Καμουφλάζ λόγω εκλογών ή real politik ενόψει κυβέρνησης; Το κόμμα της Λεπέν αποσύρει σιωπηρά προγραμματικές θέσεις για Πούτιν, Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ

FILE PHOTO: National Rally parliamentary party leader Marine Le Pen (L) delivers a speech next to leader Jordan Bardella (R) at the electoral party of the French right-wing party National Rally (Rassemblement National or RN) in Paris, France, 09 June 2024, after the first results of the European elections. The list of the Rassemblement National, led by party chief Jordan Bardella, is given winner in France according to first estimations after polls. EPA/ANDRE PAIN




Με την αντίστροφη μέτρηση για τις γαλλικές πρόωρες εκλογές σε εξέλιξη, το κόμμα “Εθνική Συσπείρωση” της Μαρίν Λεπέν – μεγάλου νικητή των Ευρωεκλογών στην Γαλλία – μήπως τώρα κάνει δεύτερες σκέψεις και να μην είναι και τόσο σταθερή στη φιλική προς τη Ρωσία αμυντική της ατζέντα;

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το POLITICO, το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα αφαίρεσε αθόρυβα μέρος της προγραμματικής του πλατφόρμας όσον αφορά την αμυντική πολιτική από τον επίσημο κομματικό ιστότοπο,  διαγράφοντας ενότητες που υποστήριζαν την εμβάθυνση των διπλωματικών δεσμών με τη Ρωσία, τη διακοπή έργων συνεργασίας με τη Γερμανία και την έξοδο από την στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Καθώς το κόμμα φαίνεται να οδεύει σε  σημαντικά κοινοβουλευτικά κέρδη και να βρίσκεται στο κατώφλι της διακυβέρνησης της Γαλλίας, η “Εθνική Συσπείρωση” της Λεπέν επιδιώκει να ενισχύσει την αξιοπιστία του στην παγκόσμια σκηνή πριν οι Γάλλοι ψηφοφόροι κατευθυνθούν στις κάλπες στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Οι διαγραμμένες θέσεις είχαν αναρτηθεί στην διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν το 2022, στην οποία το κόμμα είχε δημοσιεύσει 17 θεματικά φυλλάδια που περιέγραφαν τις προτάσεις του κόμματος σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Ενώ 16 φυλλάδια παραμένουν στο διαδίκτυο , αυτό για την Άμυνα αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα λίγο μετά τις 11 Ιουνίου . Μπορεί ακόμα να βρεθεί στο διαδίκτυο σε μια σελίδα που δεν είναι πλέον συνδεδεμένη στον ιστότοπο του κόμματος.

Στο μανιφέστο, η Εθνική Συσπείρωση είχε υποστηρίξει την αποστασιοποίηση από την Ουάσιγκτον ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε την συνεργασία  με τη Μόσχα. Σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον «δεν συμπεριφέρεται πάντα ως σύμμαχος της Γαλλίας», το πρόγραμμα της Λεπέν το 2022 πρότεινε να επιδιωχθεί «μια συμμαχία με τη Ρωσία σε ορισμένα ζητήματα», όπως η ευρωπαϊκή ασφάλεια ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

  • Το αποσυρόμενο έγγραφο έλεγε επίσης ότι η Γαλλία θα πρέπει «αμέσως» να αποχωρήσει από την στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Το διαγραμμένο έγγραφο πρότεινε επίσης «να τεθεί ένα τέλος» σε έργα συνεργασίας με τη Γερμανία στον στρατιωτικό τομέα, δεδομένης «μιας βαθιάς και ασυμβίβαστης δογματικής, επιχειρησιακής και βιομηχανικής απόκλισης με το Βερολίνο». Αυτά περιλαμβάνουν σχέδια για από κοινού αναπτυγμένα άρματα μάχης επόμενης γενιάς και μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς.

Τους τελευταίους μήνες, Εθνική Συσπείρωση μείωσε μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες θέσεις του.

Τον Μάρτιο, οι βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης απείχαν από την ψηφοφορία για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ οι βουλευτές της αριστερής πτέρυγας France Unbowed καταψήφισαν.

Τον ίδιο μήνα, το ανερχόμενο αστέρι και πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, Zόρνταν Μπαρντελά, είπε στο POLITICO ότι η Γαλλία θα πρέπει να περιμένει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία προτού αποχωρήσει από την διοίκηση της στρατιωτικής συμμαχίας. Ο Μπαρντελα προαλείφεται να γίνει πρωθυπουργός εάν η Εθνική Συσπείρωση κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Στο πρόγραμμά του για τις ευρωεκλογές του 2024, το κόμμα δεν επανέλαβε αυτές τις προτάσεις. Αντίθετα, ανέφερε ότι «η Ρωσία [παραβιάζει] το διεθνές δίκαιο και προκαλεί αναθεώρηση της διεθνούς τάξης».

Τις τελευταίες ημέρες, το κόμμα έχει επίσης υποχωρήσει σε ορισμένες από τις πιο δαπανηρές οικονομικές προτάσεις του, καθώς η προοπτική να έχει η ακροδεξιά στην εξουσία τρομάζει τις αγορές .

Με πληροφορίες από POLITICO

 

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας φοβάται ότι δεν έχει τύχη! «Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Μαρκ Ρούτε για τις πιθανότητές του να γίνει επικεφαλής του NATO

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: