Ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι πήρε το μήνυμα: Ακύρωσε το ταξίδι στην Ιορδανία, δίνει συνέντευξη, συγκαλεί υπουργικό – Προβληματισμός για ανασχηματισμό

File Photo Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρεί από το βήμα, μετά το τέλος των δηλώσεων, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, στα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, Αθήνα, Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. Σ ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Το αναπάντεχα κακό εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το κυβερνητικό κόμμα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο.

Η τρομακτική αποχή που «χτύπησε» πρωτίστως τη Νέα Δημοκρατία ταρακούνησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στο πρωινό καφέ της Δευτέρας ελήφθησαν οι αποφάσεις για τις πρώτες κινήσεις ανάταξης.

Σε πρώτη φάση, άμεσα, ο πρωθυπουργός ακύρωσε το επίσημο ταξίδι που θα πραγματοποιούσε αύριο Τρίτη στην Ιορδανία και μάλιστα το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha προκειμένου να πείσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ότι «έλαβε το μήνυμα», το κατάλαβε και επεξεργάζεται σοβαρά.

Είναι προφανές, όπως αναλύθηκε στο επιτελείο του Μαξίμου ότι η αποχή ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας από την κάλπη δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά μπορεί να γίνει.

Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να… διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να «αγοράσει» χρόνο ενόψει και των καλοκαιρινών διακοπών. Οι λόγοι για τους οποίους κυριαρχεί ανησυχία και όχι πανικός είναι πρώτον το ότι υπάρχει ακόμη ορίζοντας τριών ετών έως τις προγραμματισμένες εκλογές του 2027 και δεύτερον το γεγονός ότι οι πολίτες απλώς δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το χειρότερο θα ήταν να πήγαιναν και να καταψήφιζαν. Αντ’ αυτού για παράδειγμα τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ενισχύθηκαν με μόλις 54.000 ψήφους γεγονός που φυσικά μεγενθύνεται από το ποσοστό της συμμετοχής που τελικά δημιουργεί και τις εντυπώσεις.

Μάλιστα, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος είναι γνωστός για τις αναλύσεις του επί των δημοσκοπήσεων και των εκλογικών αποτελεσμάτων, οπότε αναμένεται σήμερα ή αύριο να παρουσιάσει μία πρώτη σημαντική ανάγνωση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να συγκληθεί υπουργικό Συμβούλιο για την Παρασκευή προκειμένου πρώτον να προχωρήσουν σημαντικές εκκρεμότητες και δεύτερον να δοθεί η εικόνα ότι η… δουλειά συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Θα γίνει ανασχηματισμός;

Τις τελευταίες ώρες διακινούνται σενάρια για ανασχηματισμό και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Το γεγονός είναι ότι σήμερα Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έγινε κάποια σχετική αναφορά, χωρίς φυσικά να αποκλείεται το ότι το σκέφεται ο κ. Μητσοτάκης.

Όμως, από την έως τώρα 5χρονη διαχείριση που έχει κάνει ο πρωθυπουργός έχει αποδειχθεί ότι δεν αρέσκεται σε βεβιασμένες κινήσεις κάτω από την πίεση των γεγονότων. Προτιμά να έχει αυτός την πρωτοβουλία και να κινείται έχοντας συνεκτιμήσεις όλες τις παραμέτρους.

Πολλοί κάνουν λόγο για δομικές αλλαγές, αλλά κανείς δεν μπορεί αυτό να το πει με τη βεβαιότητα ότι απηχεί τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού.

Η πρώτη δήλωση μετά το αποτέλεσμα

Πάντως, από την πρώτη του δήλωση το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε την πρόθεση να αλλάξει διάφορα στη λειτουργία της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου.

«Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027. Γι’ αυτό από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ο νέος χάρτης μετά τα αποτελέσματα της κάλπης: Οι περιφέρειες που τα κόμματα πέτυχαν τις υψηλότερες επιδόσεις, πάλι “μπλε” η Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: