Λόγω …”καρδιακού επεισοδίου”: Ο αδελφός -και πολιτικός εχθρός- του προέδρου της Νικαράγουας διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

epa11298561 The president of Venezuela Nicolas Maduro (R) receives the president of Nicaragua, Daniel Ortega, who will participate in the ALBA Summit at the Miraflores Palace, in Caracas, Venezuela. EPA, Miguel Gutierrez




Ο εξόριστος στην Κόστα Ρίκα νικαραγουανός αντιπολιτευόμενος Τύπος ανέφερε χθες Τετάρτη ότι ο Ουμπέρτο Ορτέγα, αδελφός και πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, εισήχθη εσπευσμένα σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Μανάγουα, αφού παρουσίασε «συμπτώματα καρδιακού επεισοδίου».

«Περί τις 19:00 της Τρίτης 11ης Ιουνίου, δύναμη της αστυνομίας διακόμισε τον στρατηγό εν αποστρατεία Ουμπέρτο Ορτέγα σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Μανάγουα για να αντιμετωπιστεί επείγον ιατρικό περιστατικό», ανέφερε η εφημερίδα Confidencial, επικαλούμενη «πηγές» της στη δομή υγείας αυτή.

Εξόριστα μέσα ενημέρωσης που έχουν εγκατασταθεί κυρίως στη γειτονική Κόστα Ρίκα, όπως ο ιστότοπος 100% Noticias και η εφημερίδα La Prensa, αναφέρουν ότι ο Ουμπέρτο Ορτέγα, άλλοτε αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και τα τελευταία χρόνια επικριτής της αυταρχικής κυβέρνησης του αδελφού του, εισήχθη σε νοσοκομείο επειδή παρουσίασε «συμπτώματα καρδιακού επεισοδίου» που υπέστη στο σπίτι του.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Στα μέσα Μαΐου, η νικαραγουανή αστυνομία ανακοίνωνε πως εγκαταστάθηκε «μονάδα ιατρικής θεραπείας» στο σπίτι του αδελφού του προέδρου Ορτέγα — μέτρο το οποίο εκλήφθηκε από την αντιπολίτευση ως επιβεβαίωση της κατ’ οίκον φυλάκισής του 77χρονου.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Ντανιέλ Ορτέγα κατηγόρησε τον αδελφό του πως διέπραξε «προδοσία της πατρίδας» το 1992, όταν παρασημοφόρησε αμερικανό στρατιωτικό ακόλουθο. «Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων είχε ήδη πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο», πέταξε ο αρχηγός του κράτους, ανακοινώνοντας την ακύρωση διατάγματος με το οποίο αποφασίστηκε να απονεμηθεί το παράσημο στον στρατιωτικό αυτό, τον Ντένις Κουίν.

Οι Ντανιέλ και Ουμπέρτο Ορτέγα ήταν αντάρτες του κινήματος των σαντινιστών (FSLN), που πήρε την εξουσία το 1979, ανατρέποντας τη δικτατορία του Αναστάσιο Σομόσα, του τελευταίου ηγέτη οικογενειακής δυναστείας υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ που άσκησε την εξουσία στη χώρα με σιδηρά πυγμή για τέσσερις δεκαετίες.

Ο Ουμπέρτο ήταν επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων ως το 1995, ενώ ο Ντανιέλ, ηγέτης του κινήματος των σαντινίστας, εξελέγη πρόεδρος από το 1985 ως το 1990.

Οι πολιτικές διαφορές των δυο αδελφών εκδηλώθηκαν τα χρόνια του 1990 κι οι δρόμοι τους χώρισαν έκτοτε.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα επέστρεψε στην εξουσία το 2007· έκτοτε, επιδόθηκε σε ολοένα πιο αυταρχικές πρακτικές, καταργώντας τον περιορισμό του αριθμού των προεδρικών θητειών και σταδιακά συγκεντρώνοντας στα χέρια του τον έλεγχο όλων των οργάνων του κράτους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Σαν Χοσέ, Costa Rica

Οι Χούθι της Υεμένης προκαλούν τους Δυτικούς και αυτοί τους χαϊδεύουν: Ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον ελληνόκτητου εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: