Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη από τις καταστροφικές πλημμύρες: Καταρρέουν φράγματα, εκκενώνονται πολλές περιοχές [videos]

File Photo: Εικόνα από την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε την Γερμανία EPA/FRIEDEMANN VOGEL μέσω ΚΥΠΕ




Σε συναγερμό βρίσκονται από χθες το βράδυ η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, λόγω της έντονης συνεχούς βροχόπτωσης που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της νότιας Γερμανίας.

Πολλές περιφέρειες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χιλιάδες κάτοικοι και κατασκηνωτές έχουν μετακινηθεί προληπτικά, καθώς η στάθμη του νερού στους ποταμούς έχει ανεβεί επικίνδυνα. Αποκλεισμένοι στο Τσούγκσπιτσε βρίσκονταν 29 ορειβάτες, λόγω σφοδρής χιονόπτωσης, αλλά στο μεταξύ έχουν φθάσει σε ασφαλές σημείο.

Στην περιοχή του ‘Αουγκσμπουργκ έχουν καταρρεύσει ένα φράγμα και το επιπλέον ανάχωμα και οι κάτοικοι εκλήθησαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του μεγάλου όγκου νερού. Σε ορισμένες περιπτώσεις εγκλωβισμένοι κάτοικοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν με ελικόπτερο.

 

Εκτός από το ‘Αουγκσμπουργκ, στην Βαυαρία έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιφέρειες ‘Αιχαχ-Φρίντμπεργκ, Γκύντσμπουργκ και Πφαφενχόφεν και εκκενώνονται οι περιοχές Ντίντορφ και Ανχάουζεν.

«Δεν αρκεί πλέον να βρίσκει κανείς καταφύγιο σε υψηλότερα σημεία», προειδοποίησε το τοπικό περιφερειακό γραφείο και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις υπόγειες διαβάσεις.

Ενδεικτικό των συνθηκών που επικρατούν είναι το γεγονός ότι η υπηρεσία υδάτων της περιφέρειας χρησιμοποιεί τζετ-σκι προκειμένου να διερευνήσει την κατάσταση στην γύρω περιοχή.

Φράγματα έχουν υποχωρήσει ακόμη στο Ανχάουζεν Βάιχερ και στο Μπουργκβάλντεν, με τα γειτονικά χωριά να εκκενώνονται.

Από τις καιρικές συνθήκες επηρεάζονται και δρομολόγια τρένων. Σύμφωνα με τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (DB), δεν κυκλοφορούν όλη μέρα σήμερα οι υπερταχείες ICE μεταξύ Μονάχου, Μπρέγκεντς και Ζυρίχης, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα δρομολόγια Ουλμ – ‘Αουγκσμπουργκ και Στουτγάρδης – Μονάχου.

Η Ομοσπονδιακή Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) έχει εκδώσει το ανώτατο επίπεδο προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα για πολλές περιοχές στη νοτιοδυτική Γερμανία, όπως η δυτική Σουηβία, η ‘Ανω Φρανκονία και το Ομπεράλγκοϊ. Τις επόμενες ώρες έντονες βροχοπτώσεις θα σημειωθούν και στην ‘Ανω Βαυαρία.

Στην γειτονική Βάδη-Βυρτεμβέργη πλήττεται ιδιαίτερα η περιφέρεια Γκέπινγκεν, όπου το νερό εισήλθε σε υδραγωγείο, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να βράζουν το νερό της βρύσης πριν από την χρήση.

 

Η προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει και σε αυτήν την περίπτωση έντονα καιρικά φαινόμενα και ποσότητα νερού ακόμη και σε ρεκόρ 100ετίας. Η πρόβλεψη ισχύει έως και την Δευτέρα.

Συνεχής βροχόπτωση πλήττει και πολλές περιοχές της Έσσης, με την στάθμη των υδάτων στους ποταμούς Ρήνο και Νέκαρ να ανεβαίνουν σημαντικά, ενώ για καταιγίδες θα πρέπει να προετοιμαστούν και οι κάτοικοι της ανατολικής Γερμανίας, αν και τα φαινόμενα στην Θουριγγία, την Σαξονία και την Σαξονία – ‘Ανχαλτ αναμένονται ηπιότερα.

Στο όρος Τσούγκσπιτσε αποκλείστηκαν νωρίς σήμερα 29 ορειβάτες, μερικές εκατοντάδες μέτρα κάτω από την κορυφή (2.962 μ.), λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Στην περιοχή έπεσε μόνο τις τελευταίες ώρες 60 εκ. φρέσκο χιόνι και η χιονόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί.

Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν πριν από λίγη ώρα τους ορειβάτες και τους συνόδευσαν σε ασφαλές σημείο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης. Εκτός από τους 29 ορειβάτες, πολλές ορειβατικές ομάδες χρειάστηκαν σήμερα βοήθεια, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπισαν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

Η υποβάθμιση της Γαλλικής οικονομίας δεν θα φέρει επιπλέον φόρους: Προσπάθεια του υουργού Οικονομικών, Λεμέρ να καθησυχάσει τους πολίτες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: