Νέο λουτρό αίματος με θύτες τζιχαντιστές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: 42 άμαχοι νεκροί την Πέμπτη, 150 από την αρχή του μήνα

FILE PHOTO: Mourners take part in a vigil to commemorate last week’s attack on displaced people camps in Goma, Democratic Republic of Congo. EPA/MOISE KASEREKA




Σχεδόν 150 νεκροί εντός Ιουνίου: ο απολογισμός των θυμάτων επιθέσεων αποδιδόμενων στην οργάνωση ADF, που ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, έγινε ακόμα πιο βαρύς χθες Πέμπτη, καθώς νέα έφοδος στοίχισε τη ζωή σε 42 ανθρώπους.

Ο συνταγματάρχης Αλέν Κιουεά Μιτελά, επικεφαλής των αρχών στη Λουμπερό, όπου διαπράχθηκε η πιο πρόσφατη επίθεση, στην περιφέρεια Μπένι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εντοπίστηκαν 42 πτώματα μετά την ενέργεια αυτή, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Από την 1η Ιουνίου, έχουν δολοφονηθεί σχεδόν 150 άνθρωποι σε επιθέσεις αποδιδόμενες στις ADF («Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις») σε βόρειους τομείς της επαρχίας Βόρειο Κίβου, σύμφωνα με δεδομένα των τοπικών αρχών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Οι ADF, αντάρτες με καταγωγή από την Ουγκάντα, κατά πλειονότητα μουσουλμάνοι, λυμαίνονται από τα χρόνια του 1990 την ανατολική ΛΔ Κονγκό, όπου κατηγορούνται για θανάτους χιλιάδων πολιτών.

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις εναντίον χωριών, ταξιδιωτών και κέντρων υγείας, επιδιδόμενοι κυρίως σε λεηλασίες.

Στέλεχος οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών στην περιοχή, ο Σεμπά Παλουκού, είχε πει νωρίτερα χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως καταμέτρησε 41 πτώματα, κάποια «δεμένα» και «αποκεφαλισμένα».

«Πήγα μαζί με στρατιωτικούς στον τόπο της τραγωδίας», εξήγησε. «Πτώματα κείτονται ακόμα στο έδαφος, δεν υπάρχει κανένα μέσο για να τα μεταφέρει, δεν φθάνουν οχήματα εκεί», πρόσθεσε.

Ο Σαμουέλ Κακίλ, επικεφαλής της κοινωνίας των πολιτών στη Μανγκουρουζιπά, κοντά στον τόπο όπου διαπράχθηκε η επίθεση, είπε πως προχθές τον ενημέρωσαν για «παρουσία του εχθρού», των ADF.

Αργότερα έμαθε πως μέλη της οργάνωσης «πυροβόλησαν ειρηνικούς πολίτες» και ότι «τα πρώτα θύματα άρχιζαν να φθάνουν σε νοσοκομείο».

Από την 1η ως την 11η Ιουνίου, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για περίπου δεκαπέντε επιθέσεις σε χωριά και δρόμους στην περιοχή Μπένι. Ανέφερε πως σκοτώθηκαν 125 άνθρωποι, σχεδόν αποκλειστικά άμαχοι.

Ο Λεόν Σιβιουέ, αξιωματούχος στη Μπένι, έκανε λόγο για 109 νεκρούς τις πρώτες δέκα ημέρες του Ιουνίου, ενώ πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας είπε πως καταμέτρησε 138 νεκρούς.

Η ADF ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ το 2019 και παρουσιάζεται ως η δύναμη του στην «επαρχία της Κεντρικής Αφρικής (ΙΚΚΑ). Κατηγορείται επίσης για επιθέσεις στο έδαφος της Ουγκάντας.

Στα τέλη Μαΐου, οι αρχές στην Μπένι απηύθυναν έκκληση στην κεντρική κυβέρνηση να στείλει βοήθεια, εν μέσω κλιμάκωσης των πολύνεκρων επιθέσεων.

Στα τέλη του 2021, η Καμπάλα και η Κινσάσα ανακοίνωσαν πως διεξήγαγαν κοινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της ADF, χωρίς όμως να καταφέρουν να βάλουν τέλος στη δράση και στις φρικαλεότητές της.

Απεναντίας διασκόρπισαν μέλη της σε άλλες περιοχές της ΛΔ Κονγκό, όπου συνέχισαν να βάζουν στο στόχαστρο αμάχους, σύμφωνα με τον Ρίγκαν Μιβιρί, ερευνητή στο ινστιτούτο Ebuteli της ΛΔ Κονγκό.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπένι, ΛΔ Κονγκό

Συνεχίζεται ο πόλεμος των drones: Για κατάρριψη 17 ρωσικών UAV μιλά η Ουκρανία, για επίθεση του Κιέβου με 87 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάνει λόγο η Ρωσία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: