Μαίνεται η πυρκαγιά στις Καρυές της Χίου: Δυνατοί βόρειοι άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσβεση σε απόκρημνες χαράδρες * Επιχειρούν και εναέρια μέσα [videos]

Πυροσβεστικό αεροπλάνο επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιά που καίει δασική και θαμνώδη έκταση από τη 1:00 το μεσημέρι στην περιοχή του Τρυπατέ στις Καρυές της Χίου, την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024. Στο σημείο επιχειρεί μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποτελούμενη από 45 πυροσβέστες με δυο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα, καθώς και εθελοντές και υδροφόρες της Αυτοδιοίκησης. Επίσης επιχειρούν εναέρια μέσα πυρόσβεσης και συγκεκριμένα πέντε αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Με μήνυμα 112 καλούνται όσοι βρίσκονται στην περιοχή Καρυές της Χίου να μετακινηθούν προς την πόλη της Χίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΙΑΣ




Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που από τη 1:00 το μεσημέρι καίει δασική και θαμνώδη έκταση στις Καρυές στη Χίο.

Οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν μάχη ώστε η πυρκαγιά να τεθεί υπό μερικό έλεγχο μέχρι το βράδυ.

  • Η πυρκαγιά καίει μέσα σε απόκρημνες χαράδρες, ενώ ριπές βόρειων ανέμων δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Ας σημειωθεί ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες η πυρκαγιά οριοθετήθηκε από την πλευρά των Καρυών με αποτέλεσμα να μην απειλήσει την κατοικημένη ζώνη του χωριού από τη βόρεια πλευρά.

Η Πολιτική Προστασία διέθεσε τρία λεωφορεία για τη μετακίνηση του πληθυσμού του χωριού ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας, βοήθησαν στην επιβίβαση ηλικιωμένων σε ιδιωτικά Ι.Χ. οχήματα.

Επιχειρούν 55 πυροσβέστες, 13 οχήματα, τρία πεζοπόρα, ενώ τα εναέρια που συνδράμουν είναι πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.




Ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης βρίσκεται στο σημείο που έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά, σε δήλωσή του ανέφερε:

«Επικοινωνήσαμε αμέσως με τον θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια. Αμέσως εστάλησαν εναέρια μέσα και όλες οι επίγειες δυνάμεις βρίσκονται άμεσα στο σημείο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Στρατός, η Αστυνομία, ο ΔΕΔΗΕ, το Δασαρχείο. Υπάρχει ένας πολύ καλός συντονισμός και άμεση κινητοποίηση. Θέλω να πιστεύω ότι παρότι υπάρχει αέρας, θα καταφέρουμε να προλάβουμε να μην επεκταθεί η φωτιά σε κατοικήσιμες περιοχές. Η σήμανση του 112 βγήκε άμεσα, ώστε να ξεκινήσει η απομάκρυνση των κατοίκων από τις Καρυές. Υπάρχει Αστυνομία, υπάρχει ηρεμία στον κόσμο και γίνεται ομαλά η απομάκρυνση των κατοίκων. Η φωτιά αυτή την στιγμή δεν πλησιάζει σε κατοικημένες περιοχές. Η άμεση αντίδραση των δασοκομάντος που έχουμε την τύχη να έχουμε στη Χίο, καθώς υπάρχει ειδική νεοσύστατη μονάδα και η άμεση κινητοποίηση εναέριων μέσων με την προσωπική επίβλεψη του Βασίλη Κικίλια έκαναν τη διαφορά».




Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Σ. Μπαλάσκα
Μυτιλήνη, Greece

 

Ανώτεροι Ταξιάρχες της Ελληνικής Δημοκρατίας 3 τιτάνες της ελληνικής μουσικής: Γιάννης Μαρκόπουλος (μετά θάνατον), Λευτέρης Παπαδόπουλος και Μίμης Πλέσσας [εικόνες, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: