Νέα κρίση στις σχέσεις της Λευκωσίας με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, αποκαλύπτει ο “Φιλελεύθερος”: Με αφορμή τους μετανάστες στη Νεκρή Ζώνη ο Στιούαρτ έριξε “βόμβα”

Οι σκηνές των μεταναστών στη Νεκρή Ζώνη της Κύπρου. Φωτογραφία από τον Φιλελεύθερο




Έντονα ενοχλημένη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση για τις ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα των μεταναστών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι εντός της νεκρής ζώνης, αποκαλύπτει η εφημερίδα Φιλελεύθερος (Ανδρέας Πιμπίσιης).

Από πλευράς Λευκωσίας εγείρονται αρκετά ερωτήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τη χρονική στιγμή που προέκυψε το όλο ζήτημα αλλά και τις προθέσεις πίσω απ’ αυτό, με την κυπριακή πλευρά να το σχετίζει και με την επικείμενη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν στον «Φ» τα ερωτήματα που εγείρονται από πλευράς Λευκωσίας σε σχέση με το θέμα των μεταναστών εντός της νεκρής ζώνης:

Το πρώτο ερώτημα που εγείρεται από πλευράς κυβέρνησης είναι το πως έφτασαν στο συγκεκριμένο σημείο οι μετανάστες και πως πέρασαν από σημεία στα οποία υπάρχει έλεγχος από τον κατοχικό στρατό σε δύο χωριστές ομάδες.

Η όλη συμπεριφορά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο θέμα των μεταναστών που εισήλθαν στη νεκρή ζώνη μπαίνει σε αντιδιαστολή με το πως η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών αντιδρά στις περιπτώσεις εκείνες που Ελληνοκύπριοι γεωργοί εισέρχονται στη νεκρή ζώνη για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σημείο – σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι αρχές της Δημοκρατίας – υπήρχαν έτοιμες στημένες σκηνές. Αυτό δημιουργεί υποψίες ότι ενδεχομένως η πλευρά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να είχε ενημέρωση για τη διέλευση μεταναστών από το συγκεκριμένο σημείο, γι’ αυτό και είχε καταλλήλως προετοιμαστεί.

Το τρίτο στοιχείο που προβληματίζει την κυπριακή κυβέρνηση είναι η χρονική στιγμή που προέκυψε το όλο ζήτημα, και ότι το όλο ζήτημα στήθηκε – με τον τρόπο που στήθηκε – μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, μπορεί κάλλιστα να ερμηνευθεί και ως μια έμμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι κινήσεις αυτές από πλευράς ΟΥΝΦΙΚΥΠ τοποθετούμενες στο κάδρο των επόμενων ενεργειών από τα Ηνωμένα Έθνη στο Κυπριακό έρχονται να προκαλέσουν μια νέα κρίση στις σχέσεις της Λευκωσίας με τον Κόλιν Στιούαρτ.

Δεν αποκλείεται οι μετανάστες στη νεκρή ζώνη να αποτελέσουν και θέμα στην έκθεση για τις δραστηριότητες της ΟΥΝΙΚΥΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μια έκθεση την οποία θα ετοιμάσει και θα αποστείλει στη Νέα Υόρκη ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο.

Διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, είτε μέσω της έκθεσης είτε μέσω της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία να αναμένεται στο νησί την ερχόμενη εβδομάδα, να επιχειρηθεί το μεταναστευτικό να μετατραπεί σε δικοινοτικό.

Σημειώνεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε στο παρελθόν προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, να φέρει το ζήτημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών κατά μήκος της νεκρής ζώνης στις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Και με αφορμή το τελευταίο συμβάν δεν αποκλείεται στο «παιχνίδι» να μπει τόσο η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών αλλά και κάποιοι ξένοι διπλωμάτες.

Απώτερος στόχος να πιεστεί η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να δεχθεί να πάει η συζήτηση σε δικοινοτικό επίπεδο σύμφωνα με τις προδιαγραφές των τουρκικών απαιτήσεων.

Η στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η συμπεριφορά του Κόλιν Στιούαρτ φαίνεται να ήταν και οι λόγοι για τους οποίους ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή ήταν αρκετά έντονος.

Ερωτηθείς για τους παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε ενημερώσει και τα Ηνωμένα Έθνη και το UNHCR για την ετοιμότητα μας να συνδράμουμε σε όποιας φύσεως ανθρωπιστικά θέματα προκύπτουν σε σχέση με τα άτομα που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη». Για να τονίσει στη συνέχεια πως «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών. Έχουμε αποδείξει πολλές φορές και την ευαισθησία μας στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και πώς το διαχειριζόμαστε».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμα πως ενδεχομένως να «είναι εύκολο για κάποιους που είναι μακριά από την Κύπρο, να κάνουν δηλώσεις. Από κει και πέρα, η διαχείριση όσον αφορά το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου ο αποτελεσματικός έλεγχος ασκείται από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γίνεται με αποφάσεις της Κυβέρνησης».

Η τοποθέτηση που έγινε επί του θέματος στη Νέα Υόρκη εκτιμάται ότι στη βάση της εικόνας που είχε μεταφέρει από τη Λευκωσία ο Κόλιν Στιούαρτ.

Στο τέλος της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ήταν στη Νέα Υόρκη και στα Ηνωμένα Έθνη όπου είχε συνάντηση με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα, Μίροσλαβ Γέντζια. Συζήτησαν Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ και δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της συνομιλίας τους ο ΥΠΕΞ να ενημέρωσε τον αξιωματούχο του ΟΗΕ για το ζήτημα που προέκυψε με τους μετανάστες εντός της νεκρής ζώνης.

«Το Αιγαίο και η Θράκη, αντιπροσωπεύουν αυτή την στιγμή τους όρους ύπαρξής μας ως ανεξάρτητου κράτους”, τονίζει ο Λουκάς Αξελός: «Καμία ήττα δεν είναι οριστική»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: