Ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Ντίνος Ιορδάνους «έφυγε» με το όνειρο του γηπέδου του ΑΠΟΕΛ: Συγκλονισμένη η Ομογένεια και η γενέτειρα του Κύπρος

Ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Ντίνος Ιορδάνους. Φωτογραφία Δημήτρης Πανάγος, GANP




Του Νεόφυτου Κυριάκου, Εθνικός Κήρυκας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε στην Κύπρο και την Ομογένεια της Νέας Υόρκης η είδηση του θανάτου του Ντίνου Ιορδάνους το βράδυ της Κυριακής (16/6). Ο ομογενής επιχειρηματίας, «έφυγε» απροσδόκητα σε ηλικία 72 ετών, μετά από καρδιακό επεισόδιο, προκαλώντας συγκλονισμό.

Ο ξαφνικός θάνατός του, βύθισε στο πένθος τις οικογένειες του ΑΠΟΕΛ και του Παγκύπριου Νέας Υόρκης του οποίου διετέλεσε ποδοσφαιριστής και ήταν πάντα κοντά ως παράγοντας, βοηθώντας οικονομικά.

Ο Ντίνος Ιορδάνους ενσάρκωνε το όνειρο κάθε ΑΠΟΕΛίστα με την εξαγγελία του για την επένδυση στην ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου στην Κοκκινοτριμιθιά.

Με δάκρυα στα μάτια, σε συνέντευξη Τύπου στις 29 Μαρτίου, ανέλυε σε όλο τον κόσμο όλα τα δεδομένα για την εκπλήρωση του μεγαλεπήβολου έργου. Ενός ονείρου για τον κάθε φίλο του ΑΠΟΕΛ, μα πάνω απ’ όλα δικού του.

«Συγχωρέστε με που είμαι συγκινημένος. Εφυγα από την Κύπρο πριν 54 χρόνια και πήγα στην Αμερική. Δεν πέρασε ούτε μια μέρα που δεν θυμόμουν την Κύπρο μας. Ημουν από παιδί ΑΠΟΕΛίστας. Το όνειρο της οικογένειας του ΑΠΟΕΛ ήταν και δικό μου. Το όνειρο πρέπει να είναι πιο μεγάλο από την ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι η καρδιά του ΑΠΟΕΛ. Αυτό είναι το όνειρό μου».

Ωστόσο, το σκληρό πρόσωπο της ζωής εμφανίστηκε στον Ντίνο Ιορδάνους και την οικογένειά του. Το βράδυ της Κυριακής (16/6) «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι αφήνοντας πίσω του οικογένεια, αλλά και το μεγάλο όνειρο για το ιδιόκτητο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ.

Το τι μέλλει γενέσθαι με το πλάνο ανέγερσης του γηπέδου δεν είναι της ώρας. Προέχει η απώλεια της ανθρώπινης ζωής και η θλίψη της οικογένειας.

  • Ενας αυτοδημιούργητος πολυεκατομμυριούχος

Γεννήθηκε πριν από 72 χρόνια στην Κύπρο και ήταν το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά του αστυνομικού, με καταγωγή από τον Μαθιάτη, Φίλιππου Ιορδάνους.

Ο πατέρας του, λόγω του επαγγέλματός του, τους μεγάλωσε, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει, σαν να ήταν… απόφοιτοι της Αστυνομικής Ακαδημίας, τονίζοντάς τους πως θα έπρεπε να εργάζονται για να αυτοσυντηρούνται, αλλά και να βοηθούν την οικογένειά τους.

Το 1969, σε ηλικία 17 ετών, καθώς η οικογένειά του δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να του αγοράσει αεροπορικό εισιτήριο, επιβιβάζεται στο πλοίο «SS Queen Anna Maria» με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το ταξίδι διήρκησε 17 μέρες και μόλις έφθασε στις ΗΠΑ επικοινώνησε με τον πατέρα του, ο οποίος αντί να τον ρωτήσει αν είναι καλά, τον ρώτησε αν έχει εγγραφεί σε σχολείο και αν βρήκε δουλειά.

Τα πρώτα χρόνια στις ΗΠΑ τα έζησε στην Αστόρια, μαζί με ένα θείο του. Εργάστηκε αρχικά σε βενζινάδικο, ακολούθως έπλενε πιάτα σε γηροκομείο, μετά ως οδηγός ταξί και ως μάγειρας. Από αυτές τις εργασίες κατάφερε να σπουδάσει Aerospace Engineering στο New York University.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, αγωνίστηκε και ως ποδοσφαιριστής στην ομάδα του πανεπιστημίου του, έχοντας πολύ καλές επιδόσεις στη θέση του σέντερ φορ, ενώ συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο και στον Παγκύπριο, την ομάδα της παροικίας, ξεχωρίζοντας για το δυνατό δεξί του πόδι και για τη συχνή επαφή που είχε με τα αντίπαλα δίχτυα.

  • Ο εργασιακός στίβος

Οταν τελείωσε τις σπουδές του, εργάστηκε αρχικά στον ασφαλιστικό κολοσσό AIG. Ακολούθως, προσλήφθηκε από την Berkshire Hathaway, καταλαμβάνοντας το 1987 τη θέση του προέδρου του Τμήματος Εμπορικής Ασφάλισης Ατυχημάτων της εταιρείας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα εργάστηκε ως ανώτερος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της American Home Insurance Company, θυγατρικής της American International Group.

Ο Ιορδάνους διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arch Capital Group Limited («Arch») από τον Αύγουστο του 2003 και διοικητικός σύμβουλος από τον Ιανουάριο του 2002 (αφυπηρέτησε τον Σεπτέμβριο του 2019).

Δημιούργησε περιουσία που ξεπερνά τα €500 εκατ. και πέτυχε το «αμερικανικό όνειρο». Μέχρι πρόσφατα κατείχε τη θέση του προέδρου της Vantage Group Holding Ltd, του μη εκτελεστικού διοικητικού συμβούλου της Verisk Analytics Inc., ενώ ήταν μέτοχος και μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

  • Λίγο τον γνώρισαν, πολύ τον αγάπησαν

Ο Ντίνος Ιορδάνου, μπορεί να κατάφερε να κτίσει μια τεράστια αυτοκρατορία, πάνω από όλα όμως ήταν Ανθρωπος με το «Α» κεφαλαίο που κέρδισε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τον σεβασμό και την αγάπη του κόσμου του ΑΠΟΕΛ και όχι μόνο.

Για πολύ λίγο τον γνώρισαν οι ΑΠΟΕΛίστες, όμως ο ίδιος τους κέρδισε με την αγνότητά του και την αληθινή αγάπη που είχε για την Κύπρο και την αγαπημένη του ομάδα. Ηταν ένας άνθρωπος με πραότητα που εξέπεμπε μόνο θετική ενέργεια και θετικά συναισθήματα.

Τα λίγα λόγια του εκπροσώπου Τύπου του ΑΠΟΕΛ, Νεκτάριου Πετεβίνου, αποτυπώνουν το πέρασμα του Ντίνου Ιορδάνους από τα αθλητικά δρώμενα και την προσωπικότητά του.

«Πρόλαβες απλά να το αγγίξεις. Οπως και εμείς απλά προλάβαμε και αγγίξαμε την αύρα της ανθρωπιάς σου κ. Ντίνο. Καλό παράδεισο…».

  • «Θα δει το όραμά του από εκεί ψηλά»

Τα συλλυπητήρια μηνύματα για την ξαφνική απώλεια του Ντίνου Ιορδάνους είναι εκατοντάδες. Ανάμεσα σε αυτούς που συλλυπήθηκαν ήταν και ο πρόεδρος του ΚΟΑ Γιάννης Ιωάννου. Το μήνυμα που έγραψε:

«Αιώνια του η μνήμη. ‘Εφυγε’ με ψηλά το κεφάλι ως πρωταθλητής και να είναι σίγουρος ότι θα δει το όραμά του για ιδιόκτητο γήπεδο από εκεί ψηλά στη γειτονιά των αγγέλων».

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης οι οπαδοί εκφράζουν τη θλίψη και τον συγκλονισμό τους για τον αδόκητο θάνατο ενός αγνού φίλου του σωματείου τους, ο οποίος είχε συμφωνήσει να κάνει το όνειρό τους πραγματικότητα σαν ο βασικός επενδυτής για τη δημιουργία του ιδιόκτητου γηπέδου στην Κοκκινοτριμιθιά.

Καλό ταξίδι Ντίνο Ιορδάνους.

Σοκ στην Ομογένεια της Νέας Υόρκης και στην Κύπρο: Έφυγε ο Ντίνος Ιορδάνους ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες και φιλάνθρωπους της Κυπριακής Παροικίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: