Μύλος στις Βρυξέλλες: Το Politico θέλει τον Σαρλ Μισέλ να προτείνει Μητσοτάκη για πρόεδρο της Κομισιόν για να εξοντώσει την Φον ντερ Λάιεν: Μπαράζ διαψεύσεων

FILE PHOTO: From left to right: Kaja KALLAS (Prime Minister, Estonia), Alexander DE CROO (Prime Minister, Belgium), Charles MICHEL (President of the European Council), Ursula VON DER LEYEN (President of the European Commission), Kyriakos MITSOTAKIS (Prime Minister, Greece). Copyright: European Union




Έναν μικρό “χαμό” στις Βρυξέλλες πυροδότησε σημερινό δημοσίευμα του POLITICO, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δεν διάκειται αρκούντως φιλικά στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντε Λάινε, έχει ένα νέο σχέδιο για την πολιτική εξόντωσή της. Κι αυτό το σχέδιο φέρει το όνομα του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη!

Σημειώνεται πως παραμονές των Ευρωεκλογών το POLITICO με δημοσίευμά του είχε αναφερθεί εκτενώς στα σχέδια και τις “συνωμοσίες” του Σαρλ Μισέλ να δείξει στην Φον ντερ Λάιεν την πόρτα της εξόδου από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκείνο το δημοσίευμα έκανε αίσθηση, αλλά δεν πυροδότησε σάλο, αφού στις Βρυξέλλες οι φήμες ήταν γνωστές.

To σημερινό, όμως δημοσίευμα, το οποίο βασίζεται σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, προκάλεσε την απάντηση του ίδιου του Σαρλ Μισέλ που έκανε λόγο για «Fake news», ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν σχολίασε τίποτα, αφού κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για ευρωπαϊκό αξίωμα.

Το POLITICO, σημειώνει ότι σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, διευθύντρια διεθνών στρατηγικών επικοινωνιών του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης «έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι ενδιαφέρεται για κάποια από τις κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες. Και έχει μιλήσει δυνατά και καθαρά. Υποστηρίζει 100 τοις εκατό την Ούρσουλα φον ντε Λάιεν,για Πρόεδρο της Επιτροπής, όπως το έκανε από την αρχή».

Ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάσης Μπακόλας, προσθέτει το POLITICO χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη «εντελώς γελοίο. Δεν είναι  ούτε ένα στο εκατομμύριο, ούτε ένα σε ένα gazillion».

Όσον αφορά αυτό καθαυτό το δημοσίευμα, αναφέρεται στο σχέδιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  να «καταστρέψει» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βάζοντας στη θέση της τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρότι ο πρωθυπουργός μαζί  με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, έχει αναλάβει δράση για την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις συνομιλίες του με τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, προωθεί την ιδέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει τη θέση της Φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • Οι ίδιες πηγές, πάντως, μιλούν για «απέλπιδα προσπάθεια».

 Σύμφωνα με τους διπλωμάτες και τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico, πρόκειται για άλλη μία «απέλπιδα προσπάθεια» του Μισέλ να «ρίξει» την Φον ντερ Λάιεν.

«Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να το γλιστρήσει η φον ντερ Λάιεν και το αδειάζει», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη περίπτωση είναι αποσταθεροποιητικό».

Ο Μισέλ είναι επί του παρόντος υπεύθυνος για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, που θα ανοίξει τον δρόμο για τον διορισμό των νέων επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Μισέλ σε αυτή τη διαδικασία, εκτός από αυτόν που έχει στο κεφάλι του», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

  • Τις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, προέκυψε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η φον ντερ Λάιεν πρέπει να πάρει μια δεύτερη θητεία και ότι ο Κόστα θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σημερινή δουλειά του Μισέλ). Η καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο βοήθησε στην οικοδόμηση της συναίνεσης γύρω από το δίδυμο, ειδικά μετά από χρόνια εσωτερικών καυγάδων μεταξύ του Μισέλ και της φον ντερ Λάιεν.

Ο Μισέλ εμφανίζεται να επιμένει, ωστόσο, να παρουσιάζει εναλλακτικές στην υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν και, σε αυτό το πλαίσιο, έχει παρουσιάσει τον Ελληνα πρωθυπουργό ως πιθανό διάδοχο της Γερμανίδας πολιτικού στην Κομισιόν και την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ως εναλλακτική στην υποψηφιότητα Κόστα.

Η πλευρά του Σαρλ Μισέλ έσπευσε πάντως να διαψεύσει, δια της εκπροσώπου του, το δημοσίευμα του Politico, ως «fake news».

«Για άλλη μια φορά, αυτά είναι ψευδείς ειδήσεις και ψέματα. Ο Πρόεδρος έχει διαβουλεύεται με όλους τους ηγέτες ξεχωριστά σχετικά με τη διαδικασία των κορυφαίων θέσεων . Δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα ονόματα από τον Πρόεδρο σε αυτό το στάδιο», δήλωσε η Ecaterina Casinge, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Με πληροφορίες από POLITICO

Ο Σαρλ Μισέλ συνωμοτεί να εξοντώσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Βοούν οι Βρυξέλλες για την πλεκτάνη, τα παρασκήνια και τα πιθανά σενάρια λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: