Μερικές προκλήσεις για τη νέα ηγεσία του Ιράν: Η Τεχεράνη επιδιώκει την περιφερειακή ηγεμονία, κάτι που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν θα επιτρέψουν ποτέ να συμβεί…

epa11443683 An Iranian woman flashes the victory sign after casting her vote in a polling station, during the presidential election, in Tehran, Iran, 28 June 2024. Iran holds presidential elections on 28 June, following the death of late Iranian President Ebrahim Raisi in a helicopter crash on 19 May 2024. EPA, STRINGER




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*, Λευκωσία

Τον περασμένο Μάιο, εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, το Ιράν κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια βαθιά πολιτική κρίση στο εσωτερικό του, καθότι ο θάνατος του προέδρου Raisi σε αεροπορικό δυστύχημα έπληξε το κύρος της χώρας αναδεικνύοντας μερικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού τόσο ως προς την προστασία των αξιωματούχων του όσο και ως προς τις δυνατότητες έρευνας και διάσωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο θάνατος του Ιρανού προέδρου οδήγησε το Ιράν στην προκήρυξη εκλογών. Οι περισσότεροι υποψήφιοι, έξι στο σύνολό τους, προέρχονται από τις τάξεις των συντηρητικών, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με το προφίλ του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Ali Khamenei, ο οποίος διαδραματίζει τον κύριο ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

Οι υποψηφιότητές για το αξίωμα του προέδρου στο Ιράν εγκρίθηκαν από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, κατόπιν αξιολόγησης 80 ενδιαφερομένων.

  • Αν και το παρών κείμενο δημοσιεύεται μια ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν φαίνεται πως οι Ιρανοί ψηφοφόροι δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την παρούσα εκλογική διαδικασία, αλλά και ευρύτερα για τις εκλογές και την πολιτική πραγματικότητα στη χώρα κι αυτό οφείλεται στη μάλλον αντίθεση του ιρανικού λαού για την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αλλά, κυρίως για το αυταρχικό καθεστώς και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επομένως, ο Ali Khamenei και η νέα ηγεσία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το συχνά έκρυθμο κλίμα στο εσωτερικό της χώρας λόγω των μαζικών διαμαρτυριών και την οικονομική δυσπραγία με την ανεργία να φτάνει στο 7,6%, τον πληθωρισμό να αγγίζει το 40% και την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά πως ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του Ιράν θα κινηθεί πιο κάτω από το 3,2% για τα επόμενα τρία χρόνια.

Επίσης, αν και το Ιράν παράγει 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα εκ των οποίων τα 1,4 εκατομμύρια εξάγονται κυρίως στην Κίνα, οι αρνητικές επιδράσεις των κυρώσεων στην ιρανική οικονομία είναι εμφανείς.

Επιπρόσθετα, η νέα ηγεσία θα κληθεί να διαχειριστεί τους κραδασμούς του πολέμου και άλλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Αν και το Ιράν δεν εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο με το Ισραήλ και δεν επιδιώκει την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τη Hamas, η οποία συγκαταλέγεται στον λεγόμενο Άξονα της Αντίστασης, ένα δίκτυο πληρεξούσιων τρομοκρατικών οργανώσεων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η Hezbollah, η οποία δρα στο Λίβανο, οι Houthis, οι οποίοι δρουν στην Υεμένη και στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας επιτιθέμενοι σε εμπορικά πλοία δυτικών συμφερόντων με το πρόσχημα των αντιποίνων για τον πόλεμο στη Γάζα, και άλλες σιιτικές ένοπλες δυνάμεις στο Ιράκ και στη Συρία.

  • Επομένως, μπορεί το Ιράν να μην εμπλέκεται άμεσα στον εν εξελίξει πόλεμο, ωστόσο, συντηρεί ένα πολυδάπανο δίκτυο οργανώσεων με το οποίο βέβαια προσπαθεί να ενισχύει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή, καθότι βρίσκεται σε έναν διαρκή περιφερειακό ανταγωνισμό, κυρίως με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Στην προσπάθειά του για την περιφερειακή ηγεμονία, αλλά και για την εξισορρόπηση ισχύος έναντι της Δύσης και κυρίως έναντι του Ισραήλ και των ΗΠΑ, το Ιράν εντατικοποιεί το πυρηνικό του πρόγραμμα με υψηλούς βαθμούς εμπλουτισμένου ουρανίου με αποτέλεσμα την ύπαρξη μιας κάποιας ενδεχόμενης κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Αν και στην πραγματικότητα, το Ιράν δε φαίνεται να επιθυμεί την απόκτηση πυρηνικών όπλων, παρά μόνο να δημιουργεί εντυπώσεις, το πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί άλλη μια πρόκληση για τη νέα ηγεσία του Ιράν, καθότι φαίνεται ότι και οι δυτικές χώρες και κυρίως οι ΗΠΑ δεν προθυμοποιούνται να επιστρέψουν σε παλαιότερες συμφωνίες για τον περιορισμό ή έστω τον έλεγχο του προγράμματος.

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός Επιστήμων

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το ενδεχόμενο κανονικοποίησης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι ορατό: Ο Μακρόν παίζει το τελευταίο του χαρτί με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: