Μάχη με τον χρόνο για τα καθυστερημένα F-16 Viper στην ΕΑΒ: Ξεκινούν οι πτητικές δοκιμές για ένα ακόμη διθέσιο μαχητικό, που θα ενταχθεί στην 340Μοίρα «Αλεπού»

Ενδεχομένως εως τον Σεπτέμβριο η ΕΑΒ και η κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών που έχει αναλάβει την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 στο επίπεδο Viper θα καταφέρουν ν’ αποδώσουν στην αεροπορία από τρεις έως πέντε νέες “οχιές”. Πηγή εικόνας: Υπουργείο Εθνικής άμυνας




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Ένα F-16 D Viper από την Δευτέρα ξεκινά τις απαραίτητες πτήσεις δοκιμής, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων ν’ αποδοθεί στην πολεμική αεροπορία.

Το συγκεκριμένο διθέσιο μαχητικό απαιτεί τρεις δοκιμαστικές πτήσεις μέχρι να γίνουν όλοι εκείνοι οι έλεγχοι που απαιτούνται για την τελική πιστοποίηση μετά την μετατροπή που έχει υποστεί, φτάνοντας στο επίπεδο Viper.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι πάνω στο πρόγραμμα Εθνικής σημασίας έχουν ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες που απαιτεί ένα ακόμη μονοθέσιο F-16. Από τις 9 Ιουλίου εκκινεί ουσιαστικά το λεγόμενο «ground check» για το μονοθέσιο Viper ώστε να προλάβει η ΕΑΒ τον χρόνο και ν’ αποδοθεί στην αεροπορία στα τέλη του μήνα.

  • Εκτός από το υπό δοκιμή διθέσιο που ξεκινά τις δοκιμαστικές πτήσεις, άλλα τέσσερα F-16 είναι στην φάση συναρμολόγησης και δοκιμών εδάφους (power line). Κάποιες από τις τελικές εργασίες τις κάνουν οι ίδιοι οι μηχανικοί της πολεμικής αεροπορίας, οι οποίοι δίνουν πολύτιμο χέρι βοήθειας στην ΕΑΒ για να τρέξουν οι διαδικασίες που χρειάζονται και να μην ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα της καθυστέρησης.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στη σελίδα μας λένε ότι Αύγουστο και Σεπτέμβριο η ΕΑΒ ενδεχομένως ν’ αποδώσει από ένα μαχητικό κάθε μήνα στην αεροπορία.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία μπορεί να προχωρά σε προσλήψεις προσωπικού, όμως το τεχνικό προσωπικό χρειάζεται να περάσει ένα διάστημα εκπαίδευσης.

Από την άλλη πλευρά το αεροπορικό επιτελείο έχει τονίσει προς την εταιρεία πως ναι μεν βοηθά με μηχανικούς και κάθε είδους τεχνική ειδικότητα, αλλά δεν υπάρχει ανεξάντλητο προσωπικό που μπορεί να μετακινηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Τανάγρα προκειμένου να βάλει το δικό του χέρι στα Viper.

  • Την ίδια στιγμή πάντως η διοίκηση της ΕΑΒ έχει περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια τις ελλείψεις που υπάρχουν και την κατάσταση που επικρατεί με τις παραιτήσεις τεχνικών που εγκαταλείπουν την εταιρεία για να βρουν καλύτερες αποδοχές. Έχει περιγραφεί και παρουσιαστεί η ανάλυση από τους ειδικούς που λένε ότι οι άνθρωποι που κατασκευάζουν αεροσκάφη δεν πρόκειται να παραμείνουν σε μια εταιρεία η οποία τους αμείβει με το μισθολόγιο μιας οποιασδήποτε ΔΕΚΟ του δημοσίου.

Η κατάσταση από πηγές στην ΕΑΒ λένε ότι παρουσιάζεται καλύτερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με την εταιρεία αλλά και την κατασκευάστρια εταιρεία η οποία λογοδοτεί για τις καθυστερήσεις, να επιχειρούν την αλλαγή εικόνας και το κλείσιμο της ψαλίδας.

Τα υπό παράδοση F-16 Viper θα ενισχύσουν την 340 Μοίρα «Αλεπού» στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη. Και αν τηρηθούν τα συγκεκριμένα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα ενδεχομένως έως τον Σεπτέμβριο τα Viper του αεροπορικού στόλου να έχουν φτάσει τα 24, όσα δηλαδή θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στην αεροπορία στις αρχές αυτού του χρόνου.

Τα Viper που ήδη πετούν και εκπαιδεύουν ιπταμένους και μηχανικούς στην Κρήτη, όπως λένε οι ίδιοι, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και πρωτόγνωρο σε σχέση με τα Block 52 plus με τα οποία πετούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Λύση για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό η Ευρωκορβέτα: Ερωτηματικά και «αγκάθια» για την κατασκευή της αν δεν δουν οι Ευρωπαίοι σοβαρές επενδυτικές κινήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: