Ο ΟΗΕ ανησυχεί(!) γιατί οι Ταλιμπάν σχεδόν μηδένισαν την παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν: Θα αυξηθεί η νοθεία στην ηρωίνη και οι θάνατοι παγκοσμίως, λένε [video]

File Photo epa11296362 Taliban authorities burn confiscated drugs during a ceremony in Kabul, Afghanistan, 23 April 2024. EPA/SAMIULLAH POPAL




Η καταστροφή της παραγωγής οπίου που έχουν διατάξει οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, τη χώρα που είναι επί μακρόν ο μεγαλύτερος προμηθευτής οπίου παγκοσμίως, θα μπορούσε να αυξήσει τους θανάτους από υπερβολική δόση.

Oι χρήστες ηρωίνης καταφεύγουν στα συνθετικά οπιοειδή που ήδη έχουν προκαλέσει θανάτους στην Ευρώπη, όπως αναφέρεται σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η καλλιέργεια οπίου, από την οποία παρασκευάζεται η ηρωίνη, μειώθηκε κατά 95% στο Αφγανιστάν τον περασμένο χρόνο αφότου οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την παραγωγή ναρκωτικών το 2022.

Παρότι η παραγωγή οπίου στην Μιανμάρ αυξήθηκε κατά 36% τον περασμένο χρόνο, μειώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 75%, όπως αναφέρεται στην ετήσια Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

“Το αποτέλεσμα της παρατεταμένης έλλειψης οπιοειδών στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο Αφγανιστάν και σε χώρες διαμετακόμισης και προορισμού των οπιοειδών από το Αφγανιστάν. Η καθαρότητα της ηρωίνης στην αγορά αναμένεται να μειωθεί”, σημειώνει το UNODC.

Οι προκαταρκτικές παρατηρήσεις επί του πεδίου υποδηλώνουν μια πιθανή ελαφρά αύξηση στην καλλιέργεια του αφγανικού οπίου αυτή τη χρονιά, αλλά είναι απίθανο να επιστρέψει η κατάσταση στα επίπεδα προ απαγόρευσης, προσθέτει το UNODC.

“Η ζήτηση για θεραπευτικές υπηρεσίες με οπιοειδή, περιλαμβανομένης της μεθαδόνης, της βουπρενορφίνης και της θεραπείας με μορφίνη βραδείας αποδέσμευσης, πιθανόν να αυξηθεί αλλά αν αυτές οι υπηρεσίες είναι αναποτελεσματικές οι χρήστες ηρωίνης πιθανόν να στραφούν σε άλλα οπιοειδή”, αναφέρει η έκθεση περιγράφοντας τον ενδεχόμενο αντίκτυπο από την μειωμένη προμήθεια οπιοειδών.

“Μια τέτοια μεταστροφή μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και να οδηγήσει σε μια αύξηση στους θανάτους από υπερβολική δόση αν τα εναλλακτικά οπιοειδή περιλαμβάνουν εξαιρετικά ισχυρές ουσίες όπως ορισμένα ανάλογα της φαιντανύλης ή οι νιταζένες που τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη εμφανιστεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση νιταζένης, ενός τύπου συνθετικού οπιοειδούς ισχυρότερου από την φαιντανύλη που παράγεται από βενζιμιδαζόλιο, έχουν καταγραφεί στην Ιρλανδία, τη Βρετανία, την Εσθονία και τη Λετονία, είπε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής ερευνήτρια του UNODC Άντζελα Μι.

Τυπικά, ένας χρήστης ηρωίνης θα αγοράσει αυτό που νομίζει ότι είναι ηρωίνη αλλά αυτό θα έχει “κοπεί” με την πολύ φθηνότερη και ισχυρότερη νιταζένη, λέει η Μι. Το ναρκωτικό εντοπίζεται τελικά όταν γίνονται εξετάσεις μετά τον θάνατο από υπερβολική δόση.

Η εκτενής έκθεση σημειώνει ακόμη ότι η προσφορά κοκαΐνης σημείωσε ρεκόρ το 2022, ο τελευταίος χρόνος για τον οποίο είναι διαθέσιμα στοιχεία.

Ενώ η κατανάλωση στις ΗΠΑ φαίνεται να μειώνεται, αναλύσεις λυμάτων δείχνουν ότι η κατανάλωση αυξήθηκε στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΑΡ.ΜΙ
Βιέννη, Αυστρία

Την Παρασκευή οι πιο «εξωστρεφείς» εκλογές στο Ιράν: Χιτζάμπ και θέση της γυναίκας στην κοινωνία ανάμεσα στα θέματα συζήτησης μεταξύ των έξι υποψηφίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: