Μετά την Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν έφτασε στο Βιετνάμ: Μία φιλία που αρνείται να πεθάνει και μια επίσκεψη που επικρίνουν οι ΗΠΑ [video]

Russian President Vladimir Putin waves as he boards an aircraft during a farewell ceremony upon his departure at the Sunan International Airport in Pyongyang, North Korea, 19 June 2024. EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στο Βιετνάμ ο Βλαντίμιρ Πούτιν, χώρα την οποία η Ρωσία προμηθεύει με όπλα για δεκαετίες, την επομένη της υπογραφής διμερούς αμυντικής συμφωνίας με τη Βόρεια Κορέα, εξέλιξη η οποία προκάλεσε ανησυχία σε δυτικές κυβερνήσεις.

Το ταξίδι αυτό, το οποίο ακολουθεί την πολυτελή επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, ερμηνεύεται ως μια επίδειξη της διπλωματικής υποστήριξης που εξακολουθεί να απολαμβάνει η Ρωσία στην περιοχή αυτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την επίσκεψη ότι δίνει βήμα στον πρόεδρο Πούτιν να προωθήσει τον επιθετικό του πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Βιετνάμ εξακολουθεί να εκτιμά τους ιστορικούς δεσμούς που έχει με τη Ρωσία, ακόμη και αν εργάζεται για τη βελτίωση των σχέσεών του με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Θεαματική υποδοχή 

Ο ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε το Ανόι για την «ισορροπημένη» προσέγγισή του όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με άρθρο του σε εφημερίδα-όργανο του ΚΚ Βιετνάμ.

Η Ρωσία και το Βιετνάμ, έκρινε ακόμη ο ρώσος πρόεδρος, κάνουν «παρόμοια» ανάγνωση της κατάστασης στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έφθασε στο Ανόι τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη από την Πιονγκγιάνγκ, όπου ο οικοδεσπότης του Κιμ Γιονγκ Ουν επιφύλαξε υποδοχή με ιδιαίτερες τιμές σ’ αυτόν που χαρακτηρίζει τον «καλύτερο φίλο» της Βόρειας Κορέας.

Οι δυο χώρες, ενωμένες εναντίον της αμερικανικής «ηγεμονίας», υπέγραψαν συμφωνία «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που προβλέπει ιδίως αμοιβαία υποστήριξη «σε περίπτωση επίθεσης» και ενίσχυση της «στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας», σύμφωνα με τον κ. Πούτιν.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους ανησυχούν πως η συμφωνία αυτή θα σημάνει νέες παραδόσεις πυρομαχικών και πυραύλων που παράγει η Βόρεια Κορέα στον ρωσικό στρατό προς χρήση στην Ουκρανία.

Στην πέμπτη του επίσκεψη σε χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο Το Λαμ και τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΒ Νγκουέν Φου Τρογκ, την πιο ισχυρή προσωπικότητα στη χώρα.

Στους δρόμους στο Ανόι χθες η παρουσία ρωσικών εθνικών συμβόλων και ισχυρών δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας προϊδέαζε για την υποδοχή· προβλέπονται συναντήσεις με διάφορους αξιωματούχους, καθώς οι δυο χώρες έχουν μακρά ιστορία στενών σχέσεων, από την εποχή της σοβιετικής ένωσης.

«Αγαπάμε τη Ρωσία, λατρεύω τους Ρώσους γιατί είναι πολύ ευγενικοί, μας πρόσφεραν υποστήριξη για πολλά χρόνια», δηλώνει η Νγκουέν Τι Μινχ, 55χρονη κάτοικος.

Η Μόσχα προμήθευε με όπλα τους κομμουνιστές συμμάχους της κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ κι είχε καίρια συμβολή για δεκαετίες στην εκπαίδευση στελεχών του ΚΚΒ, συμπεριλαμβανομένου του Νγκουέν Φου Τρογκ.

Συνεχίζει ως σήμερα να πουλάει στο Ανόι μεγάλο μέρος των όπλων και του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεών του, με φόντο τις εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς το Βιετνάμ είναι ανάμεσα στις χώρες που θορυβούν οι επεκτατικές βλέψεις του Πεκίνου.

Τα ζητήματα της άμυνας θα είναι από τα σημαντικότερα στο τραπέζι, σύμφωνα με αναλυτές. Οι δυο χώρες έχουν «αμοιβαίο συμφέρον να αυξηθούν ξανά οι πωλήσεις όπλων», οι οποίες επιβραδύνθηκαν από το 2022, εκτιμά ο Καρλ Θέιερ, επίτιμος καθηγητής του αυστραλιανού πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Όμως το Βιετνάμ παραλύει η απειλή αμερικανικών κυρώσεων», προσθέτει.

«Δοκιμασία»

Υποδεχόμενο τον κ. Πούτιν, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το Ανόι εκτίθεται στον κίνδυνο να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους δυτικούς εταίρους του, πάνω απ’ όλα στις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί το Βιετνάμ των 100 εκατομμυρίων κατοίκων χώρα στρατηγικής σημασίας ως προς τη βιομηχανική παραγωγή, ειδικά ημιαγωγών.

Πέρυσι η χώρα υποδέχθηκε τους προέδρους τόσο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ όσο και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς το Ανόι θα ήθελε να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δυο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τηρώντας τις εύκαμπτες, ευέλικτες αρχές της «διπλωματίας του μπαμπού», που συμφιλιώνει σύνεση και πραγματισμό.

Όμως αυτή η προσέγγιση γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να συνεχιστεί, προειδοποιούν ειδικοί. Η επίσκεψη Πούτιν αποτελεί «δοκιμασία» του σε ποιο βαθμό «μπορεί η διπλωματία προς πολλές κατευθύνσεις που ασκεί το Ανόι να προχωρήσει», του «πόσο μακριά» φθάνει, αλλά και του αν γίνεται «ακόμη αποδεκτή από τις μεγάλες δυνάμεις», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χουόγκ Λε Του, υποδιευθύντρια του προγράμματος για την Ασία στο International Crisis Group.

Η επίσκεψη του ρώσου προέδρου έχει οικονομική πτυχή: συζητώνται σχέδια για την επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι τεχνολογίες, η εκπαίδευση, ο τουρισμός.

Ο κ. Πούτιν αναμένεται να συμμετάσχει σε τελετή και να καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του πατέρα της ανεξαρτησίας Χο Τσι Μινχ, καθώς και να παρακαθίσει σε γεύμα σε όπερα γαλλικού αποικιακού στιλ. Θα αναχωρήσει το βράδυ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Δικαιοσύνη στο Περού ασκεί εξαιρετικά το λειτούργημά της: Καταδικάστηκαν δέκα απόστρατοι, 40 χρόνια αργότερα, για συστηματικούς βιασμούς (και) ανηλίκων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: