Με μισά, άτολμα βήματα και οι νέες κυρώσεις της Ευρώπης για τη Ρωσία: Φτάσανε μεν για πρώτη φορά στο φυσικό αέριο, αλλά όχι και τόσο πολύ…

FILE PHOTO: Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσέρχονται στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, EPA/OLIVIER HOSLET




Έναν νέο τρόπο επίθεσης στα οικονομικά του Κρεμλίνου εγκαινίασαν οι Ευρωπαίοι:για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και μετά από μήνες συζητήσεων, η ΕΕ επέβαλε τελικά κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο, επισημαίνει η Nelly Didelot σε ρεπορτάζ της στη Liberation

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, τα μέτρα παραμένουν περιορισμένα: η Ένωση δεν στοχεύει το φυσικό αέριο που συνεχίζει να φτάνει στην Ευρώπη μέσω ρωσικών αγωγών, αλλά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που μεταφέρεται με πλοία. Αντί να απαγορεύσει απλώς τις εισαγωγές, η Ε.Ε. επέλεξε να απαγορεύσει τη μεταφόρτωση σε ευρωπαϊκά λιμάνια για να περιπλέξει το εφοδιαστικό έργο των Ρώσων εξαγωγέων. Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές χώρες θα εξακολουθούν να μπορούν να εισάγουν ρωσικό LNG (το οποίο αντιπροσωπεύει το 16% του LNG που καταναλώνεται στην ΕΕ), αλλά δεν θα είναι πλέον δυνατή η επανεξαγωγή του από ευρωπαϊκά λιμάνια.

Η διάταξη αυτή, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, ενδέχεται να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στο κέντρο παραγωγής Yamal στη Σιβηρία. Επί του παρόντος, το LNG που παράγεται εκεί εξάγεται με πολύ ειδικά πλοία, τα παγοθραυστικά πλοία μεταφοράς, τα οποία το εκφορτώνουν σε ευρωπαϊκά λιμάνια από όπου στη συνέχεια εξάγεται, συχνά στις ασιατικές αγορές. Η απαγόρευση των μεταφορτώσεων στην ΕΕ θα επιμηκύνει και θα περιπλέξει τις ρωσικές αλυσίδες εφοδιαστικής. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τη Yamal LNG να μεταφέρει την παραγωγή της απευθείας στην Ασία μέσω της Αρκτικής και της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, και επομένως να κινητοποιήσει περισσότερα παγοθραυστικά δεξαμενόπλοια LNG, ο στόλος των οποίων είναι σήμερα πολύ περιορισμένος.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές εκτιμήσεις, οι κυρώσεις που εγκρίθηκαν χθες Πέμπτη θα κοστίσουν στη Μόσχα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, μειώνοντας κατά το ένα τέταρτο τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως κέρδη από το ρωσικό LNG.

Ωστόσο, η ΕΕ θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, απαγορεύοντας επίσης τις εισαγωγές ρωσικού LNG, υποστηρίζει η Didelot. [..] “Οι αγορές ρωσικού LNG στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 18% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο να καταστεί ανεξάρτητη από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες έως το 2027. Αν θέλει να τηρήσει τη δέσμευσή της, πρέπει να δράσει τώρα”, επισημαίνει ο Isaac Levi, ερευνητής στον τομέα της ενέργειας στο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Liberation [Sanctions contre Moscou : l’UE s’en prend pour la première fois au gaz russe]

Στα χέρια της κρατικής Masdar από τα ΗΑΕ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με περίπου €2,5 δισεκ.: Η μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στη χώρα μας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: