Ο Φρέντης Μπελέρης δεν είναι… μόνος: Εξελέγη ευρωβουλευτής και η Ιταλίδα αντιφασίστρια Ιλάρια Σάλις που κρατούσε φυλακισμένη ο Όρμπαν στην Ουγγαρία

File Photo epa11247989 Italian defendant Ilaria Salis attends her trial in the courtroom in Budapest, Hungary, 28 March 2024. EPA/Enrico Martinelli BEST QUALITY AVAILABLE




Η εκλογή της Ιλάρια Σάλις και του Φρέντη Μπελέρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σημαντική, ιδίως επειδή βρίσκονται επί του παρόντος υπό κράτηση για εικαζόμενες εγκληματικές δραστηριότητες, εγείροντας ουσιαστικά ερωτήματα σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία και την Αλβανία.

Σε ρεπορτάζ του Euronews σημειώνεται ειδικότερα, όσον αφορά στον Φρέντη Μπελέρη ότι εκλέγεται με την Νέα Δημοκρατία και έχει κατηγορηθεί για εξαγορά ψήφων μετά την εκλογή του ως δήμαρχος της Χειμάρας, την οποία αρνείται και άσκησε έφεση. Εκτίει ποινή δύο ετών στην Αλβανία. Επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι δεν ελευθερώθηκε αυτόματα με την εκλογή του, όπως η Σάλις που τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό, καθώς η Αλβανία βρίσκεται εκτός Ε.Ε. Οι υποστηρικτές του ελπίζουν ότι μπορεί να παρακολουθήσει συνεδριάσεις μετά τη λήξη της ποινής του τον Σεπτέμβριο ή προσφεύγοντας στο ΕΔΔΑ.

(ΣτΜ: Η νεαρή δασκάλα θα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη Συμμαχία Πράσινης Αριστεράς (AVS), που τη συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό της ως επικεφαλής και πλέον ελπίζει να λάβει ασυλία βάσει του δικαίου της Ε.Ε., κάτι που θα αυξήσει την πίεση στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

«Εκλέξαμε έξι ευρωβουλευτές και μεταξύ αυτών είναι και η Ιλάρια Σάλις», δήλωσε τη Δευτέρα ο Νικόλα Φρατογιάνι, ένας από τους επικεφαλής του κόμματος και γραμματέας της Ιταλικής Αριστεράς. «Τώρα θέλουμε την Ιλάρια εδώ στην Ιταλία, ελεύθερη και με ασυλία, έτοιμη να εκτελέσει την εντολή της», προσέθεσε.

Η περίπτωσή του έχει γίνει σημείο διαμάχης στις ενταξιακές συνομιλίες της Αλβανίας στην ΕΕ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απειλεί να μπλοκάρει αυτές τις συνομιλίες μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα.)

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι και οι δύο υποθέσεις υπογραμμίζουν ανησυχίες σχετικά με τη δικαστική ανεξαρτησία και την πιθανή χρήση των νομικών συστημάτων για πολιτικούς σκοπούς στην Ουγγαρία και την Αλβανία. Σε ανάρτηση στο Facebook, ο Μπελέρης χαιρέτισε τη νίκη του ως μέρος της «μάχης για τη δημοκρατία» και τις «ευρωπαϊκές αξίες».

Οι κανόνες της ΕΕ έχουν σκοπό να προστατεύσουν τους ευρωβουλευτές από πολιτικές διώξεις – αλλά οι ευρωβουλευτές δεν έχουν απόλυτη ασυλία στη δικαιοσύνη, αναφέρει το δημοσίευμα επισημαίνοντας την σύλληψη και κράτηση της Εύας Καϊλή για το Qatargate. Το ΕΚ μπορεί επίσης να συμφωνήσει να άρει την ασυλία ενός μεμονωμένου βουλευτή, όπως συνέβη με τον Ιωάννη Λαγό, αφού το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση.

Τεχνικά, οι ευρωβουλευτές μπορούν να διατηρήσουν το αξίωμά τους ακόμη και μετά την καταδίκη ή τη φυλάκιση, αλλά η εκτέλεση της δουλειάς δεν είναι πάντα εύκολη από υλικοτεχνική άποψη. Μετά τις εκλογές, ο Μπελέρης έπρεπε να παραστεί σε μια πρώτη συνεδρίαση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού έλαβε ειδική άδεια από τις αλβανικές αρχές κατά της διαφθοράς.

Η παρουσία των δύο ευρωβουλευτών στο ΕΚ ενδέχεται να φέρει την προσοχή σε αυτά τα ζητήματα και θα μπορούσε να επηρεάσει τις πολιτικές της ΕΕ και τις συζητήσεις για το κράτος δικαίου. Η εκλογή τους και οι επακόλουθες ενέργειές τους θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως καταλύτης για συζητήσεις σχετικά με την ακεραιότητα των δικαστικών διαδικασιών και την πολιτική ελευθερία στις αντίστοιχες χώρες.

Euronews [From Albanian and Hungarian prisons to EU Parliament: Meet the jailed MEPs]

Οι ακροδεξιοί της Ευρώπης εισπήδησαν σε TikTok και YouTube εξαπατώντας την «γενιά Γκρέτα»: Η δηλητηριώδης προπαγάνδα, τα ψέμματα και οι έωλες υποσχέσεις [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: