Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου ανακοίνωσε ότι οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά, αλλά ο συναγερμός παραμένει: Το πρωί επαναρχίζουν οι ρίψεις




Η πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, εκφράζοντας αισιοδοξία πως με την ενεργοποίηση των πτητικών μέσων με το πρώτο φως της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι.

«Αυτή τη στιγμή που μιλούμε η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και με το πρώτο φως της ημέρας θα ενεργοποιηθούν εκ νέου τα πτητικά μέσα», ανέφερε ο κ. Χαρτσιώτης μιλώντας στο ΚΥΠΕ αργά το βράδυ του Σαββάτου, από το προωθημένο συντονιστικό κέντρο που στήθηκε στον Φαρμακά και συμπλήρωσε: «Ευελπιστούμε ότι μέχρι το μεσημέρι θα υπάρχει μια ελεγχόμενη κατάσταση».

Ο κ. Χαρτσιώτης είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τηρείται συνεχώς ενήμερος στο εξωτερικό όπου βρίσκεται από τους συναρμόδιους Υπουργούς, που είναι ο Υπουργοί Άμυνας, Μεταφορών και Γεωργίας.

Όπως ανέφερε, σήμερα επιχείρησαν στην περιοχή έντεκα πτητικά μέσα, ενώ τη στιγμή κατά την οποία έκανε τις δηλώσεις επιχειρούσαν 50 πυροσβεστικά οχήματα και 250 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών καθώς και εθελοντές.

«Η πυρκαγιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη, ευτυχώς δεν είχαμε απώλειες ούτε τραυματισμούς, αλλά σημειώθηκε καταστροφή κάποιων μεμονωμένων εξοχικών κατοικιών, οι οποίες ήταν άδειες, ενώ κάποιοι άνθρωποι που βρισκόντουσαν σε κάποιες άλλες κατοικίες έχουν απομακρυνθεί», ανέφερε.

Σημείωσε δε ότι οι συνθήκες «ήταν εξαιρετικά δύσκολες και πάρα πολύ επικίνδυνες, ενώ σε κάποιο στάδιο είχε κινδυνέψει και το χωριό Λαζανιάς”.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως η πυρκαγιά έχει ξεκινήσει από μετασχηματιστές της ΑΗΚ, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι έχει ακουστεί αυτό ως αιτία, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι όλα θα εξεταστούν με το πρώτο φως της ημέρας.

«Πρώτιστος στόχος τώρα είναι να κατασβεστεί η πυρκαγιά και αμέσως μετά ναι θα εξεταστούν τα αίτια. Σήμερα υπήρξαν συνολικά επτά πυρκαγιές στο νησί επιχειρούσαν εδώ όλα τα πτητικά μέσα, και τα ιορδανικά πτητικά μέσα επιχειρούσαν στη Λεμεσό», κατέληξε.

  • Το πρωί επαναρχίζουν οι ρίψεις

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να οριοθετήσουν την πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά και να αποτρέψουν την επέκτασή της στο δάσος του Μαχαιρά, δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής.

Ο κ. Κεττής είπε πως πλέον το βάρος πέφτει στις επίγειες δυνάμεις αφού τερματίστηκαν γύρω στις 20:00 οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα, τα οποία αναμένεται να επιχειρήσουν εκ νέου την Κυριακή γύρω στις 05:30 το πρωί.

«Το μόνο καλό είναι ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε την υποχώρηση του ανέμου λόγω της νύχτας και να συνεχίσουμε το έργο της οριοθέτησης της πυρκαγιάς», πρόσθεσε.

Ο κ. Κεττής είπε ότι για κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάζονται πολλές δυνάμεις τόσο της Πυροσβεστικής όσο και του Τμήματος Δασών, ενώ προωθητές γαιών υποστηρίζουν το έργο των πυροσβεστών, διανοίγοντας λωρίδες και διόδους.

«Στόχος είναι οριοθετηθεί η γραμμή για αποτροπή της επέκταση της πυρκαγιάς προς το δάσος του Μαχαιρά και σε κοινότητες», είπε, προσθέτοντας ότι αναλόγως του πώς εξελίσσεται η κατάσταση λαμβάνονται αποφάσεις.

Σημείωσε όμως ότι το έργο των πυροσβεστών γίνεται πιο δύσκολο λόγω της μορφολογίας του εδάφους με τις χαράδρες να δημιουργούν το φαινόμενο της καμινάδας.

Στην περιοχή, όπως ανακοινώθηκε επρόκειτο να μεταβούν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης και η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλοντος, Μαρία Παναγιώτου.

  • Αντιπυρικές ζώνες για αποτροπή επέκτασης πυρκαγιάς

Στο ανατολικό μέτωπο επικεντρώνονται οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς στο δάσος του Μαχαιρά, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου. «Σίγουρα προμηνύεται μια δύσκολη νύχτα», ανέφερε.

Υπό την ιδιότητα του υπεύθυνου συντονιστή για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Γρηγορίου βρίσκεται στο κέντρο, που στήθηκε στο κοινοτικό γήπεδο του Φαρμακά, προκειμένου να συντονίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή μεταξυ των κοινοτήτων Φικάρδου – Μαχαιρά.

Μετά τον τερματισμό των ρίψεων από τα εναέρια μέσα, λόγω της νύχτας, το βάρος πέφτει στις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται στο ανατολικό μέτωπο προς το δάσος του Μαχαιρά. Επιχειρούν πάρα πολλοί πυροσβέστες και καδενοφόρα οχήματα για να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, ώστε η πυρκαγιά να μην επεκταθεί στο δάσος του Μαχαιρά», ανέφερε

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
Λευκωσία, Κύπρος

Μπαράζ πυρκαγιών στην Κύπρο, 4 πύρινα μέτωπα στην επαρχία Λευκωσίας: Εκκενώθηκε οικισμός, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Πυρσός, δύσκολη η νύχτα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: