Μνήμες Ψυχρού Πολέμου: Έφτασαν στην Κούβα πολεμικά πλοία της Ρωσίας* Επίδειξη ισχύος του Πούτιν στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ * Μόλις 90 μίλια από τη Φλόριντα [videos]

epa11404722 A still image taken from a handout video made available on 11 June 2024 by the Russian Defence Ministry press-service shows Russian Navy’s ‘Admiral Gorshkov’ frigate taking part in military drills in the Atlantic Ocean while en route to Cuba. According to the Russian Ministry of Defence, a tactical naval strike group of the Northern Fleet, consisting of Project 885M multipurpose nuclear-powered submarine missile cruiser ‘Kazan’ and frigate ‘Admiral Gorshkov’, performing long-range missions, held an exercise in the Atlantic Ocean on the use of high-precision missile weapons. EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT — MANDATORY CREDIT — BEST QUALITY AVAILABLE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ρωσικά πλοία του πολεμικού ναυτικού κατέπλευσαν σήμερα στο λιμάνι της Αβάνας, μια «επίσκεψη» που τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κούβα δήλωσαν ότι δεν αποτελεί απειλή, αλλά η οποία θεωρείται ευρέως ως μια ρωσική επίδειξη ισχύος, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης από τους Ρώσους με τον μακροχρόνιο σύμμαχό τους την Κούβα εδώ και πολλά χρόνια. 

Για τον… φόβο των Ιουδαίων.. οι ΗΠΑ έχουν σημάνει συναγερμό και δυο πολεμικά πλοία τους παρακολουθούν αδιαλείπτως τις κινήσεις των ρωσικών πολεμικών πλοίων.

Μικρές ομάδες ψαράδων και περίεργων θεατών παρατάχθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο Malecon υπό ελαφρά βροχή για να υποδεχτούν τα πλοία καθώς περνούσαν από το 400 ετών κάστρο Morro στην είσοδο του λιμανιού.

 

 

  • Το πρώτο που έφτασε ήταν ένα πλοίο καυσίμων, το Akademik Pashin (Ακαδημαϊκός Πάσιν) και ένα ρυμουλκό, το Nikolay Chiker (Νικολάι Τσίκερ) ενώ μια φρεγάτα του ρωσικού ναυτικού και ένα πυρηνικό υποβρύχιο περίμεναν στα ανοιχτά και αναμενόταν να εισέλθουν στο λιμάνι μέχρι το πρωί.

Η φρεγάτα και το υποβρύχιο, που αποτελούν μέρος της ομάδας τεσσάρων ρωσικών σκαφών που έφτασαν σήμερα στα ανοικτά της Κούβας, είχαν πραγματοποιήσει πυραυλικές ασκήσεις στον Ατλαντικό Ωκεανό καθ’ οδόν προς το νησί, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Κούβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επίσκεψη ήταν συνήθης πρακτική πλοίων του πολεμικού ναυτικού από φιλικές προς την Αβάνα χώρες. Το υπουργείο Εξωτερικών της κομμουνιστικής κυβέρνησης δήλωσε ότι τα πλοία δεν μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, κάτι που επανέλαβαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

  • «Παρακολουθούμε στενά την πορεία των πλοίων», δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας αργά χθες. “Σε κανένα σημείο τα πλοία ή το υποβρύχιο δεν αποτέλεσαν άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Αβάνα απέχει μόλις 90 από το Κι Γουέστ της Φλόριντας, όπου βρίσκεται ο Ναυτικός Αεροπορικός Σταθμός των ΗΠΑ.

Και η χρονική στιγμή της επίσκεψης – καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται πόσο μακριά πρέπει να φτάσει στην παροχή βοήθειας για την υπεράσπιση της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας – υποδηλώνει κάτι περισσότερο από «συνήθη πρακτική», δήλωσε ο Γουίλιαμ Λεογκράντε καθηγητής σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

«Τα ρωσικά πολεμικά πλοία που επισκέπτονται την Κούβα είναι ο τρόπος του Πούτιν να υπενθυμίσει στον Μπάιντεν ότι η Μόσχα μπορεί να αμφισβητήσει την Ουάσιγκτον στη δική της σφαίρα επιρροής», δήλωσε ο Λεογκράντε.

Η στάση συμπίπτει επίσης με τη χειρότερη κοινωνική και οικονομική κρίση της Κούβας εδώ και δεκαετίες, με ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα και αυξανόμενη δυσαρέσκεια στους δρόμους.

«Αυτό… έχει τον απόηχο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά σε αντίθεση με τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο, οι Κουβανοί έλκονται από τη Μόσχα όχι από ιδεολογική συγγένεια αλλά από οικονομική ανάγκη», δήλωσε ο Λεογκράντε.

  • Η ιστορία έχει μεγάλη σημασία για την Κούβα, ιδίως όταν πρόκειται για τη Ρωσία και την προκάτοχό της, τη Σοβιετική Ένωση.

Η κρίση των πυραύλων της Κούβας ξέσπασε το 1962, όταν η Σοβιετική Ένωση απάντησε στην ανάπτυξη πυραύλων των ΗΠΑ στην Τουρκία στέλνοντας βαλλιστικούς πυραύλους στην Κούβα, προκαλώντας μια αντιπαράθεση που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα του πυρηνικού πολέμου.

Οι δύο χώρες ενισχύουν και πάλι τους δεσμούς τους.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ επισκέφθηκε για τέταρτη φορά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάιο, όπου παρακολούθησε μια στρατιωτική παρέλαση και δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί πάντα να υπολογίζει στην υποστήριξη της Αβάνας.

Η Ρωσία παρέδωσε τον Μάρτιο 90.000 μετρικούς τόνους ρωσικού πετρελαίου στην Κούβα για να βοηθήσει στην ανακούφιση των ελλείψεων και έχει υποσχεθεί να βοηθήσει την Αβάνα σε έργα που κυμαίνονται από την παραγωγή ζάχαρης έως τις υποδομές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον τουρισμό.

Τα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αναμένεται να παραμείνουν στην Αβάνα μέχρι τις 17 Ιουνίου.

Οι Αμερικανοί παρακολουθούν

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι ο αμερικανικός στρατός είχε αναπτύξει πλοία και αεροπλάνα για να παρακολουθεί τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας στον Ατλαντικό και την Καραϊβική και παρακολουθούσε τα ρωσικά σκάφη καθώς διέσχιζαν τον Ατλαντικό τις τελευταίες ημέρες καθοδόν προς την Κούβα.

Τα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούν τα ρωσικά σκάφη περιλαμβάνουν τα USS Truxtun, USS Donald Cook και το πλοίο της ακτοφυλακής USCGC Stone, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αναπτύξει εναέριες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αναγνωριστικού αεροπλάνου P-8 Poseidon, για να κυκλώσουν πάνω από τα ρωσικά σκάφη. Ο Καναδάς έχει επίσης αναπτύξει στοιχεία για την παρακολούθηση της δραστηριότητας, είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις κινήσεις του στολίσκου «όλη την ώρα», κάτι που αποτελεί φυσιολογικό μέρος της θαλάσσιας άμυνας της πατρίδας των ΗΠΑ, και όλα τα σκάφη, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων, έχουν παραμείνει στα διεθνή ύδατα.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησαν επίσης να τονίσουν ότι η ρωσική δραστηριότητα είναι ρουτίνα και δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ και έχουν σημειώσει ότι η Κούβα φιλοξενεί ρωσικά πλοία κάθε χρόνο μεταξύ 2013 και 2020.

Ωστόσο, η ρωσική διέλευση στην περιοχή έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, αρκετές εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει στη Ρωσία απευθείας χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters/CNN

Όχι και τόσο αθώα όσο ισχυρίζεται η Αβάνα: Πυραυλικές δοκιμές στον Ατλαντικό Ωκεανό από ρωσικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονται στην Κούβα * Στα 66 μίλια από τη Φλόριντα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: