Ο Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έχασαν 1 εκατ. ψήφους, στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται… μύλος: Συμβαίνει ακριβώς αυτό που όλοι γνώριζαν προεκλογικά ότι θα συμβεί

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης (Α) συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη (Δ) κατά τη διάρκεια της συνάντησής στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, Αθήνα Δευτέρα 06 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Ελάχιστα 24ωρα μετά τις ευρωεκλογές τα λυμένα σπαθιά βγήκαν από τις θήκες στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι την αντικειμένα μετρήσιμη βαρύτερη ήττα υπέστη το κυβερνών κόμμα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και παρά τους όποιους επιμέρους μικρότερους ή μεγαλύτερους προβληματισμούς και γκρίνιες, τίποτε δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι μπορεί να διαραράξει την ηγεσία του και την πρωθυπουργία του.

Προφανώς με προβλήματα και πολλούς αστερίσκους. Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, το 41% δεν υπάρχει πλέον.

  • Το βασικό συμπέρασμα όμως των ευρωεκλογών ήταν και το γνώριζαν σχεδόν όλοι, πριν καν διεξαχθούν, ότι δεν υπάρχει πραγματική και συγκροτημένη αντιπολίτευση στη χώρα. Το γνώριζαν και ένα εκατομμύριο πολίτες που απλώς απείχαν αντί να καταψηφίσουν, το γνώριζαν και τα στελέχη των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Και δεν είναι τυχαίο πως σαν έτοιμοι από καιρό ,τόσο στο ΠΑΣΟΚξεκάθαρα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερη.. σεμνότητα θέτουν θέμα ηγεσίας.

  • Προφανώς τα δυο αυτά κόμματα, ούτε ίδια είναι ούτε τα ίδια προβλήματα έχουν.

Ξεκινώντας από το ΠΑΣΟΚ όπου οι εξελίξεις πραγματικά τρέχουν καταγράφουμε αρχικά τα γεγονότα της Τετάρτης.

Μετά τις τροχιοδεικτικές βολές των δύο πρώτων 24ώρων, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος βουλευτής Αρκαδίας, αντιπρόεδρος της Βουλής και επί σειρά ετών πολιτικό alter ego του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη ζήτησε ξεκάθαρα αλλαγή ηγεσίας. Αυτό, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου καθώς με διαφορά λεπτών άρχισαν να καταγράφονται δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών που συντάσσονται μαζί του.

Παρά τις διαρροές από τη προεδρική πλευρά ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και ότι δεν θα επιτραπεί να επικρατήσει εσωστρέφεια ο Παύλος Γερουλάνος, ο πρώτος σε ψήφους ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας και άλλοι συντάσσονται με το αίτημα Κωνσταντινόπουλου.

Ακόμη και ο Μιχάλης Κατρίνης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και εκ των βασικών υποστηρικτών του Νίκου Ανδρουλάκη δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Δεν είναι κανένας στο απυρόβλητο»,  «πρέπει να γίνει άμεσα μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, χωρίς ανθρωποφαγία» και ότι «όλα τα στελέχη έδωσαν σκληρή εκλογική μάχη και ΄τωρα εκφράζουν την αγωνία τους για την παράταξη».

Είναι προφανές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και η ηγετική του ομάδα θα επιχειρήσουν να κερδίσουν χρόνο αλλά είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεχίσει διχασμένο και με μάχη χαρακωμάτων.

Επίσης δεν είναι καθαρό αυτή τη στιγμή ποιοί θα ήθελαν και θα μπορούσαν να εκτεθούν απέναντί του ως υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας, αν θεωρήσουμε σίγουρο πως ο κ. Ανδρουλάκης, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

  • Πολλοί κάνουν λόγο για τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, μεταξύ άλλων, αλλά ο ίδιος πρέπει να τοποθετηθεί καθαρά για να αρχίσει να λογίζεται ως υποψήφιος διάδοχος.

Το σίγουρο είναι ότι τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν έχουν λάβει πρόσκληση για την πρώτη και καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση των οργάνων, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγει να ανταλλάσσει απόψεις μόνο με συγκεκριμένο πυρήνα «προεδρικών» και συνεργατών του.

  • Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, σπεύδουν να αντιπαρατεθούν με στελέχη που ζητούν γρήγορο χρονοδιάγραμμα, ανταπαντούν ότι το καταστατικό θα ακολουθηθεί κατά γράμμα και εννοούν ότι κάλπες για την εκλογή ηγεσίας δεν θα στηθούν πριν από το φθινόπωρο του 2025.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων. Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες», υποστηρίζουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη.

Παραπέμπουν στη «δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος  για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.», λένε.

Ο χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ηγεσίας προφανώς υπάρχει στο μυαλό μερίδας στελεχών της Κουμουνδούρου, αλλά δεν είναι σαφές αν πλέον τα στελέχη αυτά απηχούν στην πλειοψηφία της μεταλλαγμένης νέας κομματικής βάσης την οποία μεθοδικά από την πρώτη ημέρα «χτίζει» ο Στέφανος Κασσελάκης.

  • Είναι επίσης σαφές ότι ο κ. Κασσελάκης παρά το γεγονός ότι έχασε κάθε έναν πήχη από αυτούς που έθετε σε όλη την προεκλογική περίοδο πατάει πάω σε συγκεκριμένα δεδομένα:

Πρώτον, στο ότι παρά τις προ μηνών δημοσκοπικές προβλέψεις δεν είναι ηγέτης του τρίτου κόμματος, δεύτερον ότι έστω και με βραχεία κεφαλή αποτελεί τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστοποιημένο και από τις ευρωεκλογές και τρίτον ότι οι «αποστάτες» δεν κατάφεραν να καταγράψουν σοβαρά ποσοστά στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, που έχει επιλέξει να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει τη δική του μάχη, τουλάχιστον για όσο αντέξει, ήταν ο πρώτος -μαζί με τον Αντώνη Κοτσακά- που με δηλώσεις του έθεσε ζήτημα αποτελέσματος και διαδικασιών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται πως με αφορμή, την πρωτοβουλία Τεμπονέρα-Κοτσακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά FM, είπε «κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος δεν εκφράζεται από τη συλλογικότητα για να κάνουμε κοινωνική αντιπολίτευση, δικαιωμά του να επιλέξει άλλη πορεία».

Ο κ. Τεμπονέρας απάντησε άμεσα στον κ. Κασσελακη. Μιλώντας στο Naftemporiki TV, είπε: «η απάντησή μου στην προτροπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κασσελάκη, είναι η εξής:

Ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό διαμορφώθηκε με διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, δίνουμε τη μάχη και των αξιών και των ιδεών μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση

Είναι προφανές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν μπορεί ή δεν θέλει να θέσει ευθέως θέμα ηγεσίας καθώς τα γεγονότα και τα αποτελέσματα του συνεδρίου είναι νωπά.

Όμως, σειρά στελεχών, ακόμη και μεταξύ αυτών που στήριξαν εμπράκτως τον κ. Κασσελάκη δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τις τελικές προθέσεις του κ. Κασσελάκη σε σχέση με την τελική μορφή που θέλει να δώσει στο κόμμα, μετά το καταστατικό συνέδριο που προφανώς θα γίνει με τους δικούς του όρους και τη δική του σφραγίδα.

  • Πόσοι δηλαδή και ποιοι θα χωράνε στον νέο σχηματισμό και κυρίως με ποιο ρόλο. Πως θα… εμπλουτιστεί η νέα ηγετική ομάδα και ποια θα είναι η διάταξη μάχης που θα επιλέξει ο κ. Κασσελάκης στο μακρύ δρόμο ως τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2027.

Προφανώς 3 χρόνια είναι τεράστιος πολιτικός χρόνος ικανός για ανατροπές αλλά ανατροπές των ανατροπών.

Επιχειρεί να προσπεράσει το… γάντι ο Ανδρουλάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε την εσωστρέφεια» απαντά σε Κωνσταντινόπουλο και Γερουλάνο που του ζητούν να φύγει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: