Νέες επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες και πυραύλους στο Βόρειο Ισραήλ: «Αντίποινα» στους βομβαρδισμούς των IDF» λέει η Ισλαμιστική οργάνωση

Locals look on a small bridge that was destroyed by an Israeli airstrike, in Alqulaylah village, southern Lebanon, 07 April 2023. EPA/WAEL HAMZEH




Η λιβανική Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι εξαπέλυσε ρουκέτες και πυραύλους εναντίον δυο κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ σε αντίποινα, κατ’ αυτή, στα πλήγματα τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε δυο αμάχους στον νότιο Λίβανο.

Με δυο χωριστές ανακοινώσεις του, το ισλαμιστικό κίνημα ανέφερε πως μαχητές του εκτόξευσαν «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα» στην παραμεθόρια κοινότητα Κιριάτ Σιμόνα, ενώ στοχοποίησαν την κοινότητα Μετούλα «με πυραύλους».

Διευκρίνισε ότι οι επιθέσεις έγιναν «σε ανταπόδοση για τις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού σε χωριά στον νότο», ιδίως στο Χούλα, όπου «δυο ανυπεράσπιστοι άμαχοι έπεσαν μάρτυρες».

Από την επομένη του ξεσπάσματος στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανταλλάσουν στην πράξη καθημερινά πυρά στα σύνορα.

Το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε χθες πως «δυο άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό που έπληξε το σπίτι τους στο χωριό Χούλα».

Τοπικός αξιωματούχος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες διευκρίνισε πως επρόκειτο για «δυο αδέλφια, βοσκούς, το σπίτι των οποίων καταστράφηκε».

Σε δική του ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ στην περιοχή του Χούλα», από όπου είχαν βληθεί ρουκέτες εναντίον χωριού στο βόρειο Ισραήλ.

Πλήγματα στον ανατολικό Λίβανο

Η Χεζμπολάχ ανέφερε επίσης πως βομβάρδισε το κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν δυο φορές χθες Κυριακή έπειτα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον ανατολικό Λίβανο, σε μεγάλη απόσταση από τα σύνορα, τα οποία τραυμάτισαν δυο μαχητές, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο σιιτικό κίνημα.

Ο στρατός ανέφερε πως έγιναν περίπου δεκαπέντε βολές από τον Λίβανο στο υψίπεδο του Γκολάν, αλλά πρόσθεσε ότι τα βλήματα κατέπεσαν σε ανοικτές περιοχές και «δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός», αλλά εκδηλώθηκαν φωτιές.

Το προηγούμενο τριήμερο, το Ισραήλ σφυροκόπησε χωριά του νότιου Λιβάνου, σκοτώνοντας δυο αμάχους και δυο μαχητές την Παρασκευή.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της ανέλαβε προχθές Σάββατο την ευθύνη για σειρά επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων και ανέφερε πως κατέρριψε ισραηλινό drone.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα που «επιχειρούσε στον λιβανικό εναέριο χώρο» καταρρίφθηκε με «πύραυλο εδάφους-αέρος».

Σε αντίποινα ανέφερε πως βομβάρδισε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή «στρατιωτικό συγκρότημα» της Χεζμπολάχ κοντά στην Μπάαλμπεκ, προπύργιο του ισλαμιστικού κινήματος κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Σε σχεδόν οκτώ μήνες εχθροπραξιών έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 451 άνθρωποι στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους μαχητές, αλλά και 80 και πλέον άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου· στην άλλη πλευρά, έχουν σκοτωθεί 14 στρατιωτικοί και 11 άμαχοι, κατά τις ισραηλινές αρχές.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βηρυτός, Λίβανος

Πρόβλημα στις συνομιλίες της Αιγύπτου για την εκεχειρία: Το Κάιρο απαιτεί την αποχώρηση του Ισραήλ από την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: