Να τελειώνουν οι Βρυξέλλες με τον άβουλο (και ανόητο) Μπορέλ: Γυναίκα η επόμενη; Ποιοι είναι οι πιθανοί υποψήφιοι για τη σημαντική θέση του “υπουργού Εξωτερικών) της Ε.Ε.;

epa11321936 Latvian Prime Minister Evika Silina (R) shakes hands with Estonian Prime Minister Kaja Kallas before the meeting in Riga, Latvia, 06 May 2024. EPA, TOMS KALNINS




Ο ρόλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για τις Εξωτερικές Υποθέσεις (YE/EE-HRVP) αποτελεί σημαντική, αλλά συχνά επικρινόμενη θέση εντός της Ένωσης επισημαίνει ανάλυση στην ιστοσελίδα Politico για τους υποψήφιους της θέσης.

Αν και ο ΥΕ/ΕΕ προεδρεύει των συνεδριάσεων των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. και την εκπροσωπεί την σε μεγάλα διεθνή φόρουμ όπως το G7 και το G20, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο ρόλος του έχει περιορισμένη ισχύ.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί του παρόντος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen), τείνει να διαδραματίζει πιο καθοριστικό ρόλο στην επιρροή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Αρκετές πολιτικές προσωπικότητες διεκδικούν αυτή τη στιγμή τη διαδοχή του απερχόμενου Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), επισημαίνει το δημοσίευμα, που παρουσιάζει τους κορυφαίους υποψήφιους.

Kaya KallasΗ εσθονή πρωθυπουργός είναι ισχυρή υποψήφια, που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Emmanuel Macron. Η υποψηφιότητά της αντιμετωπίζεται ευνοϊκά λόγω της ισχυρής της στάσης στην άμυνα και της ενεργού εμπλοκής της στην ευρωπαϊκή πολιτική. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να επικεντρωθεί πολύ στενά στις σχέσεις με τη Ρωσία, παραμελώντας άλλα παγκόσμια ζητήματα.

Alexander De Croo: Ο βέλγος πρωθυπουργός έχει χτίσει μια θετική φήμη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ωστόσο, η πρόσφατη πολιτική ιστορία του Βελγίου και η αντίληψη ότι οι χώρες της Μπενελούξ κατέχουν ήδη πολλές κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ ενδέχεται να εμποδίσουν τις πιθανότητές του.

Sophie Wilmès: Η πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, επιστρέφει στην πολιτική μετά από ένα διάλειμμα. Οι στενοί δεσμοί της με τον σημερινό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel θα μπορούσαν να αποτελέσουν μειονέκτημα για τη διασφάλιση του ρόλου του YE/EE.

Xavier Bettel: Ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός θεωρείται χαρισματικός αλλά μπορεί να μην έχει τις απαραίτητες διπλωματικές δεξιότητες και να μην εμπνέει εμπιστοσύνη για τη θέση του ΥΕ/ΕΕ.

Radek SikorskiΟ πολωνός υπουργός Εξωτερικών και μέλος της Ομάδας του ΕΛΚ θεωρείται αποτελεσματικός και επικοινωνιακός. Ωστόσο, η σχέση του με το ΕΛΚ μπορεί να είναι μειονέκτημα, εάν μέλος του ΕΛΚ γίνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Micheál Martin: Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και αρχηγός του κόμματος Fianna Fáil είναι επίσης υποψήφιος. Αν και η εμπειρία του είναι σημαντική, η στρατιωτική ουδετερότητα της Ιρλανδίας και η στάση της απέναντι στην Ουκρανία ενδέχεται να περιορίσουν την έκκλησή του για τον ρόλο του HRVP.

Η επιλογή του επόμενου ΥΕ/ΕΕ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ανασχηματισμού των κορυφαίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ μετά τις εκλογές στην ΕΕ. 

Το ΕΛΚ αναμένεται να εξασφαλίσει την προεδρία της Επιτροπής, ενώ οι σοσιαλιστές πιθανότατα θα ορίσουν πρόεδρο του Συμβουλίου, ενώ το Renew Europe αναμένεται να αναλάβει τη θέση του ΥΕ/ΕΕ.

Το αποτέλεσμα θα διαμορφώσει την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σε μια κρίσιμη στιγμή, ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία και τις ευρύτερες παγκόσμιες προκλήσεις, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανάλυση.

ΠΗΓΗ: Politico  EU’s top diplomat race gets very crowded

Ο Ερντογάν «πούλησε» τους Ουιγούρους και την… μουσουλμανική περηφάνεια της Τουρκίας για το χρήμα της Κίνας: Επιδεικτική επίσκεψη Φιντάν στην αυτόνομη περιοχή Xinjiang

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: