Μεγάλη ήττα για τον Καγκελάριο Σολτς στη Γερμανία, κλονίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός: Παραμένει πρώτο το ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

German Chancellor Olaf Scholz speaks during the Social Democratic Party (SPD) election campaign for the European elections in Leipzig, Germany, 01 June 2024. EPA, CLEMENS BILAN




Το σημαντικότερα αποτέλεσμα των σημερινών ευρωεκλογών είναι η καθαρή ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία. Το Σοσιαλιστικό κόμμα του καγκελάριο Σολτς μένει τρίτο με τον συνασπισμό της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και το ακροδεξιό AfD να είναι καθαρά δεύτερο αν και τελικά δεν φτάνει το 20%.

Αντίθετα στην Αυστρία το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) φαίνεται να κερδίζει την πρωτιά, όπως διαφαινόταν.

Από την άλλη, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται ότι παραμένει πρώτη δύναμη αν και αυτό δεν εξασφαλίζει την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν.

Το ΕΛΚ παραμένει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls από την ψηφοφορία των ευρωεκλογών στην Αυστρία, την Κύπρο, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Μάλτα και την Ολλανδία.

Σαφές προβάδισμα για CDU/CSU – Δεύτερο κόμμα η AfD

Σαφές προβάδισμα για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με 29,5% δίνει η πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος (exit poll) της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία μεταδόθηκε πριν από λίγο. Ακολουθούν η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 16,5%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 14%, οι Πράσινοι με 12%, η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) με 5,5%, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 5% και η Αριστερά με 2,8%.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε στο 64%, έναντι 61% το 2019.

Ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, σχολιάζοντας την πρώτη πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος (exit poll), σύμφωνα με την οποία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει μόλις 14%, ενώ συνολικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι και FDP) περιορίζονται στο 31%.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Λίνεμαν τόνισε ότι ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Bundestag» και πρόσθεσε ότι απαιτείται είτε «νέο ξεκίνημα» είτε «αλλαγή πορείας».

Αναμενόμενη επικράτηση του ακροδεξιού λαϊκιστικού FPÖ -στην Αυστρία

Το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) προηγείται καθαρά, όπως αναμενόταν, στις ευρωεκλογές στην Αυστρία, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος (exit poll) της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης ORF.

Το FPÖ συγκεντρώνει ποσοστό 27% (+9,8% από το 2019) και ακολουθεί το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 23,5% (-11,1%), ανατρέποντας τα προγνωστικά που το ήθελαν στην τρίτη θέση. Αντίστοιχα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται οριακά πιο πίσω με 23% (-0,9%) και την τέταρτη θέση μοιράζονται για την ώρα οι Πράσινοι (-3,6%) και οι φιλελεύθεροι NEOS (+2,1%) με 10,5%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) κερδίζει 3% και το κόμμα των επικριτών των μέτρων κατά της πανδημίας DNA περιορίζεται στο 2,5%. Το εκλογικό μέτρο για την εκλογή ευρωβουλευτή στην Αυστρία είναι το 4%.

Επίσημα αποτελέσματα θα μεταδοθούν από τις 23:00 (τοπική ώρα), αφού κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στην ΕΕ, στην Ιταλία.

«Είμαστε με διαφορά η ισχυρότερη δύναμη σε μια εθνική αναμέτρηση. Αυτό δείχνει καθαρά ότι οι άνθρωποι στην Αυστρία θέλουν αξιοπιστία και αλλαγή. Και αυτό θα το καταλάβει κανείς και το φθινόπωρο», σχολίασε ο τρίτος εθνικός πρόεδρος του FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ, με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αυστρία μετά το καλοκαίρι. Το κόμμα του κερδίζει για πρώτη φορά εκλογές, ενώ τα δύο πρώην μεγαλύτερα κόμματα, ÖVP και SPÖ, καταγράφουν από τα χειρότερα ποσοστά της ιστορίας τους σε ευρωεκλογές. Ενισχυμένοι βγαίνουν από την αναμέτρηση οι NEOS.

«Η πρώτη θέση του Κόμματος της Ελευθερίας αποτελεί ένα “μάθημα” για την κυβερνητική πολιτική στην πανδημία και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Και τώρα το FPÖ έχει αποδείξεις ότι μπορεί να τερματίσει πρώτο και στις εθνικές εκλογές», σχολίασε ο αναλυτής του ORF, Πέτερ Ούνγκερ.

Μεταξύ 52% και 53% εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή των Γάλλων ψηφοφόρων

Σχετικά μειωμένη εκτιμάται ότι θα είναι η αποχή στη Γαλλία σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογικές αναμετρήσεις.

Στις 18.00 ώρα Ελλάδας, δηλαδή 3 ώρες πριν κλείσει και η τελευταία κάλπη, είχε ψηφίσει το 45,26% έναντι 43,29% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019.

Με βάση αυτά τα στοιχεία εκτιμάται ότι στο τέλος της ημέρας θα έχει ψηφίσει ένα ποσοστό μεταξύ 52% και 53% των Γάλλων.

Στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας οι κάλπες κλείνουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας ενώ στις μικρότερες πόλεις κλείνουν στις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Φαίη Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

Μανώλης Σπινθουράκης
Παρίσι, Γαλλία

Τα παζάρια στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν ήδη πριν καν τα exit poll: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις, ενώ στις 21.15 (ώρα Ελλάδας) θα έχουμε την πρώτη προβολή της νέας Ευρωβουλής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: