O Μητσοτάκης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Παράταση για φθηνό ρεύμα στους αγρότες, επιδοτήσεις μόνο σε όσους πραγματικά τις δικαιούνται

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και τον υφυπουργό ΥΠΑΑΤ Διονύση Σταμενίτη, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθήνα Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου τον υποδέχτηκε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.

Στεκόμαστε δίπλα στους αγρότες και το αποδεικνύουμε έμπρακτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Το μέλλον του αγροτικού κόσμου είναι ευοίωνο παρά τις δυσκολίες, τόνισε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης ενώ ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα για το φθηνό ρεύμα.

«Υπάρχει ένας κανόνας που είναι αδιαπραγμάτευτος για αυτή την κυβέρνηση: εισπράττουν, στήριξη, επιδοτήσεις, αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται και ο νοών νοείτω», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Εχουμε βήματα να κάνουμε ακόμα σε αυτήν την κατεύθυνση και προς τα εκεί θα κινηθούμε. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα είναι είναι ευοίωνο παρά τις δυσκολίες.

»Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πια είμαστε πλεονασματική στις εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα σε σχέση με τις εισαγωγές μας και η Ελλάδα έχει να παίξει το δικό της διακριτό ρόλο, παράγοντας ποιοτικά προϊόντα τα οποία θα βρίσκουν τη θέση τους και στις αγορές του εξωτερικού, όχι μόνο στις αγορές του εσωτερικού, αλλά κυρίως κυρίως προσφέροντας αξιοπρεπές εισόδημα για τους γεωργούς μας, τους κτηνοτρόφους μας, τους αλιείς μας, οι οποίοι θέλουν, επιμένουν να παράγουν στην πατρίδα μας και τους αξίζει ένα καλύτερο μέλλον.

»Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το φθηνό ρεύμα κι εδώ θέλω να τονίσω τη σημασία του προγράμματος ΓΑΙΑ, το οποίο πιστεύω ότι δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα μπορούσε στους αγρότες μας, ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές και προβλέψιμες τιμές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

»Γι’ αυτό και θα δώσουμε παράταση στο σχετικό πρόγραμμα και θα ζητήσω από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει μια πρόσθετη προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών μας για τη δυνατότητα που τους δίνετε να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της μεταβλητότητας των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

»Παρεμβάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των φυτοφαρμάκων. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ηγεσία του υπουργείου μου υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες. Θα επαναλάβω λοιπόν ότι και στον τομέα αυτό τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές»

Η έγκριση του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ

Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα έρθει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο πριν το τέλος του καλοκαιριού υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μιλώντας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας θα συνεχίσει να λαμβάνει τις επιδοτήσεις τους υπογραμμίζοντας όμως ότι «θα τις λαμβάνουν μόνο αυτοί που πραγματικά παράγουν».

Από τη μεριά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός μας έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο που αφορά σύμφωνα με το οποίο ότι πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε επίσης ότι ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και η νέα ΚΑΠ.

Τέλος, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό «να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση που διήρκησε μιάμιση ώρα συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογιώργης και Γιώργος Μυλωνάκης, οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Κέλλας, η γ.γ. Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Εύη Δραμαλιώτη, οι γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews

Μόνο από τη συμπολίτευση: Μεταμεσονύχτια ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα και η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, που προκάλεσε πολιτικούς τριγμούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: