Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έμεινε στην αίθουσα του ιταλικού θερέτρου Borgo Egnazia για 16 λεπτά μαζί με 24(!) ηγέτες, αλλά οι Τούρκοι …”είδαν” συνάντηση με τον Ερντογάν “για λίγα λεπτά”!!!

epa11410441 G7 heads of states and heads of delegation of outreach countries pose for a group photo during the second day of the G7 Summit in Borgo Egnazia, Italy, 14 June 2024. Back row (L-R) OECD Secretary-General Mathias Cormann, African Development Bank (AFDB) President Akinwumi Adesina, European Council President Charles Michel, British Prime Minister Rishi Sunak, Japan’s Prime Minister Fumio Kishida, Indian Prime Minister Narendra Modi, German Chancellor Olaf Scholz, Tunisian President Kais Saied, European Commission President Ursula von der Leyen, Managing Director of the International Monetary Fund Kristalina Georgieva and World Bank President Ajay Banga. Front row (L-R) Argentine President Javier Milei, Kenyan Presidnent William Ruto, US President Joe Biden, Mauritania President Mohamed Ould Ghazouani, Turkish President Recep Tayyip Erdogan, Pope Francis, Italian Prime Minister Giorgia Meloni, King Abdallah II of Jordan, French President Emmanuel Macron, Algerian President Abdelmadjid Tebboune, UAE President Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Brazil’s President Luis Ignacio Lula da Silva and United Nations Secretary-General Antonio Guterres. The 50th G7 summit brings together the Group of Seven member states leaders in Borgo Egnazia resort in southern Italy from 13 to 15 June 2024. EPA, CIRO FUSCO




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Οι Τούρκοι διαδίδουν πάλι ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου των G7, στην Ιταλία. Αυτό είναι μία μεγάλη αναλήθεια, καθώς κατά τη φωτογράφηση -η λεγόμενη “οικογενειακή” φωτογραφία- δεν υπήρχε χρόνος για πολλές κουβέντες.

Ήταν …συνομιλίες δευτερολέπτων. Ο Ερντογάν παρακαλεί για συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον από τις 9 μέχρι τις 11 Ιουλίου, σε αίθουσα εκτός του Λευκού Οίκου. Ήδη γίνονται προσπάθειες. Με τα σημερινά δεδομένα δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση στους χώρους της αμερικανικής Προεδρίας.

Έχει κινητοποιηθεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, ο τουρκόφιλος Φλέικ και άλλοι γραφειοκράτες που κυριαρχούνται από “τουρκολαγνισμό”. Οι σύμβουλοι του Αμερικανού Προέδρου δεν επιθυμούν μία συνάντηση με τον Ερντογάν στην διάρκεια μάλιστα της προεκλογικής περιόδου.

  • Στην ίδια σύνοδο θα παραβρεθεί και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήδη έχει “κλείσει” σημαντικές επαφές εκτός της σύναξης των χωρών μελών της Δυτικής Συμμαχίας.

Ας δούμε πρώτα τι έγραψε το τουρκικό CNN Turk με τίτλο “Σύντομη συνομιλία Ερντογάν-Μπάιντεν στη σύνοδο των G-7 στην Ιταλία”:

“Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε μια σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της G7 στην Ιταλία. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για λίγα λεπτά “στο πόδι”, δηλαδή σε μια ανεπίσημη, σύντομη και εν κινήσει συνομιλία.

Αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, τέτοιες συναντήσεις πολλές φορές προετοιμάζουν το έδαφος για μελλοντικά πιο ‘μεγάλα’ τετ α τετ, ενδεχομένως στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων με ηγέτες κι άλλων χωρών, στοχεύοντας στην ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας”.

  • Διαβάστε πάρα κάτω την επίσημη ενημέρωση που μας έστειλε ο Λευκός Οίκος -στους διαπιστευμένους ανταποκριτές- και δείχνει με ακρίβεια όλες τις κινήσεις του Αμερικανού Προέδρου:

“Ο κ. Μπάιντεν εισήλθε για την οικογενειακή φωτογραφία στις 7.11 μ.μ. μιλώντας με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (VDL). Ο Μπάιντεν και το VDL “κρατήθηκαν” για λίγο (πίσω), ενώ κάποιοι άλλοι ηγέτες ανέβηκαν στο βήμα, το οποίο βρίσκεται κάτω από ένα υφασμάτινο κουβούκλιο που κρέμεται από ψεύτικες μεσαιωνικές κολόνες στην είσοδο της αυλής στο Borgo Ignazia.

Ο POTUS (πρόεδρος των ΗΠΑ) βρισκόταν στην πρώτη και κάτω από τις δύο σειρές, στην τρίτη θέση από τα αριστερά. Συνομίλησε για λίγο με πολλούς ηγέτες, κρατώντας το χέρι του επικεφαλής της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης για περίπου ένα λεπτό.

Στη συνέχεια έσφιξε τα χέρια και μίλησε με τον (Ινδό Πρωθυπουργό) Μόντι. Έσφιξαν τα χέρια για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Ο Πάπας έφτασε με ένα καρότσι του γκολφ με την (Πρωθυπουργό της Ιταλίας) Μελόνι. Ο κ. Μπάιντεν τον παρακολουθούσε επίμονα καθώς ο Ποντίφικας αποβιβαζόταν αργά, στηριζόμενος σε ένα μπαστούνι πριν περπατήσει στη θέση του.

Οι ηγέτες παρέμειναν στη θέση τους για περίπου ένα λεπτό για φωτογραφίες, στη συνέχεια χειροκρότησαν και χώρισαν για να μιλήσουν μεταξύ τους. Ο Πάπας μίλησε με τον Ερντογάν.

Ο κ. Μπάιντεν συνοδευόταν από έναν πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών καθώς μεγάλος αριθμός αξιωματούχων άρχισαν να κατακλύζουν την αυλή.

Στη συνέχεια, ο POTUS μίλησε με τον Ερντογάν και αρκετούς άλλους αξιωματούχους που δεν μπορέσαμε να τους αναγνωρίσουμε αμέσως. Ο POTUS γελούσε και χαμογελούσε καθώς επέστρεφε μέσα στο πλήθος, σταματώντας για άλλη μια χειραψία με τον Modi και πολύ σύντομη συνομιλία. Ο POTUS εξήλθε της αίθουσας στις 7.27 μ.μ

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (NSA), Τζέικ Σάλιβαν (Jake Sullivan) εισήλθε πριν από τον POTUS και παρακολούθησε την οικογενειακή φωτογραφία από το πλάι”.

  • Στην Ιταλία ο Ερντογάν προσπάθησε να το …παίξει “διεθνής ηγέτης” και γι’ αυτό ευθύνεται η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Ο κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης πρέπει να δουν σοβαρά το θέμα αυτό, διότι επρόκειτο για ενέργεια εναντίον της Ελλάδας και της Μεγαλονήσου.

Το ίδιο πρόβλημα -ίσως και μεγαλύτερο- δημιουργεί και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος φιλοξένησε τις προηγούμενες ημέρες τον Ερντογάν στη Μαδρίτη. Μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί μαζί του στον στρατιωτικό τομέα. Αυτή είναι η αλληλεγγύη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Υπάρχουν ζητήματα που η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν την υποστήριξη της Αθήνας και της Λευκωσίας. Πρέπει ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χριστοδουλίδης να προστατεύσουν τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρέπει να χρησιμοποιούν την ισχύ που τους προσφέρει η Ε.Ε. Αρκετά με τους δήθεν συμμάχους και εταίρους.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Γιά την ιστορία, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποσύρθηκε σε ειδική αίθουσα και συνομίλησε με τον Πάπα Φραγκίσκο, όπως και με τον ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο: “Σήμερα, ο Πρόεδρος Joseph R. Biden Jr. συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Fasano της Ιταλίας, στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της G7. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν τη διαρκή στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ-ΗΑΕ, έθιξαν οικονομικά και τεχνολογικά ζητήματα και συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας”.

Για τη συνάντηση με τον Ποντίφηκα, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, συναντήθηκε με την Αγιότητά του τον Πάπα Φραγκίσκο σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της G7 στην Απουλία της Ιταλίας. Οι ηγέτες τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία για να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους και να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για το έργο του Βατικανού για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών επιπτώσεων του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών του να βοηθήσει στην επιστροφή των απαχθέντων παιδιών της Ουκρανίας στις οικογένειές τους. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε επίσης τη βαθιά του εκτίμηση για την ακούραστη υπεράσπιση του Πάπα για τους φτωχούς και όσους υποφέρουν από διώξεις, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο”

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν και οι Τούρκοι πολιτικοί πάνε στην Κύπρο να “εορτάσουν” την εισβολή του Αττίλα: Να πράξουν το ίδιο ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων, ως τιμή στους νεκρούς μας (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: