Νέα φονική πολύνεκρη επίθεση στη Γάζα ισχυρίζεται η Χαμάς, βάση τρομοκρατών απαντά το Ισραήλ: Τουλάχιστον 27 νεκροί σε σχολείο στη Νουσέιρατ όπου βρίσκονταν εκτοπισμένοι

epa11391015 Smoke rises during an Israeli military operation in Al Bureij refugee camp, central Gaza Strip, 05 June 2024. The Israeli military stated on 05 June that Israeli troops started a ‘targeted operational activity’ in the areas of Bureij and eastern Deir al Balah both ‘above and below ground’ in the area. EPA, MOHAMMED SABER




Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ότι προχώρησαν σε αεροπορικό πλήγμα εναντίον σχολείου της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) -όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 27 άνθρωποι, σύμφωνα με την υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς-, καθώς εκεί βρισκόταν, κατ’ αυτές, «βάση» του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Μαχητικά αεροσκάφη (…) διεξήγαγαν πλήγμα ακριβείας εναντίον βάσης της Χαμάς εγκατεστημένης στο εσωτερικό σχολείου της UNRWA στην περιοχή Νουσέιρατ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, προσθέτοντας πως σκοτώθηκαν «πολλοί τρομοκράτες».

«Τρομοκράτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που ανήκαν στις δυνάμεις Νούχμπα κι είχαν συμμετάσχει στη φονική επίθεση εναντίον κοινοτήτων του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου επιχειρούσαν εκεί. Οι τρομοκράτες διηύθυναν την εκστρατεία τρόμου που διεξάγουν από την περιοχή του σχολείου και (…) το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο», πρόσθεσαν.

Η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς έκανε λόγο για τουλάχιστον 27 νεκρούς και δεκάδες άλλους τραυματίες στον βομβαρδισμό αυτόν.

«Μεγάλος αριθμός μαρτύρων (σ.σ.: νεκρών) και τραυματιών συνεχίζει να φθάνει στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά», στη Ντέιρ αλ Μπάλα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου και μέσων ενημέρωσης της Χαμάς, κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό πως διέπραξε «φρικιαστική σφαγή».

Ιατρικές πηγές στον θύλακο που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο ανεβάζουν τον απολογισμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 62 νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, νωρίτερα τη νύχτα το νοσοκομείο στη Ντέιρ αλ Μπάλα αντιμετώπισε «βλάβη σε μια από τις γεννήτριες», γεγονός που απειλεί να περιπλέξει τη νοσηλεία ευάλωτων ασθενών και να προκαλέσει «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ήδη πριν από τον βομβαρδισμό στη Νουσέιρατ, στο νοσοκομείο είχαν διακομιστεί προχθές Τρίτη «τουλάχιστον 70 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά», έπειτα από «ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF).

«Η οσμή του αίματος στην αίθουσα του τμήματος επειγόντων περιστατικών το πρωί ήταν ανυπόφορη. Τραυματίες κείτονταν παντού, στο πάτωμα, έξω… Έφερναν πτώματα μέσα σε πλαστικές σακούλες. Η κατάσταση είναι αφόρητη», τόνισε η Κάριν Χάστερ, συντονίστρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανάρτηση των MSF στο X.

  • Ο Νετανιάχου λέει πως το Ισραήλ ετοιμάζεται για ισχυρή δράση στον βορρά (στα σύνορα με τον Λίβανο)

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου περιόδευσε χθες στo βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τον νότιο Λίβανο, και είπε πως το Ισραήλ έχει προετοιμαστεί για ισχυρή δράση στον βορρά.

Ισραηλινές πόλεις κοντά στα σύνορα, πολλές από τις οποίες έχουν εκκενωθεί, αποτελούν συχνά στόχο ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που εκτοξεύονται από μαχητές της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Η πτώση των ρουκετών προκάλεσε μαζικές πυρκαγιές αυτήν την εβδομάδα στο βόρειο Ισραήλ.

«Όποιος νομίζει πως μπορεί να μας κάνει κακό και πως θα καθήσουμε με σταυρωμένα τα χέρια κάνει μεγάλο λάθος. Είμαστε προετοιμασμένοι για πολύ ισχυρή δράση στον βορρά. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στον βορρά», είπε ο Νετανιάχου.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά τους τελευταίους οκτώ μήνες παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας ανησυχίες για ξέσπασμα μιας ακόμη ευρύτερης σύγκρουσης ανάμεσα στους βαριά οπλισμένους αντιπάλους.

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ είναι οι χειρότερες από την εποχή του πολέμου μεταξύ τους το 2006. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές των συνόρων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

  • Τραυματίστηκαν σε έκρηξη πυρομαχικών σε βάση, σύμφωνα με τον στρατό

Εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν χθες, Τρίτη, δύο εκ των οποίων σοβαρά, σε έκρηξη πυρομαχικών που σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση στο νότιο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για το ζήτημα αυτό.

“Σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών σε στρατιωτική βάση στο νότιο τμήμα της χώρας. Το περιστατικό αποτελεί αντικείμενο έρευνας”, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός σε σύντομο μήνυμά του στα εβραϊκά, γνωστοποιώντας τον τραυματισμό 9 ανθρώπων, δύο εκ των οποίων “σοβαρά”.

“Οι στρατιώτες απομακρύνθηκαν για να λάβουν ιατρική φροντίδα σε νοσοκομείο”, πρόσθεσε ο στρατός. Σύμφωνα με τις ισραηλινές εφημερίδες, η έκρηξη έγινε σε βάση που βρίσκεται στην έρημο Νεγκέβ, εκτεταμένη περιοχή που βρίσκεται εν μέρει απέναντι από την Λωρίδα της Γάζας.

Σε ερώτηση του AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το είδος των εκρηκτικών που αφορούσε το συμβάν.

Αυτό σημειώθηκε καθώς ο ισραηλινός στρατός διεξάγει εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο, σύμφωνα με το Ισραήλ, να καταστρέψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή του στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η επίθεση της Χαμάς στοίχισε τη ζωή σε 1.194 ανθρώπους στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίχθηκε σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Τουλάχιστον 36.550 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στην ισραηλινή επιχείρηση που πυροδότησε η επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa
Ιερουσαλήμ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κάιρο, Egypt

Ο Πούτιν, ο πόλεμος του οποίου προκάλεσε χιλιάδες νεκρούς, …λυπήθηκε τους αμάχους της Γάζας: Μετά από μήνες σιωπής μίλησε τώρα για τον αφανισμό των Παλαιστινίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: