Νικητές και ηττημένοι των ευρωεκλογών, σύμφωνα με την ανάλυση του Politico: Οι εκ πρώτης όψεως αντιφάσεις που τελικά είναι απολύτως φυσιολογικές

epa11402042 European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a press conference at the Christian Democratic Union (CDU) party’s headquarters in Berlin, Germany, 10 June 2024. EPA/CLEMENS BILAN




Οι ευρωεκλογές ανέδειξαν μια σημαντική αναδιάταξη της πολιτικής εξουσίας σε ολόκληρη την ΕΕ, αναφέρει ανάλυση του  Politico που παρουσιάζει τους βασικούς νικητές και ηττημένους.

Το πολιτικό τοπίο μεταβάλλεται με σημαντικά κέρδη για τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, προκλήσεις για τα κεντρώα και πράσινα κόμματα και ένα ταραχώδες πολιτικό μέλλον για βασικούς ηγέτες όπως ο Macron και ο Scholz.

Συνοπτικά:

Νικητές

Ursula von der Leyen: Πιθανός συνασπισμός με Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους και το ΕΛΚ, με αναμενόμενο σύνολο 407 ψήφων τοποθετεί την von der Leyen σε ισχυρή θέση για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, που χρειάζεται μόνο 361 ψήφους. Ωστόσο, πρέπει επίσης να κερδίσει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες όπου το ΕΛΚ ήταν πρώτο κόμμα.

Giorgia Meloni: Εξασφάλισε μια αποφασιστική νίκη στην Ιταλία, ξεπερνώντας τους αντιπάλους της και βελτιώνοντας το ποσοστό ψήφων της σε σύγκριση με τις εκλογές του 2022.

Ακροδεξιά: Σημαντικές νίκες σε όλη την Ευρώπη, με το RN της Marine Le Pen να ωθεί τον Emmanuel Macron στη διάλυση του γαλλικού κοινοβουλίου. Τα ακροδεξιά κόμματα είχαν επίσης ισχυρές επιδόσεις στην Αυστρία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία.

Σοσιαλιστές: Διατήρησαν τη θέση τους σε μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, και είχαν αξιοπρεπές αποτέλεσμα στη Γαλλία. Ωστόσο, δεν είχαν καλή απόδοση στη Γερμανία.

Péter Magyar: Ο ηγέτης της ουγγρικής αντιπολίτευση κέρδισε περίπου το 30% των ψήφων και αναδεικνύεται σε βασικό πρόσωπο έναντι του Viktor Orbán.

Roberta Metsola: Πέτυχε μια αξιοσημείωτη νίκη και έγινε η ευρωβουλευτής με τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία της Μάλτας.

Ηττημένοι

Emmanuel Macron: Υπέστη ήττα καθώς το κόμμα του ήρθε στη δεύτερη θέση στη Γαλλία, με αποτέλεσμα να διαλύσει το εθνικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Olaf Scholz: Οι Σοσιαλδημοκράτες γνώρισαν το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα εδώ και έναν αιώνα, τερματίζοντας πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Πράσινοι: Σημαντική πτώση στις έδρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου έχασαν περίπου 20 έδρες συνολικά.

Viktor Orbán: Αν και το κόμμα του Fidesz κέρδισε, πέτυχε το χειρότερο αποτέλεσμά του σε εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντιμετωπίζοντας έντονη αντιπολίτευση από τον Péter Magyar.

Matteo Salvini: Το μερίδιο ψήφου του κόμματός του Lega έπεσε κάτω από το 9%, μια δραστική πτώση από το 34% που έλαβε το 2019.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εξαιτίας λάθους κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το οποίο οδήγησε σε σύγχυση και κριτική από τους δημοσιογράφους.

Politico [Who won, who lost and who cocked up in the EU election]

Και η προσέγγιση του Euronews

Για το ίδιο θέμα, τα συμπεράσματα του Euronews είναι παρεμφερή.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ως νικητές:

  • Την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση στη Γαλλία που έδωσε μία πικρή ήττα στον Macron.
  • To ΕΛΚ παρέμεινε η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, κερδίζοντας 13 έδρες σε σύγκριση με το 2019.
  • Την πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni που εξασφάλισε τον ρόλο της ως ρυθμιστή στις εκλογές

Και ως ηττημένους:

  • Τους Πράσινους στην Αυστρία και τη Γερμανία πουαπέδωσαν πολύ χειρότερα από το αναμενόμενο.
  • Την φιλελεύθερη ομάδα Renew έχασε 20 έδρες σε σύγκριση με το 2019 σε διάφορα κράτη μέλη.
  • Τους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία: Το κόμμα του καγκελαρίου Olaf Scholz τερμάτισε από κοινού δεύτερο με το ακροδεξιό AfD, πίσω από το ΕΛΚ.

Επισημαίνεται ότι στο ΕΚ κυριαρχούσαν πάντα οι δύο μεγάλες ομάδες του, το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές. Οι δυο τους έχασαν τη συνδυασμένη τους πλειοψηφία στις εκλογές του 2019, κι έπρεπε να σχηματίσουν άτυπες συμμαχίες με κόμματα όπως οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι — και οι προβλέψεις δείχνουν ότι είναι απίθανο να την ανακτήσουν το 2024.

Οι ευρωβουλευτές θα μπορούν επίσης να τροποποιήσουν ή να αντιταχθούν σε νέες νομοθετικές προτάσεις – αφήνοντας σε αμφιβολία την τύχη της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, ενός φιλόδοξου συνόλου νόμων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Euronews [EU elections: Meet the winners and losers in Brussels and across Europe]

Η Λέπεν «ανατινάζει» το ευρώ: Σοκ στις αγορές, ισχυρό πλήγμα στα γαλλικά ομόλογα και τις μετοχές μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: