Μητσοτάκης: Το μήνυμα των πολιτών από την κάλπη των Ευρωεκλογών ελήφθη * Ο κόσμος θέλει να γίνουμε καλύτεροι * Θα προβώ σε διορθωτικές κινήσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




«Ήταν μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, κουραστική, πιστεύω ότι έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου στα στελέχη μας στον κομματικό μας μηχανισμό για τον αγώνα που έκαναν.

«Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε και αυτό με κάνει ταυτόχρονα να είμαι προβληματισμένος και με ένα παράξενο τρόπο ανακουφισμένος. Είναι γιατί πιστεύω πάντα στην σοφία του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV.

«Αν ο λαός ήθελε με τον τρόπο του να μας στείλει ένα μήνυμα νομίζω ότι είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα γιατί έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας.

  • «Χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και να προβώ σε εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμα τους»

«Ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν το 2023 δεν μας ψήφισαν. Ως επι τo πλείστον δεν πήγαν κάπου αλλού. Έκατσαν σπίτι τους. Μας είπαν με τον τρόπο τους “σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνετε καλύτεροι” πρόσθεσε.

«Έβλεπα τα προβλήματα και πριν από την κάλπη, αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι πολίτες μέσα από την ψήφο τους ή και την αποχή τους γιατί ήθελαν να μας στείλουν αυτό το μήνυμα (…) Αποδοκιμάστηκε και η αντιπολίτευση, και ειδικά αυτή των “λεφτόδεντρων”. Ο λαός αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις, ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα, δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδας μας για τέτοιου είδους φυτά».

«Η ακρίβεια “πόνεσε” και την κυβέρνηση (…) Ακόμα μεγαλύτερη έμφαση δίνουμε στην ανάπτυξη και στο διαθέσιμο εισόδημα (…) Αρχίζουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση τιμών στο σούπερ μάρκετ. Οι πολίτες μας είπαν ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα. Μας είπαν “πρέπει να κάνετε περισσότερα”, αλλά λέμε περισσότερα, στα πλαίσια του προϋπολογισμού. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα (…) Ίσως χρησιμοποιήσαμε κάποιες φορές λάθος γλώσσα – για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Μόνο σημειακές διορθώσεις για τον νόμο (…) Όχι στις κινήσεις πανικού για την ακρίβεια».

«Η ΝΔ υπέστη πολιτική ζημιά από το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια (…) Ήμασταν ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό που άντεχε το κόμμα μας. Για ένα θέμα το οποίο αφορούσε πολύ λίγους, ασχολούμασταν σαν να μην υπήρχε τίποτε άλλο στην ειδησεογραφία, κι αυτό ενόχληση. Στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ (…) Δεν τίθεται θέμα τεκνοθεσίας».

«Σε απόλυτο αριθμό ψήφων μιλάμε για τον ίδιο αριθμό ψηφοφόρων το 2019 και το 2024 ως προς τις διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ, στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, πρόκειται για “σταγόνα στον ωκεανό” συγκριτικά με όσους απείχαν».

«Διέκρινα από τους εκπροσώπους των κομμάτων μια σεμνότητα, το βράδυ των εκλογών. Αυτό είναι καλό για όλους. Το 41% είναι 158 έδρες. Το 41% δεν υπάρχει πια, κι αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό (…) Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά».

  • «Μας απασχολεί η βόρεια Ελλάδα. Η περιοχή θα δει σύντομα έργα».

«Όλα τα στελέχη έτρεξαν, εγώ ίδρωσα τη φανέλα. Δεν έχω μάθει να αντιμετωπίζω τις προεκλογικές περιόδους διαφορετικά. Δεν ανοίξαμε εμείς συζήτηση για το πόθεν έσχες. Εμείς προεκλογικά μιλήσαμε για την Ευρώπη και τι γίνεται πραγματικά εκεί».

 

Για τον ανασχηματισμό

Οι φιλοδοξίες κάποιων για ξεκούραση το καλοκαίρι θα διαψευστούν. Όταν οι πολίτες μας στέλνουν ένα μήνυμα, κάτι πρέπει να κάνουμε καλύτερα και πρέπει να το αποδείξουμε.

Δεν νομίζω πως είναι ζήτημα της αποτελεσματικότητας ο αριθμός των υπουργών. Έχουμε πετύχει καλό συντονισμό της λειτουργίας του κυβερνητικού έργου.

  • Πρέπει να ζυγίζουμε εάν υπάρχει περισσότερο όφελος από κόστος στους ανασχηματισμούς. Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που πιστεύω ότι έχουν τις ικανότητες να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους.

Αν συγκρίνετε την αρχική με τη σημερινή κυβέρνηση θα δείτε πολλές αλλαγές. Υπάρχει μία ισορροπία που πρέπει να σεβόμαστε για την παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το υπουργικό συμβούλιο θα γίνει με τη σημερινή σύνθεση. Σε κάθε κυβερνητική αλλαγή υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε να αλλάξει κάποιος αρμοδιότητες και θέση, ή να πάει σπίτι του (ζήτησε συγγνώμη για την έκφραση) και να επιτελέσει τα καθήκοντά του ως μέλος της ΚΟ. Δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές να γίνουν υπουργοί.

Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένας πρωθυπουργός που στο τέλος της θητείας θα έχω κάνει μία απλή διαχείριση. Έχω πάρει διαφορετική εντολή. Βάλαμε τον πήχη των προσδοκιών ψηλά, δεν θα τον κατεβάσουμε.

Για την εντολή της ευρωκάλπης

Δεν θα έχουμε ζήτημα πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027, έχουμε ισχυρή πλειοψηφία. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027, πιστεύω στην τετραετία. Δεν θα πατήσω φρένο, οι πολίτες ζήτησαν να πατήσουμε γκάζι.

Για την αποχή

Υπάρχει κούραση, και πρέπει να δούμε πώς θα αυξήσουμε τη συμμετοχή. Για εμένα είναι οι έβδομες εκλογές από το 2019. Πέντε εθνικές κάλπες, δύο ευρωεκλογές, δύο αυτοδιοικητικές. Κουράστηκε ο κόσμος, δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε την ευρωπαϊκή διάσταση, και κάποιοι που είπαν «δεν θα χαλάσω το Σαββατοκύριακό μου»….

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: