MyDATA και τεκμαρτό, άλλαξαν τον «χάρτη» των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών: Η «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων

FILE PHOTO: Eργαζόμενοι σε Εφορία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ




Τα ηλεκτρονικά βιβλία (MyDATA) και η καθιέρωση ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, άλλαξαν άρδην τον «χάρτη» των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την πρώτη «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί.

Περίπου οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν εμφανίσει στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα πάνω από το τεκμαρτό εισόδημα.

Από την επεξεργασία 75.166 φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι το 51% των επαγγελματιών ή 37.943 φορολογούνται με τα τεκμήρια καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό να είναι «φουσκωμένο» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρά το «κούρεμα» κατά 50% του Τέλους Επιτηδεύματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 473.000 (64%) θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας ενώ 138.000 θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας και 124.000 δεν θα δουν μεγάλες διαφορές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το στοιχείο που προκύπτει από τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις και δείχνει ότι από τους 37.943 αυτοαπασχολούμενους που φορολογούνται με το τεκμαρτό, οι «τολμηροί» που το αμφισβητούν και ζητούν φορολογικό έλεγχο είναι μόλις 255 (το 0,6%).

Εκτιμάται ότι η εικόνα δεν θα αλλάξει ριζικά ακόμα κι’ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων.

Όπως δήλωσε χθες στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 255 προθέσεις αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμηρίου εισοδήματος και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 24 περιπτώσεις.

«Δηλαδή αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που “πιάνει” το τεκμήριο έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6 % των επαγγελματιών και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις. Αν μετρήσουμε στο σύνολο των επαγγελματιών, οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις» υπογράμμισε ο υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κράτος εισέπραττε μέχρι πέρυσι από τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, 1,709 δισεκ. ευρώ (1,331 δισεκ. από το φόρο εισοδήματος και 378 εκατ. από το Τέλος Επιτηδεύματος).

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος προβλέπεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 606 εκατ. ευρώ, συνυπολογιζομένης της κατάργησης του Τέλους Επιτηδεύματος.
Τ

ο νέο σύστημα θα επηρεάσει και τα επιδόματα καθώς θα βγάλει εκτός «νυμφώνος» χιλιάδες επαγγελματίες με την εξοικονόμηση πόρων για το κράτος να ανέρχεται σε τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Οι αλλαγές στη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων αποτυπώθηκαν εν μέρει και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με την κυβέρνηση να ανοίγει παράθυρο για διορθωτικές κινήσεις μετά το πέρας της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οπότε και θα δοθεί η δυνατότητα για μία συνολική επαναξιολόγηση του συστήματος. Ωστόσο οι αλλαγές θα επικεντρωθούν στα σημεία με τις κατάφορες αδικίες και όχι στον βασικό πυρήνα της μεταρρύθμισης.

Πηγή: ertnews, Κώστας Τσάβαλος

Μετά απορούμε με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών: Τα δικαιώματα των εργαζομένων εξασθενούν ταχύτερα στην Ευρώπη υποστηρίζουν τα συνδικάτα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: