Μια τρύπα στο νερό έχει κάνει ο Νετανιάχου: Η Χαμάς ελέγχει ακόμη πλήρως την… εκκαθαρισμένη βόρεια Γάζα – Με την πλάτη στον τοίχο το Ισραήλ

epa11321027 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a wreath-laying ceremony marking Israel’s national Holocaust Remembrance Day in the Hall of Remembrance at Yad Vashem, the World Holocaust Remembrance Centre, in Jerusalem, 06 May 2024. EPA, AMIR COHEN POOL




Η ικανότητα της Χαμάς να επιστρέψει σε περιοχές από τις οποίες αναγκάστηκε νωρίτερα να υποχωρήσει προοιωνίζεται τη συνέχιση του πολέμου εσαεί, παρατηρεί οJason Burke σε ανάλυσή του στον Guardian.

Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι μαχητές της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Γάζας, που υποτίθεται ότι εκκαθαρίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις πριν από μήνες, παρά στη Ράφα, τη νότια πόλη στην περιοχή που περιγράφεται από Ισραηλινούς αξιωματούχους ως το «τελευταίο προπύργιο» της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης, πιστεύουν οι αναλυτές.

Η Χαμάς ελέγχει όλες αυτές τις περιοχές», δήλωσε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ο Eyal Hulata, επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ από το 2021 έως το περασμένο έτος.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, μετά από οδηγίες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), το μεγαλύτερο κύμα εκτοπισμού από τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης. Ο Ισραηλινός Στρατός έχει πει επανειλημμένα ότι τέσσερις ταξιαρχίες της Χαμάς –η μεγαλύτερη εναπομείνασα δύναμη της μαχητικής ισλαμιστικής οργάνωσης– εδρεύουν στη Ράφα.

Όμως, αν και οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισβάλει τώρα στη Ράφα, μάχονταν στη Τζαμπαλίγια, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στη βόρεια Γάζα, η οποία χαρακτηρίστηκε τον περασμένο μήνα από αξιωματούχους του Ισραηλινού Στρατού ως «ίσως η πιο σκληρή» που έχει παρατηρηθεί στη σύγκρουση του έβδομου μήνα.

  • «Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν περισσότεροι ένοπλοι άνθρωποι της Χαμάς στα βόρεια της Γάζας στα μέρη από τα οποία έχει ήδη απομακρυνθεί ο Ισραηλινός Στρατός παρά… στη Ράφα… Αυτοί είναι οι αριθμοί του Ισραηλινού Στρατού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ισραηλινοί έπρεπε να επιστρέψουν στη Τζαμπαλίγια και… Ζεϊτούν [μια κοντινή πόλη]. Η Χαμάς ελέγχει όλες αυτές τις περιοχές», είπε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ο Eyal Hulata , επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ από το 2021 έως το περασμένο έτος.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ισχυρίζονται εδώ και καιρό ότι η συνεχιζόμενη επίθεση στη Ράφα, παρά την έντονη αντίθεση πολλών συμμάχων, θα επιτύχει τους δεδηλωμένους πολεμικούς στόχους τους να καταστρέψει την ικανότητα της Χαμάς να απειλεί το Ισραήλ και να απελευθερώσει ομήρους που κρατούνται από την οργάνωση.

Οι μάχες στη Jabaliya μεταξύ ελαφρά οπλισμένων μαχητών της Χαμάς και μιας ισχυρής δύναμης του IDF υπογράμμισαν την ικανότητα της Χαμάς να επιστρέψει σε μέρη της Γάζας από όπου αναγκάστηκε να υποχωρήσει από προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις, απειλώντας έναν «αιώνιο πόλεμο» για μήνες ή και χρόνια, καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να εξαλείψει μια επίμονη εξέγερση, λένε οι ειδικοί.

«Η Χαμάς είχε τον απόλυτο έλεγχο εδώ στη Τζαμπαλίγια μέχρι που φτάσαμε πριν από λίγες ημέρες», είπε ο Ισραηλινός Στρατός πριν από την επιχείρηση του Μαΐου, τέσσερις μήνες αφότου ο εκπρόσωπός της Ντάνιελ Χαγκάρι ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές δρούσαν στην περιοχή μόνο σποραδικά και «χωρίς διοικητές». Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ δήλωσε ότι η επίθεσή του στη Jabaliya ολοκληρώθηκε, αλλά δεν είναι σαφές εάν οι μαχητές ηττήθηκαν ή απλώς είχαν μετακομίσει αλλού.

Η αναζωπύρωση της Χαμάς δεν περιορίζεται στην αποστολή ενόπλων ανδρών πίσω σε περιοχές όπως η Τζαμπαλίγια, αλλά περιλαμβάνει επίσης μια συντονισμένη προσπάθεια για τη διατήρηση της εξουσίας της ομάδας σε όλες τις πτυχές της ζωής των πολιτών.

«Αυτή δεν είναι κάποιου είδους σκιώδης κυβέρνηση. Υπάρχει μόνο μία κυρίαρχη, εξέχουσα αρχή στη Γάζα και αυτή είναι η Χαμάς. Οι ηγέτες της Χαμάς είναι πολύ ευέλικτοι και έχουν προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση», δήλωσε ο Michael Milstein, από το Moshe Dayan Center for Middle East and African Studies, ένα ισραηλινό thinktank.

Η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007 και κυβέρνησε εντός του εδάφους μέχρι την ισραηλινή επίθεση πέρυσι, η οποία ακολούθησε αιφνιδιαστικές επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ τον Οκτώβριο που σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, και κατά τις οποίες 250 συνελήφθησαν όμηροι.

  • Κάτοικοι της Τζαμπαλίγια είπαν ότι είδαν αξιωματούχους της Χαμάς τον περασμένο μήνα να περιπολούν τις αγορές, να επιβάλλουν ελέγχους τιμών σε βασικά αγαθά και να οργανώνουν τη διανομή της βοήθειας.

«Υπήρχε μια κυβέρνηση της Χαμάς υπό τον έλεγχο, ειδικά μέσω της αστυνομίας, αλλά ήταν χαμηλού προφίλ γιατί στοχοποιούνταν και έκαναν πολύ βασικά καθήκοντα. Δεν ήταν όπως πριν από τον πόλεμο», είπε ο Joe Shamala, 26 ετών, κάτοικος που είχε εγκαταλείψει την πόλη πρόσφατα.

Άλλες οργανώσεις πολιτών λίγο-πολύ που διευθύνονται από τη Χαμάς επιτρέπουν επίσης διακυβέρνηση χαμηλού προφίλ αλλά αποτελεσματική.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ισραηλινός Στρατός στην επίτευξη μιας αποφασιστικής νίκης μπορεί να αποθαρρύνουν τη Χαμάς από το να συμφωνήσει σε μια νέα ειρηνευτική συμφωνία που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή.

Πηγές κοντά στη Χαμάς αναφέρουν ότι ο Γιαχία Σινγουάρ, ο ηγέτης της στη Γάζα, πιστεύει ότι η ανθρωπιστική κρίση στην επικράτεια και η αυξανόμενη διεθνής οργή προς το Ισραήλ ενισχύουν τη Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.

Οι εισαγγελείς στο διεθνές ποινικό δικαστήριο θέλουν να συλλάβουν τον Netanyahu και τον Yoav Gallant, τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και τον Sinwar, τον αναπληρωτή του, Mohammed Deif, και τον Ismail Haniyeh, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς που ζει στο εξωτερικό. , με παρόμοιες χρεώσεις.

The Guardian [Hamas still strong in areas ‘cleared’ by Israel in northern Gaza, say experts]

Η κυβέρνηση σπαράσσεται

Ο δεξιός συνασπισμός του Ισραήλ κλυδωνίζεται για τρίτη συνεχή ημέρα, γράφουν οι James Shotter, Neri Zilber,James Politi στους Financial Times, με αφορμή το σχέδιο που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς, με τον υπερεθνικιστή υπουργό Οικονομικών Bezalel Smotrich να απειλεί να εκδιώξει τον Benjamin Netanyahu «με όλη του τη δύναμη και επιθετικότητα», εάν ο πρωθυπουργός το αποδεχτεί.

  • Συγκεκριμένα ο Smotrich, ο οποίος ηγείται μιας από τις δύο ακροδεξιές ομάδες στον πεντακομματικό συνασπισμό του Netanyahu, δήλωσε ότι η πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden την Παρασκευή ήταν «επικίνδυνη» και «μη δεσμευτική για την ισραηλινή κυβέρνηση».«Εάν, Θεός φυλάξοι, η κυβέρνηση αποφασίσει να υιοθετήσει αυτήν την προσφορά παράδοσης, δεν θα είμαστε μέρος της και θα εργαστούμε για να αντικαταστήσουμε την αποτυχημένη ηγεσία με μια νέα», δήλωσε ο Smotrich έξω από την Κνεσέτ.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, πρόκειται για την τελευταία εκδήλωση οργής από τους ακροδεξιούς συμμάχους του Netanyahu εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας, που ξέσπασε όταν ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir κατηγόρησε τον Netanyahu ότι του απέκρυψε λεπτομέρειες και απείλησε επίσης να διαλύσει την κυβέρνηση.

«Μιλάμε για ένα προσχέδιο μιας απερίσκεπτης συμφωνίας», τόνισε από την πλευρά του ο Ben-Gvir σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Financial Times [Netanyahu coalition slides into infighting over ceasefire plan]

Το δίλημμα του Νετανιάχου 

Η πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Joe Biden έθεσε τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, παρατηρεί σε ανάλυσή του στο Associated Press η Tia Goldenberg.

Οι δρόμοι που ανοίγονται είναι πιθανόν να διαμορφώσουν καταλυτικά την κληρονομιά του μακροβιότερου και βαθιά διχαστικού ηγέτη του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι η πρόταση προσφέρει τη δυνατότητα τερματισμού του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς, επιστροφής πολλών ομήρων που κρατούνται από την ισλαμική μαχητική ομάδα, ηρεμίας στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο και πιθανώς προώθησης μιας ιστορικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Αλλά πιθανότατα θα καταστρέψει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Netanyahu, δυνητικά στέλνοντάς τον στην αντιπολίτευση και κάνοντάς τον πιο ευάλωτο σε μια καταδίκη στη δίκη του για διαφθορά. Η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων που ζητείται στη συμφωνία θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στη Χαμάς να διεκδικήσει τη νίκη και να ανασυσταθεί. Η απόρριψη της συμφωνίας από τον Netanyahu, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να βαθύνει τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ, να επιδεινώσει τους δεσμούς με μια αμερικανική κυβέρνηση πρόθυμη να τερματίσει τον πόλεμο και να τον εκθέσει σε κατηγορίες ότι εγκατέλειψε τους ομήρους για να σώσει το τομάρι του.

Οι επικριτές του Netanyahu φοβούνται ότι ο γερόλυκος της ισραηλινής πολιτικής θα απορρίψει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός για να κατευνάσει τους υπερεθνικιστές κυβερνητικούς εταίρους του, τον υπουργό Οικονομικών Bezalel Smotrich και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, οι οποίοι έχουν ήδη δεσμευτεί να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση εάν πραγματοποιηθεί η πρόταση που ανακοίνωσε ο Biden.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Netanyahu έχουν προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας εάν καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων, αλλά είναι απίθανο να τον βοηθήσουν να παραμείνει στην εξουσία μακροπρόθεσμα, εξηγεί το πρακτορείο.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι ο Netanyahu έχει περάσει χρόνια καλλιεργώντας μια εικόνα ότι μόνο αυτός μπορεί να οδηγήσει το Ισραήλ στις μυριάδες διπλωματικές προκλήσεις και προκλήσεις ασφαλείας του. Αυτή η κληρονομιά υπέστη σημαντικό πλήγμα στις 7 Οκτωβρίου, με πολλούς Ισραηλινούς να τον κατηγορούν ευθέως για την πιο καταστροφική αποτυχία ασφάλειας στην ιστορία της χώρας.

Ο Aviv Bushinsky, πρώην σύμβουλος του Netanyahu, είπε ότι η λήψη αποφάσεων του πολύπειρου πολιτικού εν καιρώ πολέμου δεν έχει να κάνει τόσο με την άμεση πολιτική του επιβίωση όσο με την ανάγκη υπεράσπισης μιας κληρονομιάς που δεν θα επισκιαζόταν πλήρως από τις 7 Οκτωβρίου. Αυτό απαιτεί κάποιου είδους νίκη επί της Χαμάς, εξηγεί ο πρώην σύμβουλος.

Associated Press [Proposed Gaza cease-fire puts Netanyahu at a crossroads that could shape his legacy]

Δυσοίωνες προοπτικές για την εκεχειρία στη Γάζα: Το Ισραήλ εκτιμά ότι περισσότεροι από ένα τρίτο των ομήρων είναι νεκροί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: