Ο Ερντογάν θα εκτελέσει παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο στις 20 Ιουλίου με τον ηγέτη της Αντιπολίτευσης: Θα αποχωρήσει από την παράνομη “Βουλή” το αριστερό PTK;

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan, attended the Türkiye-Spain Business Forum with President Pedro Sánchez of the Government of Spain. Photo via Turkish Presidency




Η είδηση πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στην κατεχόμενη Κύπρο στις 20 Ιουλίου και θα μιλήσει σε έκτακτη συνεδρία της παράνομης «βουλής» για την μαύρη επέτειο της βάρβαρης τουρκικής εισβολής με αφορμή τα 50χρονα της κατοχής, προκάλεσε σχόλια στα κατεχόμενα .

Ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι να διερωτάται τι θα κάνει το αριστερό ΡΤΚ, το οποίο την προηγούμενη φορά είχε αποχωρήσει όταν ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε στην «ολομέλεια» σε ειδική συνεδρία.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο ττουρκοκυπριακός  Τύπος δημοσιεύει δηλώσεις του κ. Οζερσάι στο κανάλι Αντά, ο οποίος ήταν παρών όταν τότε ο κ. Ερντογάν είχε απευθύνει ομιλία στην παράνομη «βουλή» θεωρώντας τότε και σήμερα ότι «όταν ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι ο εγγυητής των Τουρκοκυπρίων, πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στη βουλή, τα κόμματα θα πρέπει να είναι εκεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρευρεθήκαμε στη σύνοδο στη βουλή».

Σχολιάζοντας τη στάση τότε του ΡΤΚ, ο κ. Οζερσάι είπε ότι τα συλλογικά του όργανα είχαν λάβει απόφαση να μην παραστεί στην ειδική «ολομέλεια».

Στην ανακοίνωση που έγινε, υπενθύμισε, αναφερόταν ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και διάλογος και η αντιπολίτευση δεν θα έχει κανένα δικαίωμα να μιλήσει και να εκφράσει τη γνώμη της για τις απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνεί.

«Θα δοθεί ο λόγος στο ΡΤΚ μετά την ομιλία του Ερντογάν αυτή τη φορά; Εάν όχι, το ΡΤΚ δεν θα συμμετάσχει ξανά σε αυτή τη συνεδρίαση; Με άλλα λόγια, έχει υπάρξει αλλαγή σε αυτούς τους όρους;

Όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε υποστηρίζουμε λύση δύο κρατών στην Κύπρο, η ομοσπονδία είναι νεκρή, οι “βουλευτές” του ΡΤΚ είπαν ότι δεν συμμετείχαν στην ολομέλεια επειδή δεν μπορούσαν να πουν όχι, δεν το πιστεύουμε. Τώρα πώς θα αλλάξουν τη μορφή αυτής της συνεδρίας; Αυτό είναι κάτι που ξέρει το ίδιο το ΡΤΚ. Δεν έχει σημασία τι λέμε εμείς για το θέμα αυτό, σημασία έχει τι θα πει η εξουσιοδοτημένη επιτροπή του κόμματος αυτού».

Ο κ. Όζερσαϊ προέβλεψε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα θυμίσει την έκκληση για αναγνώριση του ψευδοκράτους, όπως και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το ότι είναι μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και μετά τις προσπάθειες και τις δηλώσεις (από το μέτωπο του Αζερμπαϊτζάν) μπορεί να καταστεί πλήρες μέλος. Μπορεί επίσης να υπάρξουν κάποια εγκαίνια που σχετίζονται με την κατασκευή του «προεδρικού συγκροτήματος», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, αρθρογράφος της Χουριέτ γράφει ότι στις 20 Ιουλίου, μεγάλη αντιπροσωπεία της Τουρκίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ερντογάν θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο, στις οποίες ο Τούρκος Πρόεδρος δίδει μεγάλη σημασία.

«Δίνει σημασία στο γεγονός ότι τα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Τουρκίας θα παραστούν μαζί στις τελετές, δίνοντας έτσι μια εικόνα ενότητας και αλληλεγγύης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το μήνυμα ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό της κυπριακής υπόθεσης ως μία και ως σύνολο θα είναι σίγουρα αποτελεσματικό. Θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς».

Υπενθυμίζει την πρόταση Ερντογάν προς τον Πρόεδρο του ΡΛΚ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης να έρθουν μαζί στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια ομάδα μέσα στο ΡΛΚ που ενοχλείται από τη συνάντηση του Οζέλ με τον Ερντογάν.

Της ομάδας αυτής, εξηγεί, ηγούνται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο Εκρέμ Ιμάμογλου, οι αντίπαλοι του Οζέλ στο ΡΛΚ που έχουν πλέον στρέψει το βλέμμα τους στις 20 Ιουλίου. «Ωστόσο, είναι απαραίτητο να μην συγχέουμε τις εσωκομματικές συγκρούσεις με τον διαχωρισμό της εξουσίας και της αντιπολίτευσης στην πολιτική και τα εθνικά θέματα».

Υπενθυμίζει δε ότι η εισβολή στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε επί πρωθυπουργίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του ΡΛΚ.

ΚΥΠΕ – ΓΤΠ/ΡΠΑ/ΓΒΑ
Λευκωσία, Κύπρος

«Δεν ζητάμε τίποτα, παρά μόνο να μαθευτεί και η δική μας ιστορία»: Χιλιάδες παιδιά από την Κύπρο που έφυγαν κυνηγημένα ως πρόσφυγες, φιλοξένησε η Ελλάδα μετά την εισβολή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: