Κρίσιμη για την Κύπρο η σημερινή μέρα: Θα “σφυρίξει” τη λήξη ο Γκουτέρες ή θα δώσει ακόμα μία ευκαιρία στο διάλογο; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ημέρα Κύπρου, θα έλεγα, ότι είναι η σημερινή στην έδρα του αμαρτωλού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες θα δεχθεί στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα – 11 το βράδυ ώρα Κύπρου) την προσωπική απεσταλμένη του, την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Και μισή ώρα μετά θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Για τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας γνωρίζουμε ήδη σε τι στοχεύει. Ταυτίζεται απόλυτα με την Λευκωσία για την ανάγκη να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, σε αντίθεση με την Άγκυρα η οποία απαιτεί να τερματιστεί εδώ και τώρα η αποστολή της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα ζητήσει αυτό ακριβώς: Αυτή η αποστολή πρέπει να συνεχίσει, καθώς όπως πιστεύει υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να οδηγήσουν σε επανάληψη του διαλόγου. Οπότε εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Και εδώ μπαίνει ο παράγοντας της προσωπικής απεσταλμένης.

Ρωτήσαμε εάν έχει παραδώσει την έκθεση της στη Γενική Γραμματεία, αλλά δεν λάβαμε απάντηση. Θα γνωρίζουμε την επίσημη απάντηση μετά τη συνάντηση της με τον κ. Γκουτέρες, αν και μερικές φορές στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών δρουν και αντιδρούν όπως το Βατικανό.

Αλλά θυμίζω ότι η ίδια είχε δηλώσει στη Λευκωσία επειδή οι τελευταίες της συναντήσεις στην Κύπρο σήμαναν το άτυπο τέλος της αποστολής της, θα επέστρεφε και θα ετοίμαζε την έκθεση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Omega, λίγες ώρες πριν την συνάντησή της με τον Αντόνιο Γκουτέρες, η τελική έκθεση, ως κείμενο, δεν είναι έτοιμη. Όμως, στη διάρκεια της συνάντησης θα ανακοινώσει τα συμπεράσματά της, από αυτούς τους έξι μήνες των επαφών στη Λευκωσία, στην Τουρκία, στην Αθήνα, και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που επισκέφθηκε: στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στη Μόσχα και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.

Θα διακινδυνεύσω να υποστηρίξω ότι τα συμπεράσματα της δεν θα είναι διαφορετικά από προηγουμένους αξιωματούχους που ασχολήθηκαν με το Κυπριακό τα προηγούμενα χρόνια. Ότι δηλαδή, οι θέσεις των δύο πλευρών δεν συναντώνται πουθενά.

Αν όντως αυτό είναι το συμπέρασμα της, τότε θα πρέπει να πάρει το ρίσκο ο ίδιος ο γενικός γραμματέας. Είτε να κηρύξει τη λήξη των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, είτε να δώσει ακόμα μία ευκαιρία. Εδώ είμαστε…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η κουβέντα του Προέδρου Μπάιντεν που έδειξε το μεγάλο χάσμα που τον χωρίζει από τον Νετανιάχου: Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: