Και αν εμφανιστούν 56 συν Φειδίες; Οι πολιτικοί επαναλαμβάνουν τον κάκιστο εαυτό τους και «παίζουν καθυστέρηση» για να ξεχαστεί «η ατιμωτική σφαγή στην κάλπη»…

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ και της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου ψηφίζει στις ευρωεκλογές. Φωτογραφία Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Η διπλή εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου δεν επεφύλαξε μόνο εκπλήξεις και ανακατατάξεις στον κομματικό χάρτη της χώρας μας.

Επιβεβαίωσε και την πολιτική πτώχευση, που ταλανίζει για καιρό το πολιτικό σύστημα, η οποία δεν οδηγεί, δυστυχώς, σε αυτοκριτική, σε ανασυγκρότηση εκ βάθρων και αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, των σχέσεων πολιτικής και πολιτικού προσωπικού με το εκλογικό σώμα, με την κοινωνία.

Η σαρωτική επέλαση του Φειδία δεν φέρνει ούτε περισσότερη σοφία, ούτε σωφροσύνη, ούτε διάλογο, ούτε σεβασμό… Ως λαίλαπα παρασύρει τους πάντες και τα πάντα. Και σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, απ’ ότι εκτιμήσαμε αρχικά, βρίσκει μιμητές.

Αντιγραφείς των συμπεριφορών του νεαρού TikToker, των τακτικών του, των προσεγγίσεων του, της δημοσιότητάς του. Όχι μόνο στο κομματικό πεδίο, που είναι και το πλέον ευάλωτο προς το λαϊκισμό, αλλά και σε πολιτειακό και τεχνοκρατικό.

Σπεύδουν όλοι να πλασαριστούν δίπλα από τον Φειδία για να κερδίσουν την όποια δημοσιότητα, να δώσουν διαπιστευτήρια για να κερδίσουν την εύνοια του, για να τους προβάλει στις αναρτήσεις του… δίνουν «εξηγήσεις» ή «απαντήσεις» που αποφεύγουν να δώσουν σε θεσμούς, σε οργανωμένες λειτουργίες της Κυπριακής Πολιτείας. This is Cyprus.

  • Τελικά πού θα οδηγηθούμε; Σε άκρατο λαϊκισμό και σε μιμητισμό δράσης ενός νεαρού, που υπό άλλες συνθήκες, οι μιμητές του θα τον έριχναν στον καιάδα. Όμως ο Φειδίας είναι ισχυρότατος παίχτης στα social media και όλοι σχεδόν σπεύδουν να αντλήσουν κάτι τις από τη δόξα του και την προβολή του.

Ο νεαρός ευρωβουλευτής έγινε δεχτός από την Υπουργό Παιδείας λίγες μόνο μέρες μετά την εκλογή του για να συζητήσουν για … την εισήγησή του για πιο ελκυστικά σχολεία αλλά και το θέμα των κλιματιστικών.

Από βουλευτές μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας ακούσαμε παράπονα ότι η κυρία Υπουργός δεν βρήκε χρόνο να παραστεί στη συνεδρία της επιτροπής για τα κλιματιστικά και έστειλε τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου, αλλά είχε χρόνο να διευθετήσει συνάντηση με τον Φειδία.

Δύο ευρωβουλευτές, επανεκλεγέντες, έσπευσαν να δηλώσουν ότι μίλησαν με τον Φειδία και θα τον βοηθήσουν να εξοικειωθεί με τα καθήκοντά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και ο μέντοράς του -έτσι παρουσιάζεται ο ίδιος- Χριστόφορος Τορναρίτης προειδοποίησε ότι θα «γεμίσει τη Βουλή με …56 Φειδίες».

Μάλιστα φτάσαμε κάπως έτσι να διαμορφώνεται η επόμενη μέρα των εκλογών μετά το ηχηρότατο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Οι κομματικοί αρχηγοί αναλώνονται σε «ενδοσκοπήσεις» μακράς διάρκειας για να ξεχαστεί το ζήτημα, να ξεπεραστεί και από την επικαιρότητα και να πάμε για άλλα.

Οι μεμονωμένες φωνές που ακούστηκαν σε διάφορους κομματικούς χώρους για ανάληψη ευθυνών, παραιτήσεις των ηγετικών ομάδων και αναγέννηση πολιτικών σχηματισμών αντιμετωπίστηκαν απαξιωτικά, χωρίς καμιά διάθεση για διάλογο, για αλλαγές, για προσέγγιση της κοινής γνώμης, των πολιτών τους οποίους έχασαν κυριολεκτικά στην πορεία αρκετών χρόνων.

Στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και κυρίαρχος του πολιτικού παιγνιδιού, με ποσοστά σχεδόν διπλάσια από το δεύτερο κόμμα παρ’ ότι μειωμένα σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, αντέδρασε αμέσως στα εκλογικά ποσοστά, και ανασχημάτισε ομάδα υπουργών θέλοντας να στείλει μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης.

  • Μήνυμα που να απαντά στο αίτημα των πολιτών «σας εμπιστευόμαστε. Αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα», όπως ενημερωθήκαμε από τα σχετικά ρεπορτάζ.

Ο Μητσοτάκης έπαιξε προεκλογικά ως ηγετική φυσιογνωμία στο ευρωπαϊκό χώρο και στην πολιτική ομάδα στην οποία μετέχει η Νέα Δημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που κατάφερε να παραμείνει πρώτη πολιτική δύναμη και στη νέα Ευρωβουλή.

Κι αυτό το εξαργύρωσε στις διεργασίες που γίνονται για την ανάδειξη των νέων θεσμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλαμβάνοντας μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας ρόλο διαπραγματευτή εκ μέρους του ΕΛΚ, με τις άλλες πολιτικές ομάδες, για την επιλογή όσων θα προταθούν στα ευρωπαϊκά αξιώματα.

Η Αθήνα, που στη σημερινή δομή της ευρωπαϊκής πυραμίδας, κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Μαργαρίτη Σχοινά, διεκδικεί σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής, ή το χαρτοφυλάκιο της Ανταγωνιστικότητας, ή το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης.

Στη Λευκωσία τι έγινε; Μούγκα. Καμιά ανάληψη ευθύνης, κανένας διάλογος . Μόνες εξαγγελίες που έγιναν ήταν η πρόθεση του Λουκά Φουρλά να διεκδικήσει μια από τις αντιπροεδρίες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και του Κώστα Μαυρίδη να διεκδικήσει αντιπροεδρία στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος και στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του με ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις του. Παραμένει δεσμευμένος στην απόφαση του συνεδρίου του ΕΛΚ, του Βουκουρεστίου, προς στήριξη της υποψηφιότητας της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν για επανεκλογή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • Προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά απέφυγε την όποια θετική νύξη υπέρ της πολιτικής ομάδας στην οποία επέλεξε να μετέχει, προφανώς για να αποφύγει … αγκρίσματα από το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ και την ΕΔΕΚ που στηρίζουν την κυβέρνησή του και για να μην δώσει ώθηση (!!!) στο ΔΗΣΥ που δηλώνει αντιπολίτευση.

Στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, μετείχε και η πρόεδρος του Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου. Μεταξύ των δύο ακούμε δεν υπήρξε καμιά συνεννόηση για συμπόρευση… για κοινή στάση σε ότι αφορά τις κυπριακές διεκδικήσεις.

Ο Πρόεδρος, θα πρέπει να το σημειώσουμε, διασώθηκε με την επιλογή του να μετέχει στις συνόδους των ηγετών του ΕΛΚ, αφού η πολιτική ομάδα του Renew, του Εμανουέλ Μακρόν περιορίστηκε στην τέταρτη θέση, πίσω από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και τους ακροδεξιούς ECR, της Τζόρτζιας Μελόνι.

Όπως και να το κάνουμε όλα έχουν τη σημασία τους. Ιδιαίτερα μετά την τόση απαξίωση που κουβαλούν πίσω τους πολιτικό προσωπικό, θεσμοί και κόμματα. Το ζητούμενο από τον κόσμο δεν είναι άλλο από καθαρότητα θέσεων και πράξεων.

Γιατί να είναι τόσο δύσκολο σε όσους υπηρετούν την πολιτική από το όποιο πόστο να λειτουργούν στη βάση των απαιτήσεων που έχουν από άλλους; Πώς να αλλάξουν, όμως, αφού έχουμε μνήμη χρυσόψαρου; Ο κόσμος- αυτός που πήγε στις κάλπες- καρναβάλισε τους πάντες όπως εύστοχα επεσήμανε ο πανεπιστημιακός Χ. Τσούκας, γιατί προφανώς δεν πιστεύει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Και το πολιτικό προσωπικό πως αντιδρά; Επαναλαμβάνει τον κάκιστο εαυτό του και «παίζει καθυστέρηση» για να ξεχαστεί « η ατιμωτική σφαγή στην κάλπη»… Κρίμα που δεν τολμά καμιά ηγεσία , της νέας γενιάς, να λειτουργήσει έξω από το κουτί εκπλήσσοντας ευχάριστα όσους ακόμη πιστεύουν στην πολιτική, δημιουργώντας μια ευκαιρία για το μέλλον…

  • Business as usual

Βusiness as usual στα κομματικά… Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος είδε στις ευρωεκλογές την πλάτη του Φειδία Παναγιώτου αλλά και του ΕΛΑΜ.

Για πρώτη φορά στα χρονικά του, το ΔΗΚΟ κατέγραψε μονοψήφιο ποσοστό… η πρώτη ανάγνωση που έγινε στην κομματική Γραμματεία δεν επεφύλαξε εκπλήξεις. Ούτε μια φωνή για παραιτήσεις και εκλογικό συνέδριο ανκαι έγινε λόγος για επανίδρυση, ανασύσταση και κομματικό εκσυγχρονισμό.

Ακούστηκαν, όμως, φωνές για κόστος από τη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα. Ο δηκοϊκός πρόεδρος πάντως έσπευσε να προδιαγράψει αποφάσεις ανκαι βρίσκονται σε εξέλιξη οι κομματικές διεργασίες για την αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Μίλησε στην «Καθημερινή», για εκλογικές επιπτώσεις που είχε το ΔΗΚΟ και άλλοι δύο εταίροι, εξαιτίας της απογοήτευσης που μέρος της κοινωνίας αισθάνεται για την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, αλλά τόνισε πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του ΔΗΚΟ από το κυβερνητικό σχήμα.

Ούτε λέξη για την προεκλογική εκστρατεία που έγινε, για το κόστος που πλήρωσε ο στενότερος συνεργάτης του Χρύσης Παντελίδης ούτε και ασχολήθηκε με το γεγονός ότι οι συνεργαζόμενοι επικράτησαν των κομματικών στο δηκοϊκό ψηφοδέλτιο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το φοβικό σύνδρομο δεν έσωσε ποτέ το θύμα… Η ήττα του 1974, δεν είναι δικαιολογία για αποδοχή της υποταγής: Η εξαιρετική ομιλία του Λουκά Αξελού στη Λευκωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: