Μετέτρεψαν σε ρινγκ την Τουρκική Εθνοσυνέλευση: Ένταση και ξύλο ανάμεσα σε βουλευτές του Ερντογάν και του φιλοκουρδικού κόμματος [βίντεο]




Έντονοι διαπληκτισμοί που κατέληξαν σε χειροδικία σημειώθηκαν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όταν οι βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών (DEM) διαμαρτυρήθηκαν για την καθαίρεση του εκλεγμένου με το DEM δημάρχου της επαρχίας Χακιάρι και την αντικατάστασή του από τον διορισμένο νομάρχη.

Οι βουλευτές του DEM κατέθεσαν πρόταση για κοινοβουλευτικό έλεγχο και προχώρησαν σε διαμαρτυρία μπροστά στην έδρα, υψώνοντας πλακάτ.

Αντέδρασαν οι κυβερνητικοί βουλευτές του ΑΚΡ, κινήθηκαν εναντίον των συναδέλφων τους του DEM, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ΡΚΚ και τους πήραν τα πλακάτ, τα οποία έσκισαν.

Η ένταση πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια με τους βουλευτές να σπρώχνουν και να γρονθοκοπούν ο ένας τον άλλον.

Ο εκλεγμένος με το DEM δήμαρχος, Μεχμέτ Ακίς, της επαρχίας Χακιάρι, στο τριεθνές των τουρκικών συνόρων με το Ιράκ και το Ιράν, συνελήφθη κατηγορούμενος για συμμετοχή στο PKK και στη θέση του ορίστηκε εντεταλμένος τοποτηρητής ο νομάρχης.

Το ούτως ή άλλως ευαίσθητο θέμα των δημάρχων εκλεγμένων με το DEM συνδυάζεται στην τουρκική επικαιρότητα με τις σφοδρές αντιδράσεις της Άγκυρας για τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές στη βόρεια Συρία, που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις του PYD, τις οποίες η Τουρκία ταυτίζει με το ΡΚΚ.

Στο θέμα της καθαίρεσης του δημάρχου του Χακιάρι, εκτός από του DEM, ηχηρή είναι και η αντίδραση του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το οποίο ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον λαό του Χακιάρι ενάντια στον διορισμό τοποτηρητών και έστειλε αντιπροσωπεία του κόμματος στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, σε ανάρτησή του στο Χ δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει παραβιάζει τη βούληση των πολιτών του Χακιάρι, η οποία εκδηλώθηκε μόλις πριν από δύο μήνες, στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

«Είμαστε στο πλευρό της δημοκρατίας και της λαϊκής βούλησης και ενάντια στην πρακτική και τη νοοτροπία τοποτηρητών», σημείωσε.

Το DEM κάλεσε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, παρά τη σχετική απαγόρευση που έχει επιβληθεί σε 13 πόλεις.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ του Γ. Μανδαλίδη
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ποια κατάπαυση του πυρός; Πόλεμο και με τον Λίβανο ζητά ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: