Μετά την καταδίκη του Τραμπ: Θα είναι ο πρώτος που θα κάνει προεκλογική εκστρατεία από το κελί; Οχι, για τις ΗΠΑ υπάρχει προηγούμενο- Μικρή ιστορική αναδρομή [videos]

Eugene Debs photo wikimedia.org




Το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος πρώην Αμερικανός πρόεδρος που καταδικάστηκε ποινικά. Στις 11 Ιουλίου, ο δικαστής του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Juan M. Merchan θα ανακοινώσει την ποινή του, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Και αν οι πιθανότητες να δούμε τον Ντόναλντ Τραμπ πίσω από τα κάγκελα τους επόμενους μήνες είναι αρκετά χαμηλές, εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ωστόσο, εάν ο μελλοντικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έκανε εκστρατεία από τη φυλακή, δεν θα ήταν ο πρώτος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, αυτό έχει συμβεί ήδη δύο φορές στην ιστορία του νέου έθνους: με τον σοσιαλιστή Eugene Victor Debs τη δεκαετία του 1920 και με τον συνωμοσιολόγο Lyndon LaRouche στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ενα εκατομμύριο ψήφοι  για τον Eugene Victor Debs

Ένας ισχυρός σοσιαλιστής ηγέτης και ένθερμος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο Eugene V. Debs (1855-1926) έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πέντε φορές, ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το 1918, έκανε μια ομιλία στο Καντόν του Οχάιο, επικρίνοντας τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και καταγγέλλοντας τη στρατιωτική επιστράτευση. Μετά από αυτά τα σχόλιά κατηγορήθηκε για εξέγερση και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας του 1917. Συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση.

Παρά τη φυλάκισή του στην Ατλάντα, ο Debs δεν εγκατέλειψε τον πολιτικό του αγώνα. Το 1920 αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για πέμπτη και τελευταία φορά στις προεδρικές εκλογές, διεξάγοντας την εκστρατεία του από το κελί του. Η υποψηφιότητά του από τη φυλακή γίνεται σύμβολο αντίστασης και κριτικής στο αμερικανικό πολιτικό και δικαστικό σύστημα.

Ο Debs κατάφερε να κινητοποιήσει σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων και συγκέντρωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο ψήφους, που αντιπροσώπευαν περίπου το 3,4% των ψήφων. Λίγους μήνες , ο Debs πήρε χάρη και αφέθηκε ελεύθερος από τον συντηρητικό πρόεδρο Warren G. Harding, εναντίον του οποίου είχε θέσει υποψηφιότητα.

 

Ο συνωμοσιολόγος Lyndon LaRouche, 

Αντίθετα με τις ιδέες του Debs, ο Lyndon LaRouche, ο οποίος πέθανε το 2019, ήταν γνωστός για τις θεωρίες συνωμοσίας του, τις επαναλαμβανόμενες προεδρικές εκστρατείες και τη δημιουργία πολλών πολιτικών κινημάτων. Το 1988, ο LaRouche κατηγορήθηκε για συνωμοσία και απάτη και καταδικάστηκε σε δεκαπέντε χρόνια φυλάκιση, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να συνεχίσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Το 1992, ο LaRouche διεξήγαγε μια προεδρική εκστρατεία από τη φυλακή του στη Μινεσότα ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Αλλά σε αντίθεση με τον Eugene Debs, αυτή η υποψηφιότητα ήταν ένα φιάσκο: ο LaRouche έλαβε μόνο 26.334 ψήφους, ή το 0,2% του συνόλου.

Με πληροφορίες από liberation.fr

Νίνο Μανφρέντι, ένας κορυφαίος της κωμωδίας αλά ιταλικά: Σάτιρα της μεταπολεμικής Ιταλίας και της ελίτ της χώρας, «το οικονομικό θαύμα» για τους λίγους [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: