Νέο αμερικανικό δόγμα ανακοίνωσε ο Λόιντ Όστιν: Οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να είναι ασφαλείς παρά μόνο αν η Ασία είναι ασφαλής» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας

epa11380985 US Defense Secretary Lloyd Austin (C) leaves after a meeting with China’s Minister of National Defense Admiral Dong Jun, on the sidelines of the Shanghai-la Dialogue Defence Summit in Singapore, 31 May 2024. EPA, HOW HWEE YOUNG




Οι ΗΠΑ δεν μπορούν «να είναι ασφαλείς παρά μόνο αν η Ασία» είναι ασφαλής, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν στη Σιγκαπούρη, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού αποτελεί «προτεραιότητα» για την Ουάσιγκτον.

Ο κ. Όστιν εκφράστηκε την επομένη σπάνιων συνομιλιών που είχε με τον κινέζο ομόλογό του Ντονγκ Τζουν, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «θετικές» από εκπρόσωπο του Πεκίνου.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι ασφαλείς παρά μόνο αν η Ασία είναι ασφαλής και γι’ αυτό οι ΗΠΑ διατηρούν για πολύ καιρό την παρουσία τους στην περιφέρεια αυτή», επέμεινε ο κ. Όστιν κατά τη διάρκεια του Διαλόγου Σαγκρί-Λα, ετήσιου φόρουμ αφιερωμένου στην άμυνα, που διεξάγεται ως αύριο Κυριακή κι έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε βαρόμετρο των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Παρά τους πολέμους στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού «παραμένει το θέατρο επιχειρήσεων» στο οποίο δίνουν την «προτεραιότητα» οι ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τις συμμαχίες και τις συνεργασίες στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, ειδικά με τις Φιλιππίνες, καθώς θέλουν να αποτελέσουν αντίβαρο στην Κίνα, χώρα με αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ και επιρροή.

Το φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν αξιωματούχοι του τομέα της άμυνας από όλο τον κόσμο, διεξάγεται μια εβδομάδα μετά τις ευρείας κλίμακας ασκήσεις που έκανε η Κίνα περικυκλώνοντας με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη την Ταϊβάν, νήσο που το Πεκίνο θεωρεί επαρχία της, εν είδει «τιμωρίας» του νέου προέδρου της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Σιγκαπούρη, Singapore

«Ήρθε η ώρα», είπε ο Μπάιντεν και ανακοίνωσε πρόταση εκεχειρίας του Ισραήλ σε 3 φάσεις * Καλεί τους πάντες να το στηρίξουν * «Πρέπει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: