Νετανιάχου και Χαμάς σε παράλληλους μονόδρομους: Δηλώνουν ότι στηρίζουν την εκεχειρία αλλά βάζουν τέτοιους όρους που την καθιστούν ανέφικτη [βίντεο]

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με στρατιώτες στο μέτωπο. Φωτογραφία via Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו, @netanyahu




Η ανακοίνωση την Παρασκευή το βράδυ της πρότασης εκεχειρίας στη Γάζα από τον πρέδρο Μπάιντεν μπορεί να προκάλεσε αισιοδοξία, όμως η στάση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και της Χαμάς δείχνει ότι η πραγματική τους επιδίωξη είναι η συνέχιση του πολέμου ανεξάρτητα από το κόστος που πληρώνουν οι άμαχοι και οι όμηροι.

Αν και αρχικά εμφανίστηκαν θετικοί , στη συνέχεια οι όροι που θέτουν την καθιστούν ουσιαστικά ανεφάρμοστη.

Με ανακοίνωση του σήμερα το πρωί το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ προειδοποίησε ότι οι «όροι» για την επίτευξη «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» στην Γάζα δεν έχουν μεταβληθεί στο ισραηλινό σχέδιο και περιλαμβάνουν την «καταστροφή» της Χαμάς καθώς και την «απελευθέρωση όλων των ομήρων».

«Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ώστε οι όροι αυτοί να εκπληρωθούν πριν από την εφαρμογή μίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδίδεται μία ημέρα μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.

Θετική η αντίδραση της Χαμάς

Η Χαμάς,από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση αντιδρώντας θετικά θέτοντας όμως και όρους για την αποδοχή της.

Η Χαμάς είπε ότι είναι έτοιμη να εμπλακεί «θετικά και με εποικοδομητικό τρόπο» σε κάθε πρόταση που βασίζεται σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, ανασυγκρότηση της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και «γνήσια» ανταλλαγή κρατουμένων.

Πρέπει ωστόσο το Ισραήλ να “ανακοινώσει ξεκάθαρα τη δέσμευσή του σε μια τέτοια συμφωνία“.




Το περιεχόμενο της πρότασης

Η πρόταση η οποία εάν υλοποιηθεί θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με αυτή , η οποία παρουσιάστηκε και ως Ισραηλινής έμπνευσης, θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις.

Στην πρώτη φάση θα ξεκινήσει μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η Χαμάς θα απελευθερώσει «ορισμένο αριθμό» ομήρων – συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών – με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ορισμένα λείψανα νεκρών Ισραηλινών ομήρων θα επιστραφούν στις οικογένειές τους. Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας

Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η απελευθέρωση όλων των εν ζωή ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Η κατάπαυση του πυρός θα αναβαθμιστεί σε «μόνιμη παύση των εχθροπραξιών».

Στην τρίτη φάση τυχόν λείψανα Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα θα επιστραφούν. Θα ξεκινήσει ένα «μείζον σχέδιο ανοικοδόμησης» για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής και διεθνούς βοήθειας για την ανοικοδόμηση σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων.

«Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και να ξεκινήσει η επόμενη μέρα», είπε ο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται πιέσεις να σταματήσει η σύγκρουση στη Γάζα, που διανύει τώρα τον όγδοο μήνα.




Σηματοδοτώντας μια προσπάθεια των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την πρόταση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τους ομολόγους του από την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία. Μιλώντας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τόνισε ότι η Χαμάς πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία και ότι κάθε χώρα που έχει σχέσεις με τη Χαμάς πρέπει να την πιέσει να το κάνει χωρίς καθυστέρηση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προσκλήθηκε από τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, να απευθύνει ομιλία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του αμερικανικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

 

Η Ινδονησία είναι έτοιμη να στείλει ειρηνευτική δύναμη στη Γάζα και να περιθάλψει Παλαιστίνιους τραυματίες: Δηλώνει θετική απέναντι στην πρόταση εκεχειρίας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: