Μετά την απόπειρα κατά του Φίσκο η Σλοβακία περιορίζει ασφυκτικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι: Προωθείτε αστυνομικό κράτος καταγγέλλει η αντιπολίτευση

File Photo Slovakia’s Prime Minister Robert Fico attends a joint press conference with his Hungarian counterpart (not pictured) following their meeting in the government headquarters in Budapest, Hungary, 16 January 2024 (reissued 15 May 2024). EPA/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT




Το σλοβακικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη (27 Ιουνίου) το λεγόμενο «Lex Assassination», μια περίεργη δέσμη μέτρων που ο κυβερνητικός συνασπισμός ισχυρίζεται ότι θα βελτιώσει την κατάσταση ασφαλείας στη Σλοβακία μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Ανάμεσα στα μέτρα που εισάγει ο Lex Assassination, που θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιουλίου, περιλαμβάνονται νέοι λόγοι για την απόρριψη, την απαγόρευση ή την ακύρωση δημόσιων συγκεντρώσεων.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι συγκεντρώσεις μπροστά από σπίτια θα απαγορεύονται. Οι συγκεντρώσεις μπορούν επίσης να απαγορευτούν εάν έχουν οριστεί να πραγματοποιηθούν κοντά στην οικία προσώπου του οποίου το επάγγελμα ή η θέση συνδέεται άμεσα με τον σκοπό της συγκέντρωσης.

Άλλοι λόγοι που αναφέρονται για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων περιλαμβάνουν την πιθανή παραβίαση του δικαιώματος των ανθρώπων στην ιδιωτική ζωή και στην ειρηνική διαμονή στα σπίτια τους.

Οι συγκεντρώσεις πρέπει επίσης να αποφεύγονται εάν υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεων μεταξύ των συμμετεχόντων σε πολλαπλές ανταγωνιστικές εκδηλώσεις.

Μεταξύ άλλων, η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε αμέσως τους νέους περιορισμούς.

«Το νομοσχέδιο αυτό παρουσιάζει τις δημόσιες συγκεντρώσεις ή διαμαρτυρίες ως απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Αντί να διευκολύνει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, η κυβέρνηση αποφάσισε να το περιορίσει», προειδοποίησε ο Ραντοσλάβ Σλόμποντα, διευθυντής του σλοβακικού παραρτήματος της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Η νέα νομοθεσία αναφέρει επίσης ότι οι τρεις κορυφαίοι κρατικοί αξιωματούχοι – ο πρόεδρος, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο πρωθυπουργός – θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε ένα «κατάλληλα εξοπλισμένο» κατάλυμα που παρέχεται από το υπουργείο Εσωτερικών.

Επιπλέον, οι πρόεδροι του κοινοβουλίου και οι πρωθυπουργοί που υπηρετούν περισσότερες από δύο πλήρεις εκλογικές θητείες θα δικαιούνται ισόβιο μισθό και σωματοφύλακες.

Το σημείο αυτό επικρίθηκε και λέγεται ότι έγινε ειδικά για τον νυν πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, καθώς είναι ο μοναδικός σλοβάκος πολιτικός που ταιριάζει στην περιγραφή.

Ο Lex Assassination εισάγει επίσης προσωπικό ασφαλείας για όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Σλοβακίας και τον Γενικό Εισαγγελέα.

Φόβοι για αστυνομικό κράτος

Η συγκεκριμένη νομοθεσία έχει γίνει αντικείμενο σφοδρών αντιδράσεων και ο κυβερνητικός συνασπισμός αναγκάστηκε να υποχωρήσει από αρκετές προτάσεις που αμφισβητήθηκαν από τη Γενική Εισαγγελία, τον Συνήγορο του Πολίτη και τη Σλοβακική Ένωση Πόλεων και Κοινοτήτων (ZMOS).

Κατά τη διάρκεια συζήτησης (22 Ιουνίου) στο ραδιόφωνο RTVS, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Κάλινακ (Smer-SD) δήλωσε ότι ο Lex Assassination θα βελτιώσει την ασφάλεια στη Σλοβακία.

Όσον αφορά τον ισόβιο μισθό στον Φίτσο, υποστήριξε ότι ο νόμος γράφτηκε με γενικούς όρους και δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο όνομα.

«Έχουμε αυτό το έθιμο στην περίπτωση του προέδρου, οπότε δεν βλέπω γιατί να μην ισχύει και για τους πρωθυπουργούς που βρίσκονται στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα», υποστήριξε ο Κάλινακ.

Η Μαρία Κολίκοβα, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της αντιπολίτευσης από το φιλελεύθερο κόμμα SaS, αντιτάχθηκε στους ισχυρισμούς του Κάλινακ και εξέφρασε τους φόβους της για «αστυνομικό κράτος».

«Ο Lex Assassination όπως παρουσιάστηκε, είναι κομμένη κα ραμμένη για να ανοίξει το δρόμο αε ένα αστυνομικό κράτος. Δεν έχει καμία σχέση με τη βελτίωση της ασφάλειας. Ήταν λάθος να μην καθίσουμε σε κοινό τραπέζι», κατέληξε η Κολίκοβα.

Με πληροφορίες από euractiv.gr

Δύο νεκροί και αγνοούμενοι από τις πρωτοφανείς καταιγίδες στην Ελβετία: Κατολισθήσεις, αποκλεισμός ολόκληρων περιοχών, εκκενώσεις [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: