Ο Παναθηναϊκός πριν 53 χρόνια έχασε στο Γουέμπλεϊ από τον Άγιαξ αλλά έβαλε το ελληνικό ποδόσφαιρο στον παγκόσμιο χάρτη: Δείτε τον συγκλονιστικό αγώνα (videos)

Η θρυλική ενδεκάδα το Παναθηναϊκού που αντιμετώπισε τον Γιόχαν Κρόιφ και τους υπόλοιπους “Ιπτάμενους Ολλανδούς” του Άγιαξ. Photo via screenshot youtube. https://www.youtube.com/watch?v=gPwWxwqmOXY)




Στις 2 Ιουνίου του 1971 ο Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας, κατάφερε κάτι ασύλληπτο για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα.

Έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Champions League) και τελικά ηττήθηκε με σκορ 2-0 από τον Άγιαξ. Η ομάδα του Παναθηναϊκού ήταν πολύ ανταγωνιστική, ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει τον εκπληκτικό Άγιαξ και οι Ολλανδοί κατέκτησαν το πρώτο από τα συνολικά τέσσερα τρόπαια της ιστορίας τους.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θυμήθηκε και υπενθύμισε σε όλους, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη συμπλήρωση 53 ετών από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1971.

Οι «πράσινοι» είχαν γίνει τότε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε ως τον τελευταίο αγώνα μιας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, της κορυφαίας, χάνοντας (0-2) από τον τότε ασυναγώνιστο Άγιαξ του Κρόιφ, του Νέεσκενς και των υπόλοιπων «ιπτάμενων Ολλανδών».

«Η δόξα, η περηφάνια, η ιστορία μας! Σαν σήμερα, το 1971, ο Παναθηναϊκός έγραψε την πιο χρυσή σελίδα, βάζοντας το ελληνικό ποδόσφαιρο στον παγκόσμιο χάρτη, με τη συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης με αντίπαλο τον σπουδαίο Άγιαξ του Κρόιφ», αναφέρει το μήνυμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Ο θρυλικός αγώνας στο Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου

Ολόκληρος ο αγώνας του τελικού Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης 1970-71 (σημερινό Champions League), σε περιγραφή του Βασίλη Κοντοβαζαινίτη (από ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα), με εξαίρεση τα τελευταία λεπτά του αγώνα όπου η περιγραφή είναι στα αγγλικά. Η αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, στις 2 Ιουνίου 1971, με αντιμέτωπους τον Άγιαξ και τον Παναθηναϊκό και με το τελικό σφύριγμα της λήξης να βρίσκει τον πολύ πιο ισχυρό Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ να κερδίζει με 2-0.

Για να φτάσει στον τελικό ο Παναθηναϊκός είχε δύσκολους αγώνες, με εξαίρεση τις δύο νίκες με συνολικό σκορ 7-1 με την Ζενές Ες του Λουξεμβούργου στον πρώτο γύρο. Στη φάση των 16 αντιμετώπισε την Σλόβαν Μπρατισλάβας και προκρίθηκε με συνολικό σκορ 4-2, ενώ στα προημιτελικά έφερε 1-1 με την Έβερτον εκτός έδρας και 0-0 στον επαναληπτικό. Όμως η πιο δύσκολη πρόκριση έγινε στα ημιτελικά με τον Ερυθρό Αστέρα, όπου έχασε 4-1 εκτός έδρας και κέρδισε 3-0 στον επαναληπτικό της Αθήνας.

Υπό το βλέμμα 83.179 θεατών στο κατάμεστο Στάδιο Γουέμπλεϊ, ο Άγιαξ πήρε το προβάδισμα στο 5ο λεπτό όταν σκόραρε ο Ντικ Βαν Ντίικ. Ο Άγιαξ διπλασίασε τα τέρματά του στο 87ο λεπτό, όταν ένα σουτ του Άρι Χάαν βρήκε τον αμυντικό Άνθιμο Καψή και πήγε στα δίχτυα του Παναθηναϊκού, γράφοντας έτσι το τελικό σκορ 2-0.

Ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη και μοναδική Ελληνική ομάδα μέχρι σήμερα, σε επίπεδο συλλόγων, που έπαιξε σε τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο Τσιτσιπάς έδειξε την κλάση του: Έκανε την μεγάλη ανατροπή και πέρασε στους «8» του Ρολάν Γκαρός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: