«Λευκός καπνός» για τα ύπατα αξιώματα της Ε.Ε.: Συμφώνησαν οι έξι διαπραγματευτές – ανάμεσά τους και ο Μητσοτάκης – σε Φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλλας

From left to right: Ursula VON DER LEYEN (President of the European Commission), Andrej PLENKOVIĆ (Prime Minister, Croatia), Kyriakos MITSOTAKIS (Prime Minister, Greece). Copyright: European Union




Οι έξι Ευρωπαίοι ηγέτες που διαπραγματεύονται τα ονόματα για τα κορυφαία πόστα του ευρωπαϊκού μπλοκ συμφώνησαν να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφεραν στο Reuters, το Γαλλικό Πρακτορείο και στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), πηγές που συμμετείχαν στις σημερινές συνομιλίες.

Στη συμφωνία προβλέπεται ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα να προταθεί ως ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας θα είναι η νέα επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι έξι διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (για τους Σοσιαλιστές) και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (για τους Φιλελεύθερους).

Η συμφωνία έρχεται πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, κατά την οποία τα τρία ονόματα θα παρουσιαστούν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για έγκριση.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP-dpa μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Belgium

 

Όλο και πιο πολλές, όλο και πιο βίαιες οι επιθέσεις εναντίον Εβραίων στην Γερμανία: Τεράστια αύξηση του αντισημιτισμού και των ισλαμιστικών επεισοδίων στα σχολεία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: