επιθυμούσε πραγματικά να ανοίξει το συγκεκριμένο οδόφραγμα, εγώ σας λέω ότι μπορούσε να γίνει τον προηγούμενο μήνα», πρόσθεσε.

«Έχουμε κι εμείς προτάσεις τις οποίες υποβάλαμε γραπτώς, όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις, γιατί είμαστε σοβαροί», σημείωσε. Η διαχείριση του Κυπριακού προϋποθέτει σοβαρότητα, και δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση, είπε τέλος.

Για τις πληροφορίες από τα κατεχόμενα ότι η συνάντηση του Ερσίν Τατάρ, με την κ. Ολγκίν θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι γνωρίζει ότι θα γίνει η συνάντηση στο Λονδίνο την 1η Ιουλίου αλλά δεν γνωρίζει την τοποθεσία.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕν, ότι θα συγκαλούσε το Εθνικό Συμβούλιο, είπε ότι νιώθει την ανάγκη να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούςο, και αυτό δεν πρέπει να γίνεται θέμα.

Σημείωσε ότι ακούει κριτική όταν δεν γίνεται συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και όταν αποφασίσει να το συγκαλέσει.

«Προχωρούμε στη σωστή κατεύθυνση, και ο Γενικός Γραμματέας και η προσωπική απεσταλμένη με ένα και μοναδικό στόχο, την επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε πει μετά τη συνάντηση ότι είχαμε μια πολύ συγκεκριμένη συζήτηση, συγκεκριμένη επί των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού.

«Να αναμένουμε την Παρασκευή, θα ενημερώσω όλους τους αρχηγούς θα συζητήσω μαζί τους και θα δούμε πώς προχωρούμε», είπε. «Σίγουρα και ο Γενικός Γραμματέας και η προσωπική απεσταλμένη είναι δεσμευμένοι προς την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε σύμμαχοί τους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν μίλησαν μόνο για θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά περισσότερο ουσιαστικού χαρακτήρα. Όταν πρόκειται για το Κυπριακό, συνέχισε, η διαδικασία και η ουσία έχουν την ίδια σημασία, «άρα, συζητήσαμε, ναι, και διαδικαστικά αλλά περισσότερο συζητήσαμε ουσιαστικά».

Σε ερώτηση αν αναμένεται κάποια κίνηση από πλευράς Ολγκίν για τριμερή συνάντηση, ή αν υπάρχει νεκρός χρόνος ως τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει νεκρός χρόνος και ότι ακόμη και αν δεν γίνονται επίσημες συναντήσεις «γίνεται δουλειά». Αν θεωρήσουμε ότι ο Σεπτέμβριος είναι ορόσημο, είπε ακόμη, για να έχει αποτέλεσμα ο Σεπτέμβριος πρέπει να γίνει προεργασία.

«Άρα, στο Κυπριακό δεν υπάρχει νεκρός χρόνος ούτε από την προσωπική απεσταλμένη, πολύ περισσότερο από δικής μας πλευράς», είπε.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου για τη στάση της Τουρκίας, είπε ότι ακούει τις δηλώσεις και δεν πρόκειται να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι δημόσιας αντιπαράθεσης.

«Δεν είμαστε εδώ για να πετύχουμε επικοινωνιακά τους οποίους στόχους μας». Μας ενδιαφέρει η ουσία, πρόσθεσε, που είναι, όπως είπε, η επανέναρξη των συνομιλιών και λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών «εκεί θα κριθούμε όλοι».

Κάμερον για την λύση του Κυπριακού: Υποστήριξε πλαίσιο με βάση την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία(!!!), εξαίρει την βρετανοκυπριακή παροικία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: