Ο εισαγγελέας του Νιου Τζέρσεϊ πρόσφερε “σανίδα σωτηρίας” στον Ρόμπερτ Μενέντεζ: Ο γερουσιαστής δεν μου ζήτησε, ούτε με πίεσε ποτέ να ενεργήσω ανάρμοστα υπέρ φίλου του…

epa11377239 US Senator Bob Menendez of New Jersey arrives to a US federal court building during his corruption trial in New York, USA. EPA, OLGA FEDOROVA




Ανώτατος ομοσπονδιακός εισαγγελέας πρόσφερε στον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ “σανίδα σωτηρίας” στη δάρκεια της δίκη του, λέγοντας στο δικαστήριο ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής δεν τον ζήτησε ούτε τον πίεσε ποτέ να ενεργήσει ανάρμοστα για λογαριασμό ενός πολιτικού του συμμάχου.

Ο Φίλιπ Σέλινγκερ, που είναι ο εισαγγελέας των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσε ότι στα τέλη του 2020 πήγε στον Μενέντεζ ελπίζοντας για την υποστήριξη του γερουσιαστή στην προσπάθειά του να διοριστεί στη θέση, που κατέχει σημερα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, κατέθεσε ο Σέλινγκερ, ο Μενέντεζ ανέφερε ότι ο Φρεντ Ντάιμπες, κατασκευαστής ακινήτων στο Νιου Τζέρσεϊ και συγκατηγορούμενος στην υπόθεση, «τυγχάνει άδικης μεταχείρισης» από εισαγγελείς που τον είχαν κατηγορήσει για τραπεζική απάτη.

“Ο Μενέντεζ ήλπιζε ότι αν γινόμουν εισαγγελέας, θα εξέταζα προσεκτικά (την υπόθεση Ντάιμπες)», είχε πει ο Σέλινγκερ.

Αυτή η μαρτυρία ήρθε ξανά την Τρίτη ενώπιον του δικαστηρίου, όταν ο δικηγόρος του Μενέντεζ, Avi Weitzman, πίεσε τον Sellinger για τη φύση αυτής της αλληλεπίδρασης.

«Δεν πίστευα ότι (ο Menendez) μου ζητούσε να κάνω κάτι άλλο εκτός από το επίσημο καθήκον μου», είπε στο δικαστήριο ο Sellinger, μακροχρόνιος φίλος και πολιτικός υποστηρικτής του Menendez. «Δεν πίστευα ότι μου ζητούσε να κάνω κάτι».

Σε αυτό το σημείο, ο Weitzman ρώτησε τον Sellinger εάν «είναι δίκαιο να πούμε ότι δεν σας ζήτησε να βάλετε το δάκτυλο σας στη ζυγαριά της δικαιοσύνης;»

Ο Σέλινγκερ έγνεψε καταφατικά.

Στην έκτη εβδομάδα της, η δίκη έχει μετατοπίσει το επίκεντρό της από τους ισχυρισμούς ότι ο Μενέντεζ, μαζί με τη σύζυγό του, Ναντίν, δέχτηκαν δωροδοκίες από έναν επιχειρηματία από το Νιου Τζέρσεϊ, στις κατηγορίες ότι ο γερουσιαστής ήταν μέρος μιας διεφθαρμένης συμφωνίας που αφορούσε τον Ντάιμπες και την κυβέρνηση του Κατάρ.

Η διαδικασία συνεχίστηκε την Τρίτη μετά από τριήμερη καθυστέρηση αφού ο Daibes βρέθηκε θετικός στον Covid-19 την περασμένη εβδομάδα.

Το ζεύγος Μενέντεζ, ο Daibes και ο Αιγύπτιος Αμερικανός επιχειρηματίας Wael Hana κατηγορούνται ότι σχεδίασαν ένα περίπλοκο και πολύπλευρο σχέδιο δωροδοκίας. Και οι τέσσερις δήλωσαν αθώοι.

Η Nadine Menendez θα δικαστεί χωριστά αυτό το καλοκαίρι. Ένας πέμπτος φερόμενος ως συνεργάτης, ο Χοσέ Ουρίμπε, ομολόγησε την ενοχή του και κατέθεσε στη δίκη ως συνεργαζόμενος μάρτυρας.

Ο Σέλινγκερ δεν προτάθηκε αρχικά από τον Μπομπ Μενέντεζ για τη θέση του εισαγγελέα των ΗΠΑ, μια απόφαση που οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι συνδέεται με την απροθυμία του να διασκεδάσει τις ανησυχίες του γερουσιαστή για την υπόθεση Ντάιμπες.

Ο Σέλινγκερ κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ότι είπε στον Μενέντεζ ότι δεν θα έπρεπε να συμμετέχει σε τυχόν νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τον Ντάιμπες λόγω μιας προηγούμενης νομικής εμπλοκής με τον εν λόγω.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θα διεκδικήσει την έδρα του στη Γερουσία ως ανεξάρτητος: Ενώ παλεύει να αποδείξει την αθωότητά του στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: