«Ο αιώνας του διαφωτισμού σβήνει, φάρος της Δημοκρατίας η Λατινική Αμερική»: Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο επικρίνει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Colombia’s President Gustavo Petro waves a Colombian national flag in the middle of his speech at the end of a demonstration to mark International Workers’ Day on Wednesday at Bolivar square in Bogota, Colombia, 01 May 2024. EPA, Mauricio Duenas Castaneda




Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, σχολίασε αυτήν την Κυριακή ότι «η ακροδεξιά» κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές, γι’ αυτό, πιστεύει, ότι «ο αιώνας του διαφωτισμού σβήνει».

«Είναι αυτό που αποκαλώ παγκόσμιο 1933 (έτος ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία). Ο πλούτος που διανέμει το κράτος πρόνοιας έχει ναρκώσει τους ευρωπαϊκούς λαούς και, όπως στο παρελθόν, αντιδρούν στις εξόδους που προκάλεσαν οι ίδιοι με τους κατακτητικούς τους πολέμους, καλώντας τους Ναζί», δήλωσε ο Πέτρο στο κοινωνικό δίκτυο X.

Ο Πέτρο πρόσθεσε: «Αντιδρούν ενάντια στους φτωχούς για να υπερασπιστούν τον πλούτο και την εξουσία. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει την άνοδο του φασισμού στην εξουσία. Ο φάρος της δημοκρατίας βρίσκεται, τώρα, στη Λατινική Αμερική».

Οι μεγάλες φιλοευρωπαϊκές ομάδες -λαϊκοί, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι- ​​επικύρωσαν εκ νέου την πλειοψηφία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτήν την Κυριακή, αν και με λιγότερες έδρες από αυτές που έδωσαν οι κάλπες και αυτές που είχαν στην προηγούμενη Ευροβουλή, ενώ η ακροδεξιά και οι υπερ- συντηρητικοί επιβεβαίωσαν την άνοδό τους σε όλη την Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποκόμισε189 έδρες και θα είναι η πρώτη κοινοτική δύναμη, ενώ η Συμμαχία Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) θα είναι η δεύτερη ομάδα με 135 ευρωβουλευτές και οι φιλελεύθεροι έχουν την τρίτη θέση παρά το γεγονός ότι έχασαν το ένα πέμπτο των εκπροσώπων τους και παραμένουν σε 83 έδρες.

Ωστόσο, οι υπερσυντηρητικοί, οι εθνικιστές και οι ευροφοβικοί είναι ακριβώς οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς, ως αντανάκλαση των ανοδικών τάσεων που έχουν βιώσει σε πολλές χώρες-μέλη τα τελευταία χρόνια, όπως η Ιταλία, και είναι βαρόμετρο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στα επόμενα χρόνια, εθνικές εκλογές, όπως συμβαίνει στη Γαλλία ή τη Γερμανία.

Οι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) κέρδισαν 72 έδρες και το ακροδεξιό Identity and Democracy έλαβε 58 έδρες, περιμένοντας και τα δύο από τα συνδεδεμένα κόμματα που δεν έχουν τώρα ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επέκταση των τάξεων τους τις επόμενες εβδομάδες.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Άνοδος της ακροδεξιάς, αποδυνάμωση Μακρόν, «μετέωρη» Ούρσουλα και αύξηση της συμμετοχής: Τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι Ευρωεκλογές

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: