Μεγάλη μέρα για την ελληνική διπλωματία: Την Πέμπτη η ψηφοφορία για την εκλογή της Ελλάδας ως Μη Μονίμου μέλους του Σ.Α., στη Νέα Υόρκη ο Γιώργος Γραπετρίτης

File Photo: Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. EPA, JUSTIN LANE




Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς η Ελλάδα διεκδικεί την τρίτη συμμετοχή της (μετά τις διετίες 1952-1953 και 2005-2006), με την ιδιότητα του κράτους μη-μόνιμου μέλους, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2025-2026, στη ψηφοφορία που θα γίνει την Πέμπτη 6η Ιουνίου στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γεραπετρίτης θα παραστεί στη διαδικασία εκλογής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Δανία, το Πακιστάν, τη Σομαλία και τον Παναμά. Πρόκειται για χώρες που είναι επίσης υποψήφιες για θέσεις κρατών-μη μονίμων μελών και θα εκλεγούν, καθώς οι υποψήφιες χώρες είναι ισάριθμες με τις θέσεις.

Την παραμονή της εκλογής, την Τετάρτη 5η Ιουνίου, είναι προγραμματισμένη δεξίωση, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων χωρών θα έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν χαιρετισμό.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για την συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και για την πρόοδο των επαφών της απεσταλμένης του Γεν. Γραμματέα για το Κυπριακό, της Μαρίας Άνχελας Ολγκίν, με τις δύο πλευρές στην Κύπρο.

Η ελληνική διπλωματία θα διεκδικήσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ψήφων στη διαδικασία εκλογής. Η Ελλάδα επιθυμεί υψηλό ποσοστό εκλογής, καθώς αυτό μαρτυρά την δυναμική και την υποστήριξη που λαμβάνει κάθε χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη θητεία της στο Σ.Α. την 1η Ιανουαρίου 2025. Μέχρι τότε ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης αναμένεται να λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ως παρατηρητής, για να εξοικειωθεί με τις διαδικασίες.

ΚΥΠΕ-Γεωργία Γαραντζιώτη
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Αναμένεται η παραδοση της έκθεσης της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ στον Γκουτέρες: Η Μαρία Άνχελα συνεχίζει τις επαφές της με αξιωματούχους του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: