Ο Πούτιν χάρισε μια ρώσικη λιμουζίνα Aurus στον Κιμ Γιόνγκ Ουν και μετά υπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης από άλλη χώρα [video]

Russian President Vladimir Putin (C) and North Korean leader Kim Jong Un (R) attend an official welcoming ceremony during their meeting in Pyongyang, North Korea, 19 June 2024. EPA, GAVRIIL GRIGOROV, SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία υπέγραψαν σήμερα μια «συνολική στρατηγική σύμπραξη» που προβλέπει αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση «επίθεσης», ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα στην Πιονγκγιάνγκ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και δέχθηκε την θερμή υποστήριξη του οικοδεσπότη του, του Κιμ Γιονγκ Ουν, στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η συνθήκη για μια συνολική σύμπραξη που υπογράφηκε σήμερα προβλέπει, μεταξύ άλλων, αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός μέρους της συνθήκης», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους αφού υπέγραψε το έγγραφο.

«Η Ρωσία και η Κορέα ασκούν και οι δύο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και δεν δέχονται τη γλώσσα των εκβιασμών και των υπαγορεύσεων», προειδοποίησε.

Ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία «αληθινά επαναστατικό έγγραφο» και πρόσθεσε πως η Ρωσία «δεν αποκλείει για την ίδια μια στρατιωτικοτεχνική συνεργασία» με την Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διευκρίνισε πως η συμφωνία με τη Ρωσία είναι καθαρά «αμυντική».

«Ο καλύτερος φίλος του κορεατικού λαού»

«Αυτή η ισχυρή συνθήκη δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα αληθινά εποικοδομητικό έγγραφο στραμμένο προς το μέλλον και αποκλειστικά ειρηνικό και αμυντικό», δήλωσε ο Κιμ δίπλα στον ρώσο πρόεδρο, για τον οποίο υποστήριξε πως είναι «ο καλύτερος φίλος του κορεατικού λαού», ενώ χαιρέτισε την έλευση μιας «νέας εποχής» στις σχέσεις με τη Μόσχα.

Η Βόρεια Κορέα «εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση, το στρατό και το λαό της Ρωσίας στη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία για να προστατεύσουν την κυριαρχία, τα συμφέροντα ασφαλείας και την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας τους, δήλωσε απευθυνόμενος στον προσκεκλημένο του.

«Εκτιμάμε πολύ τη συστηματική και διαρκή υποστήριξή σας στη ρωσική πολιτική, περιλαμβανομένου του ουκρανικού ζητήματος», απάντησε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η χώρα του και η Βόρεια Κορέα δεν θα δεχθούν «τον εκβιασμό» και «τις υπαγορεύσεις» της Δύσης, τη στιγμή που οι δύο χώρες αποτελούν στόχο βαριών διεθνών κυρώσεων.

«Η Ρωσία και η Κορέα διεξάγουν αμφότερες ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και δεν δέχονται τη γλώσσα των εκβιασμών και των υπαγορεύσεων», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους αφού υπέγραψε τη συμφωνία με τον Κιμ.

Ο Πούτιν επισήμανε επίσης δηλώσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες έχουν συμφωνήσει να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήττει στόχους μέσα στη Ρωσία με όπλα που της έχει προμηθεύσει η Δύση.

«Δεν πρόκειται απλώς για δηλώσεις· αυτό συμβαίνει ήδη και όλο αυτό αποτελεί χονδροειδή παραβίαση των περιορισμών τους οποίους έχουν αναλάβει δυτικές χώρες μέσα στο πλαίσιο διαφόρων διεθνών υποχρεώσεων», υποστήριξε ο ρώσος πρόεδρος.




Το δώρο του Πούτιν

Προηγουμένως ο Ρώσος πρόεδρος δώρισε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη μια ρωσικής κατασκευής λιμουζίνα Aurus, ένα σερβίτσιο τσαγιού και ένα ξιφίδιο ναυάρχου, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλο του Πούτιν.

Ο Πούτιν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ, έλαβε ως δώρο διάφορα έργα τέχνης που αναπαριστούν τον ίδιο, μεταξύ των οποίων και προτομές, δήλωσε ο Ουσάκοφ.

Τον Πούτιν υποδέχθηκαν σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ χιλιάδες, ενθουσιώδεις κάτοικοι της κορεατικής πρωτεύουσας, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να εκφράζει την «πλήρη στήριξή» του για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και να υπόσχεται ισχυρότερους στρατηγικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Το Aurus Senat, μια ρετρό λιμουζίνα που θυμίζει την ZIL της σοβιετικής εποχής, είναι το επίσημο όχημα του Ρώσου προέδρου και ο Πούτιν μετακινήθηκε με ένα τέτοιο αυτοκίνητο κατά την πρόσφατη τελετή ορκωμοσίας του τον Μάιο.

Όταν ο Κιμ επισκέφθηκε τη Ρωσία πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν του έδειξε ένα από τα μαύρα, θωρακισμένα οχήματά του. Ο Κιμ κάθισε δίπλα στον Πούτιν στο αυτοκίνητο και φάνηκε να το απολαμβάνει.

Ο Πούτιν δώρισε στον Κιμ μια πρώτη λιμουζίνα Aurus φέτος τον Φεβρουάριο, είχαν ανακοινώσει τότε και οι δύο χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον έχει τουλάχιστον δύο τέτοια οχήματα.

Ο Κιμ θεωρείται λάτρης των αυτοκινήτων. Διαθέτει μεγάλη συλλογή ξένων πολυτελών οχημάτων, τα οποία έφθασαν πιθανόν παρανόμως στη χώρα του, καθώς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύουν την εξαγωγή πολυτελών ειδών στη Βόρεια Κορέα.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει εμφανιστεί σε μια λιμουζίνα Maybach, αρκετές Mercedes, μια Rolls-Royce Phantom και ένα SUV Lexus.

Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα αρχίσει φέτος να κατασκευάζει πολυτελή αυτοκίνητα Aurus σε πρώην εργοστάσιο της Toyota στην Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με τη ρωσική εταιρία αναλύσεων Autostat, στη Ρωσία έχουν πουληθεί από τις αρχές του έτους 40 οχήματα Aurus.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Αμείλικτη η ρωσική δικαιοσύνη αν έχεις διαβατήριο ΗΠΑ: Αμερικανός υπαξιωματικός καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλακή για κλοπή 100 ευρώ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: