Κηρύσσω ανένδοτο αγώνα, λέει ο Κασσελάκης: Δεν παραιτούμαι για να έρθει «ένας από μηχανής θεός», θα είμαι ξανά υποψήφιος αν συγκλίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης μιλάει στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, στην αίθουσα της Γερουσία στη Βουλή, Αθήνα, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Καθώς ο χώρος της κεντροαριστεράς βράζει, η συζήτηση για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων έχει ανοίξει και οι εξελίξεις επιταχύνονται μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, απευθυνόμενος σήμερα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ότι επιδιώκει συναινέσεις όχι όμως “κορυφής” και απηύθυνε κάλεσα συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ και την Πλευση Ελευθερίας.

  • Ο κ. Κασσελάκης διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει σενάριο να αποχωρήσει για να έρθει κάποιος από μηχανής Θεός, διαβεβαίωσε ωστόσο η δική του καρέκλα θα ήταν το τελευταίο εμπόδιο σε περίπτωση ευρύτερης συναίνεσης.

Εξηγώντας το «δεν αποχωρώ», ανέφερε: «Το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών με ανέδειξε ως αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη…Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει: η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή με ανέδειξε στον αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας της. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία με ανέδειξε ως αντίπαλό της».

«Τελευταίο εμπόδιο η καρέκλα»

Εδειξε ωστόσο ανοιχτός σε ένα σενάριο συνεννόησης λέγοντας:

«Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίνεσης τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο, θα ήταν η δική μου καρέκλα.  Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή Προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης, θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία. Διότι συμφωνώ, ότι οι ηγεσίες πρέπει πάντα να έχουν τη σφραγίδα της βάσης. Και η βάση μας είναι μεγαλύτερη από την δεξιά-ακροδεξιά που μας κυβερνούν».

Δεν πετάω απ’ τη χαρά μου με το αποτέλεσμα

Αναφερόμενος στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, ο κ. Κασσελάκης είπε:

«Δεν πετάω από τη χαρά μου γιατί αυτό που ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική παράταξη είναι να πρωταγωνιστεί».

Θέτοντας ως στόχο την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εθνικές εκλογές του 2027, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο  για έναν «αγώνα αντίξοο, κόντρα στο ρεύμα που θεωρώ ότι δικαιώθηκε», όπως είπε, εξηγώντας πως «οι υποψήφιοί μας και όσοι συμμετείχαν στην προκριματική διαδικασία είναι το μέλλον του κόμματός μας», στέλνοντας καθαρό μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματός του, αναφορικά με την ανανέωσή του.

Στόχος να νικήσουμε την ΝΔ το 2027

«Έχουμε θέσει ως στόχο να κερδίσουμε την ΝΔ στις εκλογές του 2027», είπε ο κ.Κασσελάκης, συμπληρώνοντας ότι «ο στόχος της νίκης δεν έρχεται από μόνος του. Συμβαίνει με έναν μόνο τρόπο μικραίνοντας τη διαφορά με την ΝΔ σε όποια κάλπη ανοίγει πανελλαδικά με οποιοδήποτε σκοπό, μέχρι τις εθνικές εκλογές».

Σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη, «η 10η Ιουνίου είναι η μέρα που άνοιξε ένας νέος πολιτικός κύκλος» και «τα μηνύματα της κάλπης είναι ηχηρά». «Ο κ. Μητσοτάκης έχασε 13 μονάδες μέσα σε ένα χρόνο» σημείωσε, ενώ δήλωσε περήφανος που «καταφέραμε να καταρρίψουμε το αφήγημα του 41%» και «τώρα το χρονόμετρο μετρά αντίστροφα για τον κ. Μητστοάκη».

«Εμείς αντέξαμε» εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παρά τις «διασπάσεις, τις αμφισβητήσεις που αδιάκοπα κρατούν εδώ και μήνες» ανέφερε με νόημα, για να προσθέσει ότι «κατορθώσαμε να ρίξουμε τη διαφορά μας 10 ολόκληρες, ποσοστιαίες μονάδες».

«Εμείς επιλέξαμε το δρόμο της ειλικρίνειας, της διαφάνειας, της πολιτικής πρότασης που ενώνει» συνέχισε, υπογραμμίζοντας για το ρόλο του ότι «ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και δεν πάει πουθενά, μέχρι να αλλάξουμε τη χώρα», γιατί «έχουμε δημιουργήσει μια βάση κοινωνικής αντεπίθεσης».

Για τις επικείμενες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, «θέλουμε ένα κόμμα, φρέσκο, δυναμικό με αυτοπεποίθηση» υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης και σημείωσε ότι «το προοδευτικό Κέντρο έχει το σπίτι του στον ΣΥΡΙΖΑ» αναφερόμενος στο νόμο για την ισότητα στο γάμο. Θέλοντας να δώσει προοπτική, «ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο θα ανεβαίνει» στο εξής, διέβλεψε, συμπληρώνονταε ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κράτησε απόλυτα το εκλογικό του ποσοστό από πέρυσι» παρά την πτώση από το 17,83% στο 14,9%, υπολογίζοντας «την εκροή προς το μόρφωμα των κλεμμένων εδρών» και τις «τεράστιες απώλειες» σε Ξάνθη και Ροδόπη.

Κάνοντας λόγο για «φαντασιακή» λαϊκή εντολή να ενωθούν με συμφωνίες κορυφής με άλλα προοδευτικά κόμματα, «δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής, πιστεύω βαθιά στις δυναμικές που αναπτύσσονται από τη βάση, στην κορυφή» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προτείνοντας να «επιμείνουμε στην πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αυτοτελές κόμμα εξουσίας». «Βεβαίως χρειάζονται συγκλίσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αγκαλιάσει όλους τους προοδευτικούς πολίτες» είπε, αλλά «απαιτούνται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» συνέχισε.

Στο πλαίσιο αυτό, «παροτρύνω τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας να σε προτάσεις νόμου» δήλωσε, καλώντας τους βουλευτές του να αρχίσουν την προσέγγιση. «Αρχίστε με το κατηγορητήριο για τον Κώστα Καραμανλή, που έχουμε ετοιμάσει», πρόσθεσε. Αναφορικά με την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «το κόμμα μας είναι επιβεβλημένο να αλλάξει» ανέφερε, για να συμπληρώσει πως «θα το κάνουμε στο Καταστατικό μας συνέδριο το φθινόπωρο».

Επιπλέον, «αν περισσότερα σχήματα της προοδευτικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίρεσης», τότε «το λιγότερο εμπόδιο θα ήταν η δική μου καρέκλα» δήλωσε, λέγοντας πως «είμαι έτοιμος να αναγνωρίσω και όποια δικά μας λάθη». «Διαμορφώνουμε την μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος» εξήγησε ο κ. Κασσελάκης, προαναγγέλλοντας μια σειρά από κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, όπως η στέγη, η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και τα Τέμπη.

Τέλος, κάλεσε «στελέχη με ένσημα από τον πολιτικό στίβο, αλλά και τον συνδικαλισμό» στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «για όλους τους συγγενείς μας εξ΄ αίματος ή εξ΄ αγχιστείας, τους παρακαλώ να ξαναδούν τις προτάσεις μας» είπε, μπροστά στην απώλεια τριών σχεδόν μονάδων, στις τελευταίες εκλογές. Ακόμη, κάλεσε την ηγεσία των ευρωπαίων Σοσιαλιστών να καταψηφίσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Κηρύσσω έναν ανένδοτο αγώνα για την ενίσχυση της φωνής του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής παράταξης», κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.

Καύσωνας στο πολιτικό σκηνικό: Ψάχνει… συντριβάνι ο Μητσοτάκης – Αφρικανική σκόνη στο ΠΑΣΟΚ – Στον ΣΥΡΙΖΑ διαλέγουν αντηλιακό – Αναζητούν κάποιοι τον Έλληνα Μακρόν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: