Καλύτερη η εικόνα στη μεγάλη φωτιά της Πάφου: Υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα* Συνδρομή και από την Ελλάδα με δύο Canandair [videos]

FILE PHOTO Πυροσβεστικό ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού κατά την διάρκεια φωτιάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ




Με τη συνδρομή των πτητικών μέσων συνεχίζεται από το πρωί η προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην Πάφο.

Το πρωί υπήρχαν δύο ενεργά μέτωπα στη Χούλου και το Πολέμι σε δύσβατες περιοχές, που δεν μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα επίγειες δυνάμεις, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέα Κεττή, ωστόσο η συμβολή των εναέριων μέσων ήταν αποφασιστική, με αποτέλεσμα γύρω στις 9 το πρωί όλα τα μέτωπα να τεθούν υπό έλεγχο.

Άπαντες ωστόσο τελούν υπό επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ θα συνεχίσουν να επιχειρούν και τα πτητικά μέσα. 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κεττής σημείωσε πως εργάζονταν καθόλη την διάρκεια της νύχτας όλοι, 250 άτομα προσωπικό, 50 πυροσβεστικά και 8 προωθητές γαιών. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως από νωρίς το πρωί επιχειρούν τέσσερα εναέρια μέσα, το ένα αεροσκάφος του Τμήματος Δασών, τα δύο αεροσκάφη, που ήρθαν από την Αυστραλία με μίσθωση και ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Μεγάλη καταστροφή

Η φωτιά που εκδηλώθηκε από ανατολικά της Γιόλου επεκτάθηκε στο Ψάθι, Πολέμι, Άγιο Δημητριανό, Χούλου, Κούρδακα, Λεμόνα και Αμαργέτη, ενώ τη μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν, ενισχυμένες, και οι επίγειες δυνάμεις. Στο έργο κατάσβεσης συμβάλλει όλος ο κρατικός μηχανισμός καταστολής και υποστήριξης και οργανωμένα εθελοντικά σώματα.

Στην Κύπρο βρίσκονται από το πρωί και τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair από την Ελλάδα που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Το βράδυ οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Από την μεγάλη πυρκαγιά τραυματίστηκαν τρία πρόσωπα. Εκτός από τον 82χρονο παππού που έπεσε σε πισίνα, έχουν μεταφερθεί άλλα δύο πρόσωπα στο νοσοκομείο με ελαφρούς τραυματισμούς. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης που βρέθηκε χθες το βράδυ στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί στον Άγιο Δημητριανό, δήλωσε πως έχει δοθεί γραπτή μαρτυρία από συγκεκριμένο άτομο, το οποίο είδε την φωτιά να ξεκινά από παράνομο σκυβαλότοπο.

Παράπονα για ολιγωρία 

O πρόεδρος του Κ.Σ. Λεμόνας Κυριάκος Χαραλάμπους εξέφρασε παράπονο για την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην επιχείρηση των εναέριων μέσων και από τον όλο συντονισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σημειώνοντας ωστόσο πως ίσως αυτό να οφείλεται ότι είχαν να αντιμετωπιστούν άλλες εστίες.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως η φωτιά πέρασε μέσα από την κοινότητα της Λεμόνας και μετά έφθασε οποιαδήποτε βοήθεια. Το πρώτο ελικόπτερο πυρόσβεσης που εμφανίστηκε στη Λεμόνα, συνέχισε, ήταν στις 18:00. Μια πυρκαγιά που ξεκίνησε, είπε, «από τη Δρυνιά 15 χιλιόμετρα και ήρθε να περάσει μέσα από το χωριό, από τη Λεμόνα και τη Χούλου αλλά και μέσα από ποταμό και να μην γίνει κατορθωτή η κατάσβεση της είναι απογοήτευση», συμπλήρωσε.

Πρόκειται, συνέχισε ο κοινοτάρχης Λεμόνας, για τεράστια καταστροφή και μαυρίλα, δηλώνοντας πως τελευταία στιγμή γλύτωσαν σπίτια, περβόλια και περιουσίες.

Στη Λεμόνα είπε διαμένουν περίπου 45 κάτοικοι όλοι ηλικιωμένοι και κοινοτικοί. Οι κάτοικοι, συνέχισε, απομακρύνθηκαν και τους συγκέντρωσαν στην εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ στη Λεμόνα που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.

Η μεγαλύτερη καταστροφή, συνέχισε, είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν ανέφεραν πως στην περιοχή καταστράφηκαν ολοσχερώς υποστατικά με ζώα σπίτια, φωτοβολταϊκά πάρκα αμπέλια, σπαρμένα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, AlphaNews

Πολύ δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους, μάχη για τον έλεγχο της φωτιάς: Συγκρατημένη αισιοδοξία για πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου εκφράζει ο υπουργός Χαρτσιώτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: