Mολυσμένο με κόπρανα και σαλμονέλα το δίκτυο ύδρευσης σε Ριζόμυλο-Στεφανοβίκειο: Απαγορεύεται η χρήση*Ερευνάται η αιτία, πιθανόν να επηρέασαν κάποια έργα

FILE PHOTO : Ασθενοφόρο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Κόπρανα και σαλμονέλα μόλυναν το νερό στο δίκτυο που αρδεύει τις δύο κοινότητες Ριζόμυλου και Στεφανοβικείου στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, όπως προκύπτει από τις πρώτες αναλύσεις.

Εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών, ανιχνεύτηκε επιπλέον σαλμονέλα στην δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου, είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Τουλάχιστον 100 άτομα, μεταξύ αυτών 10 παιδιά,χρειάστηκε να απευθυνθούν στο νοσοκομείο Βόλου και στο κέντρο υγείας της περιοχής, ενώ δεκάδες πολίτες παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας παραμένοντας στο σπίτι.

Τα παιδιά που νοσηλεύονται παρουσιάζουν αφυδάτωση, υψηλό πυρετό, κοιλιακό άλγος, διάρροια, συμπτώματα που δεν υποχωρούν εδώ και μία εβδομάδα.

Εκ νέου δείγματα από όλο το δίκτυο ύδρευσης, λαμβάνουν τα κλιμάκια στις γεωτρήσεις, στη δεξαμενή και στο δίκτυο που οδηγεί το νερό στα σπίτια των κατοίκων.

«Ψάχνουμε, χαρτογραφούμε, αν έγιναν κάποια έργα, βάσει των οποίων έγινε κάποια λύση του δικτύου ύδρευσης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα ανάλογα θέματα», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Θεσσαλίας, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ακατάλληλο για κάθε χρήση το νερό

Ο ΕΟΔΥ συστήνει να χρησιμοποιείται το νερό της περιοχής αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πόση, πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα.

«Σε έσχατη περίπτωση που το νερό χρησιμοποιηθεί πρέπει να βράσει για τρία λεπτά τουλάχιστον στους 100 βαθμούς. Η σύσταση είναι να μην το χρησιμοποιούμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής επισημαίνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, σε δηλώσεις του στο ΕΡΤΝews.

Για την υπόθεση έχει υπάρξει και παρέμβαση από την εισαγγελία Βόλου.

Στις δύο κοινότητες θα διανέμεται εμφιαλωμένο νερό συνεχώς και θα υπάρχει υδροφόρα για τις υπόλοιπες χρήσεις, αναφέρει σε επιστολή του ο Δήμαρχος Ρ. Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, διευκρινίζοντας ότι σε κανένα άλλο Διαμέρισμα του Δήμου δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταλληλόλητα του νερού.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Εισαγγελική παρέμβαση για τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία: Πέθανε ηλικιωμένη, μοιράζουν εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: