Μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ: Απόσυρση Μπάιντεν και αντικατάστασή του ζητούν όλο και περισσότεροι Δημοκρατικοί * Μπορεί να γίνει; Οι πιθανοί υποψήφιοι

epa11442534 US President Joe Biden (C-R) greets supporters gathered at a debate watch party after Biden sparred with Republican opponent Donald Trump at the CNN debate, in Atlanta, Georgia, USA, 27 June 2024. EPA/EDWARD M. PIO RODA




Η πανθομολογούμενη “καταστροφική” εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο πρώτο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ έχει εγείρει πλέον ζήτημα αλλαγής υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε πέντε μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο νυν πρόεδρος όχι μόνον δεν κατάφερε να διαψεύσει όσους μίλαγαν για ανικανότητα τόσο λόγω ηλικίας πρωτίστως, αλλά και λόγω φυσικών αντοχών – σωματικών και πνευματικών, αλλά κατέστησε σαφές ότι έδωσε το πλεονέκτημα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν υπάρχουν πολλοί που να υποστηρίζουν πως πλέον είναι η καλύτερη επιλογή των Δημοκρατικών. Πολλά στελέχη εγείρουν πλέον ζήτημα υποψηφίου – με  κρίσιμη ημερομηνία για το μέλλον της εκλογικής μάχης που θα δώσει το κόμμα,  την 19η Αυγούστου, οπότε θα διεξαχθεί το Συνέδριο των Δημοκρατικών. Μάλιστα, λέγεται, πως από την ώρα που τέλειωσε το ντιμπέιτ, οι φωνές που ζητούν αντικατάσταση του Μπάιντεν ως Δημοκρατικού υποψηφίου, έχουν διπλασιαστεί.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Κλερ ΜακΚάσκιλ, δήλωσε στο MSNBC ότι δεν είναι σίγουρη «αν μπορεί να συμμαζευτεί η ζημιά, αν μπορούν να διορθωθούν τα πράγματα » αφού ο Μπάιντεν φάνηκε να έχει νικηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μαράια Σράιβερ, η πρώην πρώτη κυρία της Καλιφόρνια, είπε ότι αγαπά τον Μπάιντεν, αλλά ότι η βραδιά ήταν «σπαρακτική από πολλές απόψεις» και ότι επικρατούσε «πανικός στο Δημοκρατικό κόμμα».

Μπορεί να γίνει αντικατάσταση υποψηφίου την “τελευταία στιγμή”;

Καθώς ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη επισήμως εγκριθεί ως υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, είναι θεωρητικά ανοιχτό στο κόμμα να επιλέξει άλλον υποψήφιο. Και φυσικά, όσο κι αν μιλάμε για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, κανείς στους Δημοκρατικούς δεν θέλει να επιμείνει πεισματικά σ’ αυτή την υποψηφιότητα όταν προδιαγράφεται εκλογική πανωλεθρία..

Κατ’ αρχήν,  ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για το αν θα αποσυρθεί από την κούρσα ή όχι είναι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ – και για να γίνει κάτι τέτοιο, φυσικά θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το “λόμπι” των κορυφαίων Δημοκρατικών όπως η Νάνσι Πελόζι, ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Τσαρλς Σούμερ προκειμένου να τον πείσουν να προχωρήσει στην απόσυρση της υποψηφιότητάς του..

Ο ίδιος ο Μπάιντεν μετά το ντιμπέιτ δήλωσε πως «τα πήγαμε καλά», κάτι που σημαίνει πως δεν συμμερίζεται το σοκ στο στρατόπεδό του. Ακόμη κι αν ακόμη η απόσυρση μοιάζει απίθανη, δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς είναι βέβαιο πως έρχονται μέρες εντονότατων διεργασιών στους Δημοκρατικούς.

  • Ένα “ατού” του Μπάιντεν είναι ότι ο 81χρονος πρόεδρος έχει ήδη 3.894 «δεσμευμένους» αντιπροσώπους από την ψηφοφορία για το χρίσμα – όταν χρειάζονται μόνο 1.976 – οι οποίοι νομικά, σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος πρέπει να τον ξαναψηφίσουν, εάν στο Συνέδριο τεθεί θέμα αντικατάστασής του.

Εάν ο Μπάιντεν αποφασίσει να αποσυρθεί οικειοθελώς, αυτό θα σήμαινε ότι η επόμενη υποψηφιότητα θα αποφασιζόταν στο βήμα της Εθνικής Συνέλευσης των Δημοκρατικών τον Αύγουστο και οι αντιπροσώποί του θα γίνονταν «αδέσμευτοι» και θα μπορούσαν να ψηφίσουν όποιον υποψήφιο θέλουν.

Επίσης, εφόσον ο  Μπάιντεν αποχωρούσε, θα μπορούσε να ονομάσει κάποιον –πιθανότατα την αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις– ως προτιμώμενο υποψήφιό του, κάτι που θα είχε κάποια βαρύτητα για τους αντιπροσώπους, αλλά δεν θα ήταν δεσμευτικό.

Ο πιο δραστικός τρόπος δράσης που ανοίγει ο Μπάιντεν –η παραίτηση από την προεδρία– θα έκανε τον Χάρις

Εάν υπάρξει απόσυρση Μπάινταν και εάν εκλεγεί νέος υποψήφιος στο συνέδριο του Αυγούστου στο Σικάγο,  οι Δημοκρατικοί θα έχουν μόνο τρεις μήνες για να ενωθούν και να κάνουν εκστρατεία για τον νέο τους υποψήφιο ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ποιός όμως μπορεί να αναδειχθεί ως «αντι- Μπάιντεν»;

Δεν υπάρχει σαφής πρωτοπόρος, αλλά υπάρχουν μερικές πιθανές επιλογές:

Κάμαλα Χάρις

Η πιο προφανής επιλογή θα ήταν η αντιπρόεδρος του Μπάιντεν. Έχει επικριθεί ευρέως επειδή δεν διαμόρφωσε τον δικό της ρόλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν και έχει χαμηλά ποσοστά αποδοχής στις δημοσκοπήσεις, κάτι που υποδηλώνει ότι η μάχη της έναντι του Τραμπ θα ήταν μια δύσκολη μάχη. Η 59χρονη Χάρις εξέφρασε την υποστήριξή της στον Μπάιντεν μετά το ντιμπέιτ, αλλά μπορεί να είναι ίσως η πιο εύκολη επιλογή για την αντικατάστασή του. Επιπλέον, εάν ο Μπάιντεν επιλέξει να παραιτηθεί τώρα, η Χάρις θα γινόταν αυτόματα πρόεδρος.

Γκάβιν Νιούσομ

Ο 56χρονος κυβερνήτης της Καλιφόρνια βρισκόταν το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας για πιθανές εναλλακτικές λύσεις αντί του Μπάιντεν ως υποψήφιου, είπε ότι πρόκειται για  «ανόητες εικασίες». Είχε ένα ντιμπέιτ πέρυσι με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, που θα μπορούσε να είναι μια προεδρική αντιστοιχία του μέλλοντος, και έχει υποστηρίξει τους Δημοκρατικούς σε εκλογές μακριά από την πολιτεία του, κάτι που φαινόταν, κατά καιρούς, σαν μια σκιώδης εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο.

JB Pritzker

Ο 59χρονος κυβερνήτης του Ιλινόις θα ήταν από τους πλουσιότερους πιθανούς αντικαταστάτες. Μπορεί να επιδείξει στα διαπιστευτήριά του ότι έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα στην άμβλωση στο Ιλινόις και το ανακήρυξε ως «πολιτεία καταφύγιο» για τις γυναίκες που αναζητούν αμβλώσεις. Ήταν επίσης αποτελεσματικός και αυστηρός στον έλεγχο των όπλων και νομιμοποίησε την ψυχαγωγική μαριχουάνα.

Γκρέτσεν Γουίτμερ

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, 52 ετών, ήταν στη λίστα για την επιλογή αντιπροέδρου για τον Μπάιντεν το 2020 και η ισχυρή απόδοση του Δημοκρατικού Κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές αποδόθηκε εν μέρει στη θητεία της ως κυβερνήτη. Υποστήριξε την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων,  υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των αμβλώσεων και υποστήριξε την καθολική προσχολική αγωγή.

Σέροντ Μπράουν

Ο 71χρονος Μπράουν θα ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τις εναλλακτικές επιλογές, αλλά εξακολουθεί να είναι επτά χρόνια νεότερος από τον Τραμπ. Θεωρήθηκε έκπληξη όταν δεν διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών για το 2020, λέγοντας τότε ότι η παραμονή του ως γερουσιαστής του Οχάιο ήταν «το καλύτερο μέρος για μένα να κάνω δώσω τον αγώνα» για λογαριασμό των εργαζομένων. Μια ισχυρή φωνή για τα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικές μέριμνες, έχει επίσης υποστηρίξει την εξωσωματική γονιμοποίηση και τις αμβλώσεις.

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Σε σοκ οι Δημοκρατικοί με την εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ: Η φράση του Τραμπ «πραγματικά δεν ξέρω τι είπε, και δεν νομίζω ότι ξέρει ούτε αυτός», τα συνοψίζει όλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: