Μεγάλο το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας – Το 98% των χωρών μας ψήφισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέει ο Γεραπετρίτης: Η Τουρκία και μας ψήφισε και μας συνεχάρη

File Photo O υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




«Η Ελλάδα γεωπολιτικά βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αιχμή των γεγονότων, έχει ένα μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο,βρίσκεται μεταξύ των τριών ηπείρων, δυστυχώς βρίσκεται και πολύ κοντά στους δύο μεγάλους πολέμους που ταλανίζουν αυτή τη στιγμή την υφήλιο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «talk radio 98.9», αναφερόμενος στην εκλογή της χώρας μας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Εμείς θα πορευτούμε με βάση έναν και μόνο μοχλό και αυτός είναι η πιστή τήρηση, η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά. «Γιατί το μεγάλο αυτό διπλωματικό κεφάλαιο, το οποίο έχουμε κερδίσει, τη διεθνή αναγνώριση και κυρίως τη δυνατότητα που έχουμε να μιλάμε με όλα τα μέρη, το έχουμε κερδίσει ακριβώς επειδή ήμασταν πάρα πολύ συνεπείς στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής με βάση το διεθνές δίκαιο».

  • «Ποτέ δεν θα κάνουμε εμείς συναλλακτική πολιτική, μία ωφελιμιστική πολιτική. Εμείς κάνουμε μία εξωτερική πολιτική αρχών», προσέθεσε χαρακτηριστικά. «Στη βάση, λοιπόν, αυτών των αρχών θα πορευτούμε και τώρα».

Όπως εξήγησε, το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι στην πραγματικότητα το όργανο, το οποίο παράγει το σύνολο των πολιτικών, δηλαδή είναι εκείνο από το οποίο περνάνε βασικά όλες οι εισηγήσεις και τα ψηφίσματα. Είναι το όργανο εκείνο, στο οποίο υπάρχει το δικαίωμα του βέτο, της αρνησικυρίας, στα μόνιμα μέλη. Είναι εκείνο το οποίο διαβουλεύεται σε σχέση με όλες τις μείζονες κρίσεις.

«Άρα, στην πραγματικότητα είναι ο παραγωγός της διεθνούς πολιτικής στο επίπεδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό, λοιπόν, το τραπέζι θα κάθεται και η Ελλάδα για τη διετία 2025-26», υπογράμμισε.

Η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, είχε ένα πολύ υψηλό ποσοστό αποδοχής.

  • «Στο σύνολο των χωρών που ψήφισαν, οι οποίες ήταν 188, λάβαμε 182 θετικές ψήφους, δηλαδή περίπου το 98% των χωρών που προσήλθαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας».

«Αυτό δείχνει και την αποδοχή, την οποία έχει η χώρα μας στο διεθνές στερέωμα. Νομίζω ότι η δική μας φιλοδοξία είναι να αποτελέσουμε μία πραγματική γέφυρα ανάμεσα στις διαφορετικές πολιτικές και στα διαφορετικά κράτη», ανέφερε.

Η περίοδος ησυχίας στα ελληνοτουρκικά είναι εξαιρετικά σημαντική – Θετικές εξελίξεις τα Γλυπτά και η Χάλκη

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμανε πως σκοπός μας είναι «να διατηρήσουμε και να επεκτείνουμε αυτήν την κατάσταση ησυχίας στη γειτονιά μας και από την άλλη πλευρά να μπαίνουμε όλο και περισσότερο στα πιο σύνθετα ζητήματα των διμερών μας σχέσεων και βεβαίως στη μία και μόνη διαφορά, η οποία μπορεί να αχθεί και σε διεθνή δικαιοδοσία, που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Όπως τόνισε ο υπουργός, η περίοδος ησυχίας είναι εξαιρετικά σημαντική. «Την καλλιεργούμε βήμα-βήμα, βάσει μιας θετικής ατζέντας, αλλά και αποφυγής των προκλήσεων», ανέφερε. «Αντιλαμβανόμαστε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μεμονωμένα μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις».

Στις θετικές εξελίξεις, υπογράμμισε τη συζήτηση, η οποία έχει ανοίξει σε σχέση με τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη και τις σχετικές εξελίξεις στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Είναι ένα θέμα το οποίο για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία. Το θέτουμε όπως πρέπει να το θέσουμε και προσβλέπουμε σε μία λύση, η οποία θα είναι και δόκιμη και θα αποκαταστήσει και την ιστορικότητα».

«Η Τουρκία μάς ψήφισε χθες ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και δέχθηκα και ο ίδιος προσωπικά συγχαρητήρια για την πανηγυρική μας αυτή εκλογή. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά είναι σημαντικά».

«Οι πολιτικές, οι οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο της καλής, ας το πούμε, σχέσης που έχουμε πλέον με την Τουρκία, επεκτείνονται σε όλα τα επίπεδα. Τα γλυπτά του Παρθενώνα για εμάς παραμένουν στην αιχμή της διεκδίκησής μας. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μία πιο ευδόκιμη εξέλιξη στο άμεσο μέλλον, έτσι ώστε τα Γλυπτά να επιστρέψουν στο γενέθλιο τόπο τους», επισήμανε.

Ζήτημα αιχμής το Μεσανατολικό – Σημαντικό η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους να έρθει ως απόφαση κεντρική του ΟΗΕ

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή είναι το ζήτημα αιχμής και σημείωσε πως την επόμενη εβδομάδα υπάρχει μία μεγάλη διάσκεψη ειρήνης, η οποία γίνεται στο Αμμάν της Ιορδανίας και στην οποία η χώρα μας θα συμμετάσχει, όπως σε όλες τις μεγάλες συναντήσεις που γίνονται για το Μεσανατολικό, υπό την αιγίδα και την ευθύνη και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Καταλαβαίνουμε ότι η στάση μας θα είναι καθοριστική», ανέφερε. «Θέλω να θυμίσω ότι η Ελλάδα υπερψήφισε το ψήφισμα που ήχθη ενώπιον του ΟΗΕ για τη διευρυμένη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γενική Συνέλευση και για την πλήρωση των προϋποθέσεων να καταστεί η Παλαιστίνη ένα αναγνωρισμένο κράτος».

«Απομένει βεβαίως η διεθνής αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Εκείνο όμως που σήμερα προέχει και σε αυτό θα συντρέξει η Ελλάδα και δημιουργικά -διότι είμαστε από τις πολύ λίγες χώρες που συνομιλούν και με την Παλαιστινιακή Αρχή, έχουμε άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και με το Ισραήλ- είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η άμεση απελευθέρωση των ομήρων, η άμεση διοχέτευση μείζονος ανθρωπιστικής προστασίας».

«Με την κατεύθυνση αυτή εμείς αναλαμβάνουμε όλες τις πρωτοβουλίες και τώρα πολύ περισσότερο», σημείωσε.

Επισήμανε δε πως η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή, η αναγνώριση του κράτους με τα σύνορα προ του 1967 και πρωτεύουσα του νέου κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Αυτή είναι η τελική λύση. Ο τρόπος, με τον οποίο θα αχθούμε στη λύση αυτή, είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικός».

Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή το μόνο ωφέλιμο πραγματικά αποτέλεσμα θα ήταν η αναγνώριση αυτή να έλθει στο πλαίσιο ακριβώς των αποφάσεων των ειρηνευτικών διαδικασιών, δηλαδή βάσει ενός συγκεκριμένου απτού χρονοδιαγράμματος που θα οδηγήσει στην κατάπαυση του πυρός και στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, και αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους να μην έρθει ως άθροισμα επιμέρους αναγνωρίσεων κρατών, αλλά να έρθει ως απόφαση κεντρική του μείζονος διεθνούς οργανισμού που είναι o ΟΗΕ».

«Είναι απολύτως προφανές ότι αυτή τη στιγμή το Ισραήλ βρίσκεται σε μία φάση επίθεσης, η οποία είναι μη αποδεκτή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης. «Είναι μία δυσανάλογη αντίδραση, η οποία όλοι θεωρούμε ότι θα πρέπει να διακοπεί αμέσως».

Όμως, προσέθεσε, «ειλικρινά δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας νοήμων άνθρωπος, ο οποίος να θεωρεί ότι το Ισραήλ θα υπαναχωρήσει από τη δική του επιχειρησιακή δράση, εφόσον υπάρξει αναγνώριση προς το παλαιστινιακό κράτος μονομερώς από χώρες».

«Η άποψη αυτή είναι εξαιρετικά απλοϊκή, δεν προσδίδει καμία πραγματική ωφέλεια στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες γίνονται. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, αλλά θα πρέπει να υπάρξει κατά τρόπο με τον οποίο διασφαλίζεται απολύτως η ασφάλεια του Ισραήλ, διασφαλίζεται απολύτως η μετακίνηση των παλαιστινιακών πληθυσμών που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους να επιστρέψουν στις βασικές τους εστίες».

«Είναι ένα ολόκληρο πακέτο λύσης, στο οποίο καμία διμερής αναγνώριση δεν μπορεί να προσδώσει οφέλη», υπογράμμισε. «Η προσέγγιση να αναγνωρίσουμε σήμερα και ότι με τον τρόπο αυτό θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες, δείχνει, παντελή, κατά τη γνώμη μου, άγνοια της πραγματικότητας και των διεθνών σχέσεων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Παρέμβαση Δένδια για την ελληνική εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Όταν παρέδωσα είχαμε ήδη επαρκείς δεσμεύσεις για την επιτυχία μας – Επισκέφθηκα 70 κράτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: