Οι σύμμαχοι της D-Day που έγιναν «νόμιμοι στόχοι»: Ο Σεργκέι Λαβρόφ από τις πρώην γαλλικές αποικίες της Αφρικής απειλεί τους Γάλλους εκπαιδευτές στην Ουκρανία

A handout photo made available by the Russian Foreign Ministry press service shows Russian Foreign Minister Sergey Lavrov (L) shaking hands with Guinea’s Foreign Minister Morissanda Kouyate near a portrait of Guinea’s President Mamadi Doumbouya in Conakry, Guinea, 03 June 2024. EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Νόμιμο στόχο χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ οποιοσδήποτε Γάλλο στρατιωτικό εκπαιδευτή στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Αφρική, την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται για επαφές με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε Γαλλία και Ιταλία.

Ο Λαβρόφ έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κονγκό, Ζαν Κλοντ Γκακόσο, την ώρα που η απογοήτευση των Αφρικανικών χωρών για τη δύση, έχει σπρώξει πολλές από αυτές προς τη Μόσχα.

«Όσον αφορά τους Γάλλους εκπαιδευτές, νομίζω ότι βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στους στρατιωτικούς εκπαιδευτές που θα μπορούσε να στείλει η Γαλλία για την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων. «Ανεξάρτητα από το καθεστώς τους, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ή οι μισθοφόροι αποτελούν νόμιμο στόχο για τις ένοπλες δυνάμεις μας».

Εξάλλου, στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «οι εκπαιδευτές που εκπαιδεύουν τα στρατεύματα του καθεστώτος του Κιέβου δεν έχουν κανενός είδους ασυλία και δεν έχει σημασία αν είναι Γάλλοι ή όχι».

Ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει υπογράψει έγγραφα που επιτρέπουν στους Γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να έχουν σύντομα πρόσβαση σε ουκρανικά εκπαιδευτικά κέντρα. Αλλά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα σχολιάσει «φήμες ή αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν». Είπε ότι θα αναπτύξει την υποστήριξη της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για την 80ή επέτειο της D-day.

  • Το γραφείο του Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τα σχόλια του Λαβρόφ και του Πεσκόφ.

Ο Λαβρόφ έχει επισκεφθεί την αφρικανική ήπειρο αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει την υποστήριξή της εν μέσω της πλήρους εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Ορισμένες αφρικανικές χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν εκφράσει αυξανόμενη απογοήτευση για τους παραδοσιακούς δυτικούς εταίρους τους, όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες με αρκετές από αυτές να έχουν στραφεί προς τη Ρωσία.

Επαφές Μπάιντεν – Ζελένσκι με αφορμή την D-Day

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόσο στο περιθώριο των εορτασμών της επετείου της απόβασης της Νορμανδίας στη Γαλλία όσο και κατόπιν, στη σύνοδο της G7 στην Ιταλία όπως έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος.

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Νορμανδία, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρόεδρο Ζελένσκι για την κατάσταση στην Ουκρανία και το πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να βαθαίνουμε την υποστήριξή μας» στον ουκρανικό στρατό, είπε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.

Ο κ. Σάλιβαν συμπλήρωσε πως δεν σχεδιάζεται αποστολή αμερικανών συμβούλων στην Ουκρανία. «Δεν σχεδιάζουμε εκπαιδευτική αποστολή στην Ουκρανία», διαβεβαίωσε.

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί «χρειάζονται συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, κι εργαζόμαστε για αυτό», ενώ το Κίεβο «ζητεί επίσης συνεχή ροή όπλων, που θα τους προμηθεύσουμε», υπογράμμισε ο κ. Σάλιβαν.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι νέοι ψηφοφόροι των ευρωεκλογών γνωρίζουν τις θηριωδίες των Ναζί; Επιζώντες του Ολοκαυτώματος παροτρύνουν «τα εγγόνια τους» στην Ευρώπη να σταματήσουν την επέλαση της ακροδεξιάς  

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: