Κανένας δεν ξεχνά τίποτε δεν ξεχνιέται! Μεγάλη αντικατοχική συναυλία από τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας με την συνδρομή όλων των φορέων της πόλης

Η Κύπρια τραγουδίστρια, με πατέρα αγνοούμενο, η σημαντική ερμηνεύτρια Κωνσταντίνα στην αντικατοχική εκδήλωση της Λάρισας. Φωτογραφία από του οργανωτές




Συνδιοργανωτές: Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τύρναβου, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Τυρνάβου και ΟΚΟΕ

Κάνουμε αυτό που δεν κάμουν εκείνοι που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν: Να καλλιεργούν τη φιλοπατρία και να αγωνίζονται για μια πατρίδα λεύτερη, χωρίς στρατό κατοχής και εποίκους

Ήταν μια νύκτα μυσταγωγίας, γεμάτη με τα αρώματα από τις λεμονιές της Λαπήθου και του Καραβά και το δροσερό αγεράκι όλης της κατεχόμενης γης μας, από την Κερύνεια, την Μόρφου και την Αμμόχωστο ,που έλαβε χώρα στις 11 Ιουνίου 2024 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, που γέμισε με αναστάσιμες ευωδιές από την κατεχόμενη γη μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της μεγάλης γιορτής για την Μεγαλόνησο, της γιορτής του Απόστολο Βαρνάβα. Ιδρυτή και Προστάτη της, η εκκλησία του οποίου στενάζει κάτω από την μπότα του τούρκου κατακτητή.

Με τραγούδια δοξαστικά όπως το ένα Σαββάτο, Αμμόχωστος, μια Ελλάδα φως, η εθνική μας μοναξιά, την Ελλάδα αγαπώ, η δική μου η πατρίδα, Κερύνεια μου, τόποι μου που γεννήθηκα, στην Κύπρο σαν θα πάμε, χρυσοπράσινο φύλλο, Πενταδάχτυλος, των αθανάτων, καρτερούμεν και άλλα πολλά.

Τα τραγούδια ερμήνευσαν εξαίσια η Κωνσταντίνα, ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου και ο Παναγιώτης Κράις υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θέμη Σαμαντζή έχοντας δίπλα του στο πιάνο τον σπουδαίο μαέστρο Γιώργο Παγιάτη.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Μπουζούκι Βαγγέλης Τσιαπλές, κιθάρα Δημήτρης Κατσαβάκης και Γιάννης Κατσανούλης, τύμπανα Γιάννης Μακρυγιάννης, ακορντεόν Δημήτρης Πατούλιας, μπάσο Γιάννης Καρακαλπακίδης. Συμμετείχαν ακόμα το ορχηστρικό σύνολο Φιλαρμονικής Δήμου Τυρνάβου και η Χορωδία Πλαταμώνα «Ηρακλείδες.

Ο Κύπριος εξαιρετικός τραγουδιστής Κώστας Χατζηχριστοδούλου στην αντικατοχική εκδήλωση της Λάρισας. Φωτογραφία από του οργανωτές

Η εκδήλωση άνοιξη με σύντομη ομιλία του Πρόεδρου του συλλόγου κ. Αυγουστή, ο οποίος αναφέρθηκε την προδοσία της Κύπρου από εχθρούς, φίλους και αδελφούς κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους πολεμιστές από την Ελλάδα και την Κύπρο που πολέμησαν με την Αθήνα απούσα με αυταπάρνηση τον εχθρό.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμο, τους Δημάρχους Λάρισας και Τυρνάβου κ.κ. Αθ. Μαμάκο και Στ. Τσικριτσή, τον πρόεδρο της Ο.Κ.Ο.Ε. κ. Γ. Συλλούρη, τον τέως Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγου ε.α κ. Δημ. Ζερβάκη.

Μίλησε και η κ. Εριφύλη Κατσάνη (παρέστη με όλη την οικογένεια της), σύζυγος του αείμνηστου Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών, που έπεσε ηρωικώς μαχόμενος στα κακοτράχαλα βουνά του Πενταδακτύλου. Συγκινητικός πέρα για πέρα ο λόγος της.

Στον σύντομο χαιρετισμό της έκανε αναφορά στον ηρωικό του θάνατο, πλέκοντας το εγκώμιο του Ήρωα που δεν δείλιασε ποτέ και έπεσε στο πεδίο της τιμής στον Άγιο Ιλαρίωνα, πολεμώντας μπροστά από τους λοκατζήδες του! Ήταν η πιο συγκινητική στιγμή στην εκδήλωση.

Η κ. Κατσάνη μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Αυγουστίνο (έτσι αποκάλεσε τον πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας (Σ.Κ.Ν.Λ.) ο οποίος υπηρέτησε κάτω από τις διαταγές του αείμνηστου συζύγου της.

Την αντικατοχική εκδήλωση για την Κύπρο τίμησαν όλοι οι φορείς της Λάρισας με πρώτο τον Μητροπολίτη, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο. Φωτογραφία από τους οργανωτές

Γεμάτο και πάλιν το ακροατήριο και η εκπροσώπηση φορέων και οργανώσεων (παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες) σε μια ακόμα εκδήλωση αφιέρωμα στα 50 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο που διοργάνωσε ο Σ.Κ.Ν.Λ. σε συνεργασία με τους Δήμους Λαρισαίων και Τυρνάβου και την Ο.Κ.Ο.Ε. και έθεσε υπό την αιγίδα της η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και η πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα. ΄

Και ο πιο δυνατός επίλογος  της αντικατοχικής συναυλίας:

”Καρτερούμεν”

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνα – Κώστας Χατζηχριστοδούλου
Μουσική: Λάγιος Δημήτρης
Στίχοι: Λιπέρτης Δημήτρης

Καρτερούμεν μέραν νύχταν
Να φυσήσει ένας αέρας
Σ’ τουν’ τον τόπον πον καμμένος
Τζι’ εν θωρεί ποττέ δροσιάν

Για να φέξει καρτερούμεν
Το φως τζιείνης της μέρας
Πον’ να φέρει στον καθέναν
Τζιαι δροσιάν τζιαι ποσπασιάν

Καρτερούμεν μέραν νύχταν
Να φυσήσει ένας αέρας
Σ’ τουν’ τον τόπον πον καμμένος
Τζι’ εν θωρεί ποττέ δροσιάν

Για να φέξει καρτερούμεν
Το φως τζιείνης της μέρας
Πον να φέρει στον καθέναν
Τζιαι δροσιάν τζιαι ποσπασιάν

Την μανούλα να δούμε

Τσαί να ξεκραναστηθούμε

Θέρμες ευχαριστίες από τους διοργανωτές στους χορηγούς της εκδήλωσης: Την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, τον Δήμο Λαρισαίων και το ξενοδοχείο Comfort.

  • Η ομιλία του Ζερβάκη

«Ο θάνατος των ηρώων θα έρθει μόνο αν ξεχάσουμε.

Έχουμε ευθύνη να αναδείξουμε τους ξεχασμένους ήρωές μας, αλλά και τις στιγμές ηρωισμού, οι οποίες πρέπει να μας γεμίζουν με εθνική υπερηφάνεια, αναδεικνύοντας τις δυνάμεις του ελληνισμού και αποβάλλοντας κάθε ενοχικό σύνδρομο και πνεύμα ηττοπάθειας του παρελθόντος» τόνισε ο τέως αρχηγός Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος ε.α. Δημόκριτος Ζερβάκης, μιλώντας στην εκδήλωση – αφιέρωμα με τίτλο «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχής στην Κύπρο».

Η εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν οι Σύλλογοι Κυπρίων και Ποντίων Λάρισας, υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, έγινε χθες το απόγευμα στο Δικηγορικό Μέγαρο και άνοιξε με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ντ. Αυγουστής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χρ. Τοπαλίδης και ο πρόεδρος του Δ.Σ.Λ. Τρ. Τσάτσαρος.«ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ»

Ο κ. Ζερβάκης στην ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της 20ής Ιουλίου, τόνισε ότι «πριν λίγες ημέρες επέστρεψαν στην πατρίδα 9 ήρωες – αγνοούμενοι μέχρι χθες, έχοντας επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον τους προς την πατρίδα και το έθνος, ηρεμώντας τους οικείους τους που τους περίμεναν καρτερικά όλα αυτά τα χρόνια».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι:

«Σε ανθρώπινο, αλλά και ιστορικό επίπεδο ως έθνος δε θρηνήσαμε, ούτε τιμήσαμε, όταν και όσο έπρεπε τους ήρωες των μαχών του 1974. Αντιθέτως, ενοχικά και συνειδητά επελέγη η λήθη. Σε αυτήν την επιλογή συνέβαλε η απαράδεκτη στάση του ελληνικού κράτους που αντιμετώπισε τους ηρωικούς πολεμιστές του 1974 σαν απόκληρους και παρίες, «φανταστικούς» πολεμιστές ενός «φανταστικού» πολέμου που δεν έγινε ποτέ.

Μια ντροπή που θα αμαυρώνει τη συλλογική μας μνήμη. Νεαροί άντρες, από αγροτικές και εργατικές οικογένειες από την Κρήτη, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και τις φτωχογειτονιές της Αθήνας πολέμησαν για την ελευθερία της Κύπρου σε έναν χαμένο εξ αρχής αγώνα, κάνοντας το καθήκον τους για τη χαμένη τιμή της Ελλάδας, όταν άλλοι λιποψύχησαν».

Ο ομιλητής αναρωτήθηκε «αν έχουμε λάβει το μήνυμα, καθώς το μέλλον του ελληνισμού κρίνεται στην Κύπρο. Η Κύπρος δεν πρέπει να μείνει ξανά μόνη, ανυπεράσπιστη». Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι ως ελληνισμός να επιδιώκουμε την επούλωση των πληγών του 1974 και αυτή θα έρθει με μια απελευθερωμένη και επανενωμένη Κύπρο. Τότε μόνο θα δικαιωθεί η θυσία των ηρώων του 1974, αλλά και της ΕΟΚΑ και του 1963-64».

  • Η ομιλία του Νίκου Μιχαηλίδη

Ο διδάκτωρ Ανθρωπολογίας του αμερικανικού Πανεπιστημίου Princeton Νικόλαος Μιχαηλίδης στην ομιλία του τόνισε πως:

«Η μη έγκαιρη αναγνώριση του εγκλήματος της γενοκτονίας κατά του ποντιακού ελληνισμού είχε συνέπειες και στον παραπλανητικό τρόπο που ο δυτικός κόσμος αντιλαμβάνεται και βλέπει τον τουρκικό, κεμαλικό εθνικισμό.

Μέχρι πρόσφατα η Δύση θεωρούσε τον κεμαλισμό ως μια εκσυγχρονιστική, προοδευτική ιδεολογία, αντί για μια φασιστική, εγκληματική ιδεολογία του θανάτου. Παρόμοια παραμορφωτική αντίληψη έχουν μέχρι και σήμερα αρκετοί Έλληνες ιστορικοί, διανοούμενοι και πολιτικοί όλου του παλαιοκομματικού φάσματος».

Ολοκλήρωσε λέγοντας:

«Η ατιμωρησία είχε ως συνέπεια τη συνέχιση παρόμοιων εγκλημάτων εκ μέρους των Τούρκων ιθυνόντων μετά το 1923. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις εγκλημάτων είναι τα αντιεβραϊκά πογκρόμ της Ανατολικής Θράκης το 1934, η υπερφορολόγηση των μη μουσουλμάνων επιχειρηματιών το 1942 ώστε να διασφαλιστεί η χρεωκοπία τους, η υποχρεωτική κατάταξη εφέδρων στρατιωτών κατά την περίοδο 1941-42, με την οποία στρατολογήθηκε σχεδόν ολόκληρος ο μη μουσουλμανικός ανδρικός πληθυσμός, τα πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955 (τα Σεπτεμβριανά) και οι μαζικές απελάσεις τους το 1964 και οι διώξεις των Ελλήνων σε Ίμβρο και Τένεδο.

Ακόμη και η τουρκική εισβολή και κατοχή του 1/3 της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1974 πηγάζει ιδεολογικά από την ατιμωρησία του τουρκικού κράτους και στην αίσθηση δικαίου και υπεροχής που αυτό καλλιεργεί στους πολίτες του λόγω αυτής της ατιμωρησίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Το Ωραιόκαστρο τίμησε τους νεκρούς της Κύπρου: Εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από την άνανδρη τουρκική εισβολή και κατοχή για τους αδικημένους και τους αδικαίωτους… (video)

Το Ωραιόκαστρο τίμησε τους νεκρούς της Κύπρου: Εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από την άνανδρη τουρκική εισβολή και κατοχή για τους αδικημένους και τους αδικαίωτους… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: